Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 5 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 5 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Έργο από την ομαδική έκθεση με τίτλο “Summer in the City” Γκαλερί Σκουφά

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 5 Ιουλίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 5 Ιουλίου.

“Encore: νέα ελληνική ζωγραφική” στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ioannou / The Forgoten Guard of Athens 2023 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση “Encore: νέα ελληνική ζωγραφική” στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Στην έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνονται έργα 33 ζωγράφων έως περίπου 40 ετών.

Το κριτήριο δεν είναι αυστηρά ηλικιακό αλλά κατά κύριο λόγο αισθητικό: η έκθεση αναζητά νέες μορφές, γλώσσες και χειρονομίες, καλλιτέχνες που διερευνούν καινούργιους, συναρπαστικούς και αναπάντεχους δρόμους στη σύγχρονη ελληνική́ τέχνη. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή́ ζωγραφική ποιότητα και, παράλληλα, επιδιώκει να προτείνει μεθοδολογικά́ εργαλεία για την κατανόηση και την αξιολόγηση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Η έκθεση έχει προκύψει από συστηματική έρευνα πεδίου, επισκέψεις στα εργαστήρια και εκτεταμένες συζητήσεις με τους καλλιτέχνες. Λαμβάνει δομικά υπόψη της τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι ζωγράφοι σκέφτονται το παρόν και την ιστορικότητα τόσο του έργου τους όσο και ευρύτερα της σύγχρονης ζωγραφικής.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά. Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο.

”Απόηχοι του Αρχαίου Δράματος στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο” στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Goethe-Institut Athen φιλοξενεί δύο συζητήσεις με τον τίτλο Απόηχοι του Αρχαίου Δράματος στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο (Ι) και (ΙΙ) στο πλαίσιο του grape – Greek Agora of Performance οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 18:00 και την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 17:00.

Οι δύο συζητήσεις απευθύνονται ειδικότερα σε επιμελητές και εκπροσώπους της διεθνούς σκηνής αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Τα ζητήματα και οι συγκρούσεις που πραγματεύονται οι αρχαίες τραγωδίες, απασχολούν μέχρι και σήμερα το θέατρο διεθνώς, και επανεξετάζονται. Προκύπτουν έτσι τα εξής ερωτήματα: Γιατί οι αρχαίες τραγωδίες εξακολουθούν να φαίνονται τόσο επίκαιρες και συνεχίζουν να προκαλούν; Πώς μπορούμε να φανταστούμε μια αναβίωση αυτών των κειμένων; Και σύμφωνα με ποια, σήμερα, κριτήρια;

Απόηχοι του Αρχαίου Δράματος στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο (Ι)

Στην 1η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου λαμβάνουν μέρος οι:

  • Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
  • Νατάσα Σιουζουλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ,
  • Αγγελική Παπούλια, ηθοποιός
  • Έλλη Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτιδα, Παντελής Φλατσούσης, σκηνοθέτης

Συντονίζει ο Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Γλώσσα: ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά.

Summer in the City

Η Γκαλερί Σκουφά με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την καινούργια ομαδική έκθεση με τίτλο “Summer in the City”, η οποία περιλαμβάνει έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.

Έργο από την ομαδική έκθεση με τίτλο “Summer in the City” Γκαλερί Σκουφά

Σε μια περίοδο ραστώνης, η τέχνη είναι μια από τις ευχάριστες διεξόδους, που μπορεί να απευθυνθεί κανείς, όσο βρίσκεται στην πόλη. Στη νέα ομαδική έκθεση ο θεατής μπορεί να γίνει μέρος ενός ευχάριστου και δημιουργικού ταξιδιού, στο οποίο κυριαρχούν εύθυμα έργα, γεμάτα χρώμα και αισιοδοξία.

Αναγνωρίσιμοι ξένοι καλλιτέχνες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής συμμετέχουν στην έκθεση με έργα που πρωταγωνιστούν pop μορφές, σούπερ ήρωες, ακόμη και γνωστά εμβληματικά έργα. Το χιούμορ, οι οπτικές ψευδαισθήσεις και το παιχνίδι με την προοπτική κυριαρχούν και μας καλούν να αναζητήσουμε τη δική μας ερμηνεία.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες εμπνέονται από το ελληνικό καλοκαίρι, τα μαγευτικά τοπία και τις ηλιόλουστες ημέρες. Θέτοντας ως αφετηρία τη δύναμη της φύσης, ο θεατής μπορεί να περιπλανηθεί σε ειδυλλιακά μέρη και να αναπολήσει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις των καλοκαιρινών ημερών.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια σειρά γλυπτών έργων διαφορετικών τεχνοτροπιών, όπως τα αναγνωρίσιμα balloon animals του Koons, τα πολύχρωμα κεραμικά του Χαδούλη, τις επιβλητικές μαρμάρινες προτομές του Caillard και τα μεταλλικά ζώα του Inglesis.

Συμμετέχουν: Barnabe, Jisbar, Patrick Rubinstein, Henri Inglesis, Leo Caillard, Jeff Koons, Maxim Wakultschik, Νεκτάριος Αποσπόρης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Γιάννης Κόττης, Γιώργος Χαδούλης.

Danubia Soloists – Loutraki Concert Band Live στο Ανοιχτό Θέατρο “Παντελής Ζερβός”

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου εγκαινιάζει φέτος μία νέα σπουδαία συνεργασία με μουσικούς από την Αυστρία στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Opus”!

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 στο νέο ανοιχτό θέατρο “Παντελής Ζερβός” στο Πάρκο Δεξαμενής, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία σύμπραξη των “Danubia Soloists” από τη Βιέννη με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου!

  • Σολίστ στη συναυλία θα είναι η καταξιωμένη τσελίστα Cristina Bazili.
  • Μουσική Διεύθυνση: Luca Pelanda – Πελοπίδας Μαυρόπουλος
  • Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λουτρακίου.

“Ανάγκη-Μοναξιά-Πάθος: Τα θέλω της Τέχνης”

Άποψη της έκθεσης "Ανάγκη-Μοναξιά-Πάθος: Τα θέλω της Τέχνης" Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Με αφορμή τη φράση του υιού Αλέξανδρου Δουμά “Η τέχνη θέλει είτε τη μοναξιά είτε την ανάγκη είτε το πάθος” η ομαδική έκθεση “Ανάγκη – Μοναξιά– Πάθος: Τα θέλω της Τέχνης” παρουσιάζεται στον χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα Art Hub Athens / Art for social change.

25 σύγχρονοι εικαστικοί εμπνέονται και δημιουργούν, αποδεικνύοντας την ανάγκη κάθε εικαστικού να εκφραστεί, τη μοναξιά που βιώνει προκειμένου να δημιουργήσει και κατόπιν να “επικοινωνήσει” μέσα από το έργο του και το πάθος που ουσιαστικά πρέπει να έχει κάθε καλλιτέχνης που η τέχνη είναι της ζωής του η διέξοδος.

Οι 25 σύγχρονοι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Daphne Votanopoulou – Grozdea Ana Maria – Jocasta M. – Niki Christina Elezi -Paul Spourelas – Παρασκευή Ζάννη – Αγλαΐα Θανάσου – Βασίλειος Κομνηνός – Αγγελική Κώσταλου – Ευαγγελία Λιάσκου – Σάββας Μαμελεντζής – Αθανάσιος Μίχος – Νίκος Δημητριάδης – Όλγα Ξυθάλη – Άννα Ομηρίδη – Σωτήρης Παπαγιάννης – Μαρία Περδικάρη – Γιόλα Πήττα – Σωκράτης Ρωμύλιος – Βιβέττα Σαρρή – Γεωργία Σπυράκου – Πελαγία Στρατηδάκη – Γεώργιος Τόλης – Τάσος Τσολαρίδης – Μάρω Φράγκου

Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου / Συνδιοργάνωση: Art Hub Athens / Art for social change – www.arthubathens.org.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα