Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 18 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 18 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Δημήτρης Μπάσης papadakispress

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 18 Ιουλίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 18 Ιουλίου.

”Λόλα Μοντές” – 13o Athens Open Air Film Festival

To Αthens Open Air Film Festival, ο καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας, επιστρέφει για ένα ακόμα καλοκαίρι με μοναδικές προβολές με ελεύθερη είσοδο σε όλη την Αθήνα. Την Τρίτη 18 Ιουλίου θα προβληθεί η ταινία Λόλα Μοντές (Lola Montes)

  • Σκηνοθεσία: Μαξ Οφίλς
  • Πρωταγωνιστούν: Μαρτίν Καρόλ, Πίτερ Ουστίνοφ, Άντον Γουόλμπρουκ, Όσκαρ Βέρνερ

Κυρίες και Κύριοι, σας παρουσιάζουμε την πιο σκανδαλώδη γυναίκα στον κόσμο!”. Αυτή η φράση ακούγεται κάθε βράδυ στο τσίρκο όταν παρουσιάζεται η Λόλα Μοντές, για να κλέψει την παράσταση αφηγούμενη παλιούς της θριάμβους, εκθέτοντας γεγονότα από τις ένδοξες εποχές της ως μοιραίο θηλυκό, χορεύτρια και ερωμένη καλλιτεχνών και βασιλιάδων του 19ου αιώνα και μετατρέποντας τον εαυτό της στο ίδιο το θέαμα κι εμάς σε θεατές του τσίρκου.

Με το κύκνειο άσμα του, και έχοντας στη διάθεσή του τον υψηλότερο προϋπολογισμό που είχε δοθεί μέχρι τότε σε ευρωπαϊκή ταινία, ο Μαξ Οφίλς (“Τα Σκουλαρίκια της Μαντάμ Ντε”) αποχαιρετούσε το σινεμά με μια μεγαλειώδη δημιουργία της οποίας η εκθαμβωτική ομορφιά και πλανοθεσία συναγωνίζονταν τις άφθονες καινοτομίες στον τομέα της δομής και της αφήγησης. Όπως τυχαίνει σχεδόν με κάθε πρωτοπορία στην τέχνη, όμως, έτσι και η ανορθόδοξη “Λόλα Μοντές” παρεξηγήθηκε αγρίως στην εποχή της. Προκάλεσε απορία στο τότε κοινό, στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία στις αίθουσες, υπέστη αδιάκριτες και ολέθριες επεμβάσεις στο μοντάζ (που έγιναν παρά τη θέληση του σκηνοθέτη) και για δεκαετίες ολόκληρες κυκλοφορούσε με κατακρεουργημένο το όραμα του Οφίλς.

Μόνο η κοπιώδης ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας έδωσε την ευκαιρία να δει κανείς πλήρες αυτό που δικαίως ονομάστηκε ως μια από τις ομορφότερες (και για πολλούς καλύτερες) ταινίες που έγιναν ποτέ, αν και η αξία του φιλμ δεν περιορίζεται μόνο στις αισθητικές του αρετές όσο και σε έναν σύνθετο (ίσως και προφητικό) στοχασμό για την αμείλικτη και κανιβαλική ισχύ του θεάματος, την έννοια της αντικειμενοποίησης των γυναικών και τη μεγαλύτερη παράσταση στον κόσμο, που δεν είναι άλλη από την ανθρώπινη ζωή. Λουκάς Κατσίκας.

Τζαζ στην Πλατεία με ελεύθερη είσοδο – Συναυλιακές φεστιβαλικές βραδιές στην Πειραιώς 260

Vasilis Xenopoulos AEF2023 - Jazz στην Πλατεία

Η Πλατεία, ο υπαίθριος χώρος ανάμεσα στους Χώρους Α – Β – Ε – Η της Πειραιώς 260, θα ζωντανέψει και φέτος από το πολύ πετυχημένο μίνι φεστιβάλ “Τζαζ στην Πλατεία” που εγκαινιάστηκε πέρυσι συνοδεύοντας τις φεστιβαλικές βραδιές μας.

Πέντε ξεχωριστά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, στήνουν μετά το τέλος των παραστάσεων, μια γιορτή τζαζ με ελεύθερη είσοδο για όλες και όλους, σ’ ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος της Πειραιώς 260, από τον Ιούνιο έως τις 20 Ιουλίου.

17 – 19 Ιουλίου | Apostolos Leventopoulos Trio feat. Vasilis Xenopoulos / Οι συνθέσεις του Απόστολου Λεβεντόπουλου συνδυάζουν την παραδοσιακή τζαζ γλώσσα με πιο μοντέρνες συνθετικές και αυτοσχεδιαστικές προσεγγίσεις, και τον λυρισμό της κιθάρας με τον εκρηκτικό ήχο του organ trio.

Ο Δημήτρης Μπάσης στο εργοστάσιο Λιπασμάτων

Δημήτρης Μπάσης papadakispress


Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση. Συμμετέχει η kalliope.

Ώρα προσέλευσης 21:00

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Θάλασσα Λιπάσματα 2023.

“FOR WOMEN” Toubanaki 5tet and Vocal Ensemble

FOR WOMEN, μια παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα των χρόνων και των τόπων. Τραγούδια για γυναίκες ελεύθερες πέρα από τα όρια των στερεοτύπων. Πειρατίνες, μάγισσες, γυναίκες παθιασμένες, αιρετικές, ονειροπόλες και πρωτοπόρες. Γυναίκες που ερωτεύονται, που πονούν, που θρηνούν, που ονειρεύονται, που επαναστατούν και ανασταίνονται.

Δεκατρείς καλλιτέχνες επί σκηνής, δεξιοτέχνες της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής, βοκαλίστριες, ηθοποιοί, δημιουργούν ένα πολυδιάστατο σύμπαν, ενώνουν ετερογενείς μουσικές, αυτοσχεδιάζουν και αλληλεπιδρούν φτιάχνοντας έναν κόσμο αφιερωμένο στη γυναίκα την άχρονη και διαχρονική. Περισσότερα εδώ…

Νίνα Παππά διαδραστική video-περιήγηση “Koραή 4”

Η εικαστικός Νίνα Παππά παρουσιάζει το έργο “Κοραή 4”, μία διαδραστική βίντεο-περιήγηση (video walk) στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944.

Στο εμβληματικό κτίριο της Κοραή, σε έναν κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας, στεγάστηκε η γερμανική διοίκηση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το υπόγειο του κτιρίου λειτούργησε ως χώρος κρατητηρίων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία για τις γυναίκες και τους άνδρες που φυλακίστηκαν εκεί, παρά το ότι στην πλειονότητά τους δεν είχαν απαραίτητα αντιστασιακή δράση. Οι περισσότεροι ήταν πολίτες που διέπρατταν μικρά “αδικήματα”, όπως να πηδήξουν παράνομα στο τραμ ή να κάνουν μικροκλοπές. Συλλαμβάνονταν και εξαφανίζονταν ξαφνικά μέσα στην καθημερινότητα της πόλης. Οι τοίχοι του Χώρου Ιστορικής Μνήμης καλύπτονται από χαράγματα αγνώστων, που φυλακίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, για να αφεθεί ένα ίχνος της παρουσίας τους.

Με αφετηρία τις χαραγμένες γραφές των κρατουμένων και τη βοήθεια του γραφολόγου Παύλου Κηπουρά, επιχειρήθηκε να αναβιώσουν τα άτομα που βρέθηκαν στον χώρο. Γίνεται ανάλυηση των γραφών και των σκίτσων που δηλώνουν ανάγκες για νερό ή φαγητό, εκφράζουν απορία ή θυμό, αναπαριστούν σκληρές ερωτικές σκηνές, ή αυτοσχέδια ποιηματάκια. Διακρίνονται χαρακτήρες και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι πράγματι κατάφεραν να αφήσουν το ίχνος τους σε ένα διώροφο υπόγειο, κάτω από εκεί που σήμερα πίνουμε καφέ.

To έργο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Χώρος Ιστορικής Μνήμης- Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής. Εγκαίνια: Σάββατο 17/6/2023, 10:00 – 14:00.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα