Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
Graffiti art στο Μεξικό
Graffiti art στο Μεξικό AP Photo

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης.

Τελειώνει και ο Οκτώβρης σιγά σιγά όμως η Αθήνα συνεχίζει προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν εικαστική βόλτα στη γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Η γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή μας προσκαλεί στην αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά με τίτλο “Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας” (Divine Personality Disorder). Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη από το 1996 μέχρι σήμερα, όπως πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις.

Τα θέματα των έργων εξερευνούν ψυχολογικά τραύματα, σεξουαλικότητα, καταναλωτισμό, κοινωνική τάξη και χιούμορ, μέσα από τη φαντασία και τις καρικατούρες. Μέσω του alter ego του, της κυρίας Τεπενδρή, ο Κακανιάς αναλύει την ελληνική ταυτότητα και τον κοσμοπολιτισμό, ενσωματώνοντας στοιχεία της σύγχρονης κουλτούρας και αναφορές στην ελληνική επανάσταση.

Μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή θα καθοδηγεί τους επισκέπτες μέσα από τον κόσμο του καλλιτέχνη, με έργα εμπνευσμένα από την κλασική ζωγραφική. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης σατιρικές αναφορές σε προηγούμενες δουλειές του, καθώς και ηχογραφήσεις που προσθέτουν άλλη διάσταση στο έργο του.

“Echoes of Mexico” – Δωρεάν στην CL Art Gallery

Η CL Art Gallery στην Αθήνα φιλοξενεί την έκθεση “Echoes of Mexico” – Art Beyond Borders, μια ομαδική έκθεση τέχνης με έργα από οκτώ διακεκριμένους Μεξικανούς καλλιτέχνες. Γνωρίστε από κοντά 8 καταξιωμένους καλλιτέχνες από το Μεξικό και μοιραστείτε μαζί τους αυτή την μοναδική εμπειρία για την έμπνευση και την δημιουργία των έργων τους. Τα έργα φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Christina Lappa Gallery Athens. Ζήστε τον πολιτισμό και την κουλτούρα του Μεξικού αποτινόμενη στον καμβά.

Στην “Echoes of Mexico”, οι καλλιτέχνες διερευνούν την καλλιτεχνική δημιουργία πέρα από τα παραδοσιακά όρια του καμβά, παρουσιάζοντας έργα που συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές πολιτισμικές και κοινωνικές επιρροές. Με πλούσιες εικαστικές αναφορές στη μεξικανική παράδοση αλλά και σύγχρονες αισθητικές αναζητήσεις, η έκθεση προσκαλεί το κοινό σε ένα πολυδιάστατο ταξίδι στον καλλιτεχνικό κόσμο του Μεξικού.

“Η πληθωρικότητα των χρωμάτων” – Δωρεάν στην a.antonopoulou.art.

Η γκαλερί a.antonopoulou.art. φιλοξενεί τη νέα ατομική έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα με τίτλο ‘Η πληθωρικότητα των χρωμάτων’.

Σε αυτή την έκθεση ο Μαρκ Χατζηπατέρας παρουσιάζει μια σειρά από πίνακες, ακρυλικά σε καμβά διαφορετικών διαστάσεων. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν το 2024 και είναι τα πιο αφαιρετικά έργα που έχει κάνει ο Μαρκ Χατζηπατέρας έως τώρα. Τετράγωνα και παραλληλόγραμμα σχήματα, γραμμές με έντονα χρώματα που υποδηλώνουν για ακόμη μια φορά τη λατρεία του Χατζηπατέρα για το χρώμα. Ωστόσο, στα έργα του εκλείπει η παραστατικότητα, οι αναφορές στη φύση και σε ανθρωποκεντρικές φιγούρες και τα μοτίβα που είδαμε στα προγενέστερα ζωγραφικά του.

Στα έργα των τελευταίων 5 χρόνων, όπως σημειώνει ο κριτικός και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος, η δουλειά αυτή “φανερώνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την τέχνη του χρώματος. Σε αυτή τη νέα ζωγραφική ενότητα ο καλλιτέχνης οικειοποιείται ανοιχτά τη χρωματική γκάμα αφαιρετικών μοντερνιστικών έργων. Οι πίνακές του αποτίνουν φόρο τιμής σε εξέχοντες εκφραστές της αμερικανικής αφαίρεσης, αλλά και σε διάσημους πρεσβευτές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Η επινοητική χρήση του χρώματος και η συναισθηματική ευφορία που προσφέρουν τα έργα αυτών των καλλιτεχνών εξηγούν το σκεπτικό της τολμηρής οικειοποίησης που επιχειρεί ο Χατζηπατέρας και τη διαμόρφωση μιας νέας, εντελώς προσωπικής εικονογραφίας.

Είναι προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και εκφράζει την επίμονη ενασχόληση του Χατζηπατέρα με τη συμβολή του χρώματος στην καθιέρωση, επιβίωση και αναγνωσιμότητα του μοντέρνου. Τα χρώματα των μοντερνιστών ζωγράφων καθίστανται ιδιαίτερα ελκυστικά γιατί περικλείουν μέσα τους τη δυνατότητα μεταμόρφωσης. Η ρευστότητα και η μεταλλαγή που τα χρώματα προκαλούν στις μορφές, η ικανότητά τους να δημιουργούν χώρους, όγκους και πολλαπλά επίπεδα, και, κυρίως, η συμβολική υπόσταση του χρώματος και η επιρροή του στην ανθρώπινη ψυχολογία, αποτελούν τα βασικά πεδία διερεύνησης για τον καλλιτέχνη. Η ζωγραφική του Μαρκ Χατζηπατέρα εξυμνεί το χρώμα προβάλλοντας τη θετική αξία του. Οι πίνακές του αποπνέουν ένα αίσθημα χαράς, αλλά και τη βασική ανάγκη της οπτικής απόλαυσης. Εν ολίγοις, το εγχείρημα του Χατζηπατέρα αποβλέπει στη δημιουργία δυνατών έργων που να αποτυπώνονται στον αμφιβληστροειδή του θεατή.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα