Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 29 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 29 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κώστα Τσώλη με τίτλο ΟΣΜΕΣ ΧΡΟΝΟΥ [Μνήμες & Κιβωτός].

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τετάρτη 29 Μαΐου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 29 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν εικαστική βόλτα στο χώρο “16 Φωκίωνος Νέγρη”

Το Ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία” και το A’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Άγγελου Αντωνόπουλου, παρουσιάζουν στο χώρο “16 Φωκίωνος Νέγρη” την έκθεση “Απόφοιτοι 2021-2023”.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα 19 αποφοίτων του εργαστηρίου, τα  περισσότερα από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2021, 2022, 2023 και αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της διπλωματικής εργασίας των σπουδαστών και συγχρόνως την απαρχή της καλλιτεχνικής τους διαδρομής.

Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί εκ νέου τη μακροχρόνια συνεργασία του Ιδρύματος “Η άλλη Αρκαδία” με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών φιλοξενώντας στο χώρο “16 Φωκίωνος Νέγρη” για έβδομη χρονιά, έργα αποφοίτων της Σχολής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην υποστήριξη των νέων δημιουργών καλλιεργώντας το έδαφος για συνάντηση, προβολή και επικοινωνία με την εικαστική σκηνή της Αθήνας.

Κώστας Τσώλης και ΟΣΜΕΣ ΧΡΟΝΟΥ – Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κώστα Τσώλη με τίτλο ΟΣΜΕΣ ΧΡΟΝΟΥ [Μνήμες & Κιβωτός].

«Πρόκειται μια  συνεκτική αναμόχλευση των ιστοριών [stories] που συναποτέλεσαν την Ιστορία [History] του λεγόμενου σύντομου 20ου αιώνα, της εποχής των άκρων, σύμφωνα με τον ιστορικό Eric Hobsbawm (09.06. 1917 – 01.10.2012).

Ο καλλιτέχνης αποδομεί και εν συνεχεία αναδομεί, με τη μέθοδο των διαλεκτικών επικολλήσεων και μιας στρατηγικής χαρτοκοπτικής/χαρτοκολλητικής, φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ο αιώνα, συμπλέκοντάς τες με επιλεγμένες αποτυπώσεις στιγμών της καθημερινής ζωής.

Παράλληλα, ο καλλιτέχνης εκθέτει, σε οιονεί αποθετήριο, πακτωμένα με μαύρες μονωτικές ταινίες περιοδικά, όπου εκτυλίσσονται από τη μεριά των ΜΜΕ σωροί καταλυτικών  γεγονότων αλλά και καθημερινών στιγμιοτύπων.

Παρατάσσει, συνάμα, βιβλία κατασκευασμένα από τον ίδιο με τη μέθοδο των επικολλήσεων, αλλά και με τις ιστορικές μεθόδους détournement / εκτροπή-οικειοποίηση, που εισήγαγε στη δεκαετία του 1950 ο Guy Debord και cut-up/ τεμαχισμός-ανασυγκόλληση, που επινόησαν από κοινού οι William S. Burroughs & Brion Gysin στη δεκαετία του 1960. Επίσης, ανασυνθέτει εξώφυλλα εμβληματικών εντύπων του 20ού αιώνα.»

“Nocturno” του Βασίλη Γεροντάκου – Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας

Η Luminous Eye συνεχίζοντας τη δράση της, διοργανώνει στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Athens Photo Festival 2024 την ατομική έκθεση του Βασίλη Γεροντάκου με τίτλο “Nocturno”.

“Το Nocturno είναι μια σειρά φωτογραφιών που έχει δημιουργηθεί τις νυχτερινές ώρες. Έχει την μορφή μιας τετραλογίας και χαρτογραφεί τις αναζητήσεις των τελευταίων ετών.

Στο σκοτάδι αυτό αναζήτησα ένα ξέφωτο. Εξημέρωσα τους φόβους μου, τις αγωνίες μου, έμαθα έναν τρόπο να διαχειριστώ την άγνοιά μου.  Το έναστρο φως ήταν η πρώτη ύλη. Ένα σύννεφο που αλλάζει συνεχώς μεριές. Άρχισα να φωτίζω με αυτό τα σκεύη της σιωπής. Τα δέντρα, τις θάλασσες, τους βαρύθυμους βράχους, ένας εγγεγραμμένος χρόνος βαθειά μυστηριώδης που αδυνατούσα να καταλάβω. Και οι άνθρωποι, οι δικοί μου άνθρωποι, σιωπηλοί όπως τα όνειρα.

Το πένθος του χρόνου, το νησί, selva Oscura και όνειρα, είναι μια τετραλογία χωρίς την απληστία της ερμηνείας, την χειραγώγηση, την σαφήνεια των προσδιορισμών. Είναι ένας χάρτης για μια ομορφιά που δεν επιστρέφει, είναι ένα διαρκές ζητούμενο. Εικόνες σκοτεινές, μια φωτεινή ρωγμή, ένας καθρέφτης.”

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 9 Ιουνίου 2024 με ελεύθερη είσοδο και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως και Κυριακή 17:00 – 21:00 και Τετάρτη 2- 6 μ.μ. Χώρος έκθεσης: Luminous Eye Μητσαίων 2A, Κουκάκι, 11742 Αθήνα. Τηλ: 21 1116 1206. 

Δωρεάν στο Φουαγιέ Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Eκθεση της εικαστικής ομάδας “Visual Voices” στο Φουαγιέ Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και με τίτλο “Σύγχρονες Παθογένειες”.

Συμμετέχουν Έλληνες, αλλά και Διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες της ομάδας: Adele Myers, Βίβιαν Χαλκίδη, Γιάννης Δημουλάς, Δέσποινα Τσάκνη, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Jincheng Liu, Κρίστι Γρηγορίου, Κωστής Κόντος, Λευκή Χαρίτου, Matthew McVeigh, Παναγιώτα Κορωνίου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Σάββας Μαβίδης, Villy Calliga, Χριστίνα Λουκίδη, Χρυσάνθη Μπαϊράμη.

Ερευνητική επιμέλεια: Βίβιαν Χαλκίδη, Υποψ. Διδάκτορας ΑΣΚΤ. Επιμέλεια Performance: Αιμιλία Μπουρίτη. Στην performance συμμετέχει o ηθοποιός Βαγγέλης Παπαδάκης.

Στη σύγχρονη εποχή, μέσα από τα ελληνικά και κατ’ επέκταση παγκόσμια δεδομένα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλο και αυξανόμενες “απειλές”. Βιώνουμε το αίσθημα της ανασφάλειας, του κοινωνικού αποκλεισμού κάποιων ατόμων ή ομάδων, αλλά και φαινόμενα αυξανόμενης διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, κατακρεούργησης της παιδείας και του πολιτισμού.

Καθημερινά, υπομένουμε την αύξηση του κόστους ζωής, την υπερτίμηση των βασικών αγαθών, την αυξανόμενη ανεργία, τη φτωχοποίηση και την αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σήμερα, κυριαρχούν η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του κέρδους, η λογοκρισία και ανελευθερία του Τύπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα