Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 6'Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.
- 18 Οκτωβρίου 2023 06:35
Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 17 Οκτωβρίου .
“Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή στον Πολυχώρο ”Άννα και Μαρία Καλουτά”
Ο Οιδίποδας, βασιλιάς της Θήβας, αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου ο οποίος, σύμφωνα με τον χρησμό, είναι υπεύθυνος για τον φοβερό λοιμό που έχει πλήξει την πόλη του. Στην πορεία, ανακαλύπτει πως όχι μόνο είναι ο ίδιος ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και ο δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται.
Ερμηνεύουν οι: Μάνια Παπαδημητρίου (Ιοκάστη- Τειρεσίας), Θανάσης Σαράντος (Οιδίπους Τύραννος), Χριστόδουλος Στυλιανού (Κρέοντας), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Άγγελος-Χορός), Βαγγέλης Ψωμάς (Θεράπων-Χορός), Θανάσης Ρέστας (Ιερέας-Χορός). 18/10 – 20.30 – Περισσότερα στο opanda.gr.
Έκθεση Franco Zeffirelli στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Franco Zeffirelli, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Imago και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μας προσκαλεί σε μια έκθεση αφιερωμένη στον εορτασμό του πολυετούς έργου του καλλιτέχνη.
Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπες αφίσες ταινιών που σκηνοθέτησε ο Franco Zeffirelli και άλλα αντικείμενα, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων ενδιαφερόντων του σκηνοθέτη: από τον κινηματογράφο μέχρι την όπερα και τη σαιξπηρική δραματουργία. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 18 έως τις 31 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, 17778 Αθήνα).
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, στις 29 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία “Callas Forever” (2002, 108′) σε σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli, στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.
Στόχος της έκθεσης είναι να τιμήσει τις καλλιτεχνικές προθέσεις του Zeffirelli, οι οποίες εκτείνονταν και υλοποιήθηκαν στον κινηματογράφο και στο θέατρο της όπερας, καταλαμβάνοντας κατά καιρούς διαφορετικούς και συχνά συμπληρωματικούς ρόλους, καθιστώντας τον άνθρωπο του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας με την ευρύτερη δυνατή έννοια. Ο Franco Zeffirelli υπήρξε στην πραγματικότητα σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πολλά άλλα, και συχνά κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ιταλίας μέσω των διεθνών παραγωγών του.
Διάλεξη “Πολιτισμός: Το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα”
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής σε συνεργασία με τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις διοργανώνει ημερίδα με θέμα τη συστηματική αποτύπωση της πολιτιστικής ζωής στην Ελλάδα. Η ημερίδα αρχίζει νωρίς το απόγευμα στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου, όπου φιλοξενούνται δύο πάνελ συζητήσεων με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών, και ολοκληρώνεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η ομώνυμη έρευνα. Στο πλαίσιο της ημερίδας διερευνώνται ζητήματα αιχμής και επικαιρότητας που αφορούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας και προτείνονται λύσεις στα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν τον χώρο. Ακολουθεί σύντομο μουσικό πρόγραμμα. Περισσότερα εδώ…
“Νόνικα Γαληνέα: Η Δωρεά”
Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα που σπανίως παρουσιάζονταν στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτές τις συνεργασίες, και σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας, το Μέγαρο παρουσιάζει έξι μοναδικά θεατρικά κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, δημιουργίες της βραβευμένης με Όσκαρ Ενδυματολογίας Θεώνης Βαχλιώτη-Όλντριτζ.
Τα κοστούμια, μαζί με τα σχέδια που τα ενέπνευσαν, καθώς και αποκλειστικές φωτογραφίες, είναι δωρεά της Νόνικας Γαληνέα στο Μέγαρο, το χώρο που αγάπησε και τίμησε, ορμώμενη από τη στενή συνεργασία και φιλία της με τον Χρήστο Λαμπράκη.
Παράλληλα με τα μοναδικά κοστούμια και σχέδια, η Νόνικα Γαληνέα δώρισε στο Μέγαρο και ένα μεγάλων διαστάσεων πίνακα της εικαστικού Βάνας Ξένου, που κοσμεί τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου.
Ωράριο: Η έκθεση είναι ανοιχτή έως 16 Νοεμβρίου 2023. Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 18:00. Επιπλέον, τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος 10:00-20:30 και τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης 10:00-23:00.
Μυστήριο 34 Πρόσωπα – Πορτραίτα Ταυτότητας – Παρόδου και Μετάβασης
Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 34 Πρόσωπα. Πορτραίτα Ταυτότητας, Παρόδου και Μετάβασης, μία φωτογραφική και πολυμεσική έκθεση της διάσημης Αμερικανίδας φωτογράφου Lina Bertucci που αποτυπώνει παραστατικά τις διαφορετικές, ποικιλόμορφες κοινότητες της Ελευσίνας.
Το πρότζεκτ παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα από κατοίκους της Ελευσίνας σήμερα, τιμώντας την πολιτιστική τους κληρονομιά και συμπεριλαμβάνοντας τόσο αυτούς που γεννήθηκαν στην πόλη όσο και εκείνους που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αλλά και τους νεοφερμένους που ήρθαν από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, της Αλβανίας, του Πακιστάν και της Ινδίας.
Αυτή η μικρή πόλη, που βρίσκεται ανάμεσα σε αρχαιοελληνικά ερείπια, αντικατοπτρίζει ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση εργατικού δυναμικού, ο πατρογονικός εκτοπισμός, η πολιτισμική μνήμη και οι περίπλοκες καταστάσεις που δημιουργούνται όταν κατοικεί κανείς σε ένα μέρος που μαστίζεται από τη βιομηχανική και περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Η έκθεση συνδυάζει προσωπικές ιστορίες και επιλεγμένα πορτρέτα για να διερευνήσει με ποιον τρόπο διαμορφώνουν οι άνθρωποι την αίσθησή τους για τον τόπο στον κόσμο μέσω των σχέσεων και του ανήκειν, ενώ παράλληλα διατηρούν την ατομική και κοινή ιστορία τους.
Στο σύνολό τους αυτά τα έργα λειτουργούν σαν εργαλεία ενδυνάμωσης, ταυτότητας και αυτοέκφρασης. Τα πορτρέτα δεν περιορίζονται στην απλή αναπαράσταση, αλλά έχουν επίσης μια φιλοσοφική διάσταση και μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ αυτοαποκάλυψης και κοινωνικής παρατήρησης.
Η έκθεση αντλεί έμπνευση από το πρωτοποριακό έργο Face of Our Time (1929) του θρυλικού Γερμανού φωτογράφου August Sander, το οποίο στόχο είχε να καταγράψει την πεμπτουσία της γερμανικής κοινωνίας κατά την ταραχώδη περίοδο του μεσοπολέμου, ενώ ταυτόχρονα το άμεσο στιλ του φωτογράφου εστίαζε στην ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε εικονιζομένου.
Η πολυμεσική παρουσίαση με διαιρεμένη οθόνη (split screen) συνδυάζει πορτρέτα Ελευσινίων με μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση, εμπνευσμένη από το κομμάτι Time του διάσημου συνθέτη Hans Zimmer. Η σύνθεση διερευνά σε βάθος τη φύση του χρόνου, προκαλώντας συναισθήματα όπως η επιθυμία και η ελπίδα, αλλά και η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας.