Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 6 Μαρτίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Μελίνα Μερκούρη
Μελίνα Μερκούρη και Ζυλ Ντασέν στην προβολή "A Dream of Passion" στις Κάννες το 1978. AP Photo/Jean-Jacques Levy

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 6 Μαρτίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν εκδήλωση αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Στις 6 Μαρτίου 2024 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ημέρα που η Μελίνα Μερκούρη πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην θεαματική διαδρομή της στην Έβδομη Τέχνη, το θέατρο και την πολιτική, ως Υπουργός Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς “Μελίνα Μερκούρη: 30 χρόνια στην αιωνιότητα“, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο της μέσα από μια συζήτηση μεταξύ των Σπύρου Αρσένη  και Γιώργου Αρχιμανδρίτη, συγγραφέων του βιβλίου “Μελίνα. Μία σταρ στην Αμερική” (Εκδόσεις Πατάκη) και Γιάννη Ζουμπουλάκη, δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει μια επιλογή ανέκδοτων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και μαρτυριών, τόσο με την ίδια όσο και προσωπικοτήτων που τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της. Τα τεκμήρια αυτά θα αναδείξουν τη μοναδική διαδρομή της “τελευταίας Ελληνίδας Θεάς” που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην διεθνή πολιτιστική σκηνή.

Χώρος: Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Σίνα 31. Η βραδιά θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά.

Δωρεάν Ημερίδα ”Εργασία μετά τον καρκίνο, η αληθινή πλευρά” στην Τεχνόπολη

To Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αθηνών του Φορέα “Θάλπος-Ψυχική Υγεία” διοργανώνει την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 από τις 14:00 έως 19:00 – στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων – ημερίδα με θέμα Εργασία μετά τον καρκίνο, η αληθινή πλευρά.

Η επιστροφή και η επανένταξη στην εργασία των εργαζομένων που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο αποτελεί επέκταση της φροντίδας, προκειμένου να ξαναβρούν την ισορροπία στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου στην εργασία, τις σωματικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου, τις προκλήσεις ως προς την επιστροφή στην εργασία και τις καλές πρακτικές για την επιστροφή των εργαζομένων.

Εκδήλωση με δωρεάν είσοδο: “Όταν το Animation συναντά την Ιστορία”

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο ΑΚΤΟ συνεργάζονται και καλούν το κοινό στην εκδήλωση “Όταν το Animation συναντά την Ιστορία”. Το ΕΙΜ ανοίγει τις “πόρτες” του στους νέους και τις νέες δημιουργούς του ΑΚΤΟ και εμπιστεύεται τη σχεδιαστική τους δύναμη, σε ένα ιδιαίτερα διαχρονικό και ευαίσθητο ζήτημα· αυτό των προσφύγων.

Με έμπνευση από την τρέχουσα έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, “Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β’): Οι Πρόσφυγες”, σπουδαστές & σπουδάστριες του ΑΚΤΟ δημιούργησαν ταινίες animation μικρού μήκους. Με τα έργα τους συμπληρώνουν τα φωτογραφικά τεκμήρια, τα ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τις μαρτυρίες, τα αποσπάσματα πηγών και τα δημοσιεύματα Τύπου.

Σε συνεργασία με τις επιμελήτριες της έκθεσης Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, οι τριτοετείς του προπτυχιακού προγράμματος BA (Hons) in Animation & Interactive Media του ΑΚΤΟ, οπτικοποιούν τις 4 θεματικές ενότητες της έκθεσης, μέσα από την τέχνη της εμψύχωσης (animation).

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στις 18:30 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής – Σταδίου 13, Αθήνα).

Έκθεση “Ελληνομνήμονες”

Η αναγνωρισμένη Μουσειακή Έκθεση Ιστορικού Οπλισμού & Αυθεντικής Φορεσιάς που είχε προβληθεί στο Πολεμικό Μουσείο έρχεται από την Τετάρτη 6 Μαρτίου έως και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη. 

Ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας και τον Σύλλογο  “Ελληνομνήμονες” προσκαλούν το κοινό στην Μουσειακή  Έκθεση Ιστορικού Οπλισμού & Αυθεντικής Φορεσιάς του Συλλέκτη κ. Σπύρου Κατσίρα.

“Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα”. Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, που δεν την συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων: Γιαταγάνια, μάρτυρες αγώνων και αυτοθυσίας. Αντιπροσωπευτικά δείγματα από κουμπούρες ευρωπαϊκής και ασιατικής προέλευσης, που αποτελούσαν το βασικό μέσο επίθεσης. Καριοφίλια, που έμειναν στην Ελλάδα ως λάφυρα μετά από νικηφόρες μάχες.

Σπάνιος οπλισμός, για παράδειγμα ένα σπαθί- όπλο, μία μαγκούρα- όπλο, δυσεύρετα στη χώρα μας, καθώς και κλειδιά- όπλα. Απλά, αλλά και χρυσοκέντητα σελάχια, που κοσμούσαν τη μέση πολεμιστών και στα οποία στήριζαν τον οπλισμό τους. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτηση που κυριαρχούσε από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχή έκβαση διαφόρων συρράξεων. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024 & ώρα: 19:30.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα