Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Nassos Daphnis
Nassos Daphnis City Wall no1, Madison Square Park, Madison and East 26th Street, New York, NY, September, 1969

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Συνάντηση – Λέσχη Κινηματογράφου: Καφές και Τσιγάρα (2003)

Η Λέσχη Κινηματογράφου των Μελών συζητάει τον Οκτώβριο μία ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία, από τις πλέον χαρακτηριστικές του μοναδικού στυλ του Τζιμ Τζάρμους, με ήρωες που αναλύουν τη ζωή ανάμεσα σε καφέδες και τσιγάρα.

Σύνοψη: Διάσημοι από το χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου συναντιούνται σε έντεκα γλυκόπικρες βινιέτες, σαν μικρές ιστορίες της καθημερινότητας όπου πρωταγωνιστούν ο καφές και τα τσιγάρα.

*Οι ταινίες της Λέσχης δεν προβάλλονται κατά τις συναντήσεις. Συντονιστές συζήτησης: Τάσος Μελεμενίδης (Curation and Acquisitions Manager, Cinobo), Θοδωρής Δημητρόπουλος (Σύμβουλος Curation, Cinobo), Τάσος Χατζηευφραιμίδης (Curator, Cinobo), Ευτυχία Τερζή (Programming Assistant, Cinobo). Περισσότερα εδώ

Αφιέρωμα στον Χόρχε Σεμπρούν “Οι δύο μνήμες”

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του καλλιτέχνη και στοχαστή Χόρχε Σεμπρούν, στο Ινστιτούτο Θερβάντες προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Οι δύο μνήμες, έργο-κλειδί της δουλειάς του ως κινηματογραφιστή.

Η ταινία αυτή είναι το μοναδικό ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Σεμπρούν και το έκανε αφού απέκτησε μεγάλη πείρα ως σεναριογράφος πολλών γαλλικών ταινιών, για να προσφέρει ένα ερμηνευτικό τεκμήριο για τον Ισπανικό Εμφύλιο, μέσα από τις μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Έτσι, στα επτά μέρη του ντοκιμαντέρ, ο συγγραφέας συζητά με εξορίστους και φυγάδες από το φρανκικό καθεστώς, Ισπανούς και Γάλλους, με σκοπό να διαφανεί ένα μέλλον για την Ισπανία μέσα από τον προβληματισμό για το παρελθόν.

Αναμφίβολα, αυτό το ντοκιμαντέρ του 1972 υπήρξε αφετηρία και για άλλους που συνέχισαν να ερευνούν τις αιτίες και τα δεδομένα του πολέμου, να σκεφτούν το μέλλον δια του παρελθόντος, όπως στην περίπτωση του Χάιμε Καμίνο με την ταινία του 1977, Η ανάμνηση του παρελθόντος.

Οι δύο μνήμες προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Γαλλία το 1974. Στην Ισπανία είχε απαγορευτεί από το φρανκικό καθεστώς, που ήταν πια στα τελευταία του, και προβλήθηκε στις ισπανικές αίθουσες μετά την πρεμιέρα του στην Ισπανική Ταινιοθήκη το 1981. Περισσότερα εδώ

  • Προβολή: Les deux mémoires
  • Σκηνοθέτης/ες: Jorge Semprún
  • Έτος παραγωγής: 1972
  • Στα γαλλικά, με υποτίτλους στα ελληνικά.

Αλέξανδρος Γεωργίου έκθεση “Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023”

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση, με τίτλο “Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023” περιλαμβάνει περισσότερα από πεντακόσια έργα σε χαρτί, φτιαγμένα από το 1993 έως σήμερα. Τα σχέδια αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρηματικής εργασίας του Γεωργίου και παρουσιάζονται στο σύνολό τους για πρώτη φορά. O καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει ένα μίνι εργαστήριο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, όπου θα δημιουργεί έργα αναπτύσσοντας έναν διάλογο με τους επισκέπτες.

Τα παλαιότερα σχέδια (1993-94) έγιναν όταν ο Γεωργίου ήταν ακόμα φοιτητής στην ΑΣΚΤ. Σε αυτή την άγνωστη ενότητα, που αποτελείται από τέσσερα μεγάλα έργα, πρωταγωνιστούν ζώα, έντομα και ανθρώπινες μορφές βγαλμένες από ένα άγραφο παραμύθι. Ζωγραφισμένοι στο χαρτί με παχύ πινέλο και μαύρο ακρυλικό, οι ήρωες του Γεωργίου θα μπορούσαν να ιδωθούν ως μια έκθεση τεράτων (freak show). Είναι έργα τρομακτικά, σπαρακτικά και, κατά έναν περίεργο τρόπο, ερωτικά.

Τα περισσότερα σχέδια είναι δουλεμένα σε χαρτί Α4 και φτιάχτηκαν μετά το 2003. Πολλά από αυτά φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στα ταξίδια που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης στην Ασία, κυρίως στο Ιράν και στην Ινδία, την περίοδο 2005-2017. 

Τα ταξίδια του Γεωργίου διαμόρφωσαν, σε μεγάλο βαθμό, υφολογικά τα σχέδια. Στημένα σε νησίδες στις αίθουσες της Πινακοθήκης, απεικονίζουν μορφές που θα μπορούσαν να είναι απόγονοι των μορφών του 1993-94. Ζωόμορφες ή ανθρωπόμορφες, παιδικές και άφυλες, “σαν ακόλουθοι του Σίβα από το Βαρανάσι”, οι μορφές αυτές αποτελούν την “οικογένεια” του καλλιτέχνη. Είναι μια “χορωδία φωτιάς και φίλων”, “εύθραυστα αστέρια των τριών”, ένα “ταξίδι με την οικογένεια”. Κάθε σχέδιο έχει τον τίτλο του, ο οποίος είναι διαφωτιστικός, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν ενώσεις όλους αυτούς τους τίτλους σχηματίζεται το κείμενο της έκθεσης. Όπως φανερώνουν οι τίτλοι των έργων του, ο Γεωργίου αναζητά αξίες και ιδανικά που τείνουν να εκλείψουν: τη φιλία, την ευτυχία, την καλοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη.

Παράλληλα με την έκθεση στην Πινακοθήκη η αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή φιλοξενεί ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο “Από την οπτική του Ναι”. Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Εργαστήριο με πορτρέτα των επισκεπτών: Κατά τη διάρκεια της έκθεσης o καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο όπου θα δουλεύει σε “πορτρέτα” των επισκεπτών με τη δική του τεχνική – όχι ρεαλιστικά, αλλά αναπάντεχα ψυχικά πορτρέτα. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-13:00.

Έκθεση Franco Zeffirelli στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Franco Zeffirelli, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Imago και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μας προσκαλεί σε μια έκθεση αφιερωμένη στον εορτασμό του πολυετούς έργου του καλλιτέχνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπες αφίσες ταινιών που σκηνοθέτησε ο Franco Zeffirelli και άλλα αντικείμενα, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων ενδιαφερόντων του σκηνοθέτη: από τον κινηματογράφο μέχρι την όπερα και τη σαιξπηρική δραματουργία. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 18 έως τις 31 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, 17778 Αθήνα) σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Ιδρύματος (https://mcf.gr/el/).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, στις 29 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία “Callas Forever” (2002, 108′) σε σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli, στα Ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Στόχος της έκθεσης είναι να τιμήσει τις καλλιτεχνικές προθέσεις του Zeffirelli, οι οποίες εκτείνονταν και υλοποιήθηκαν στον κινηματογράφο και στο θέατρο της όπερας, καταλαμβάνοντας κατά καιρούς διαφορετικούς και συχνά συμπληρωματικούς ρόλους, καθιστώντας τον άνθρωπο του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας με την ευρύτερη δυνατή έννοια. Ο Franco Zeffirelli υπήρξε στην πραγματικότητα σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πολλά άλλα, και συχνά κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ιταλίας μέσω των διεθνών παραγωγών του.

Έκθεση “Νάσος Δάφνης City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023”

Ο Δήμος Αθηναίων και το Nassos Daphnis Estate παρουσιάζουν την έκθεση του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη (1914-2010), με τίτλο “Νάσος Δάφνης, City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023”.

Την έκθεση, επιμελούνται η Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης- επιμελήτρια εκθέσεων και Σύμβουλος για τον Πολιτισμό του Δημάρχου Αθηναίων και ο Richard Taittinger, Πρόεδρος του Nassos Daphnis Estate και οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με τη συνεργασία της Richard Taittinger Gallery και του Γραφείου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens.

Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα εννέα (9) πρωτότυπα έργα της σειράς City Walls του καλλιτέχνη, που φιλοτέχνησε στην περίοδο της αναζωπύρωσης της καλλιτεχνικής σκηνής στη Νέα Υόρκη, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της στο δημόσιο χώρο στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το έργο του Δάφνη “εκρήγνυται” σε τολμηρά “αστέρια και διαμάντια”, τα οποία εμφανίζονται με εξαιρετική ακρίβεια στους καμβάδες του αλλά και στους τοίχους της Νέας Υόρκης. Εφαρμόζοντας τη θεωρία του Χρώμα και Μορφή, του 1958, ο Δάφνης διερεύνησε εκ νέου το μοτίβο του αστεριού, μέχρι το 1975 όταν παρουσίασε τον μνημειώδη του πίνακα “Η Συνεχής Ζωγραφική” (“The Continuous Painting”), μήκους 26 και ύψους 3 μέτρων.

Δυστυχώς, σήμερα, και τα τρία έργα City Walls του Νάσου Δάφνη έχουν χαθεί, ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων και το Estate Nassos Daphnis κάνουν ενέργειες για την “μεταφορά” της 1ης τοιχογραφίας της σειράς City Walls στο κέντρο της Αθήνας το 2023.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2023/ Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00  Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά/ Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής. Πληροφορίες: 210 7232604- 210 7224028.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα