Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 18 Ιουνίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Ελληνικότητα και Σουρεαλισμός
Σαντορίνη φωτισμένη / Βάγγω Καβρουλάκη  - Στην γκαλερί Electra Art space by Skoufa Gallery η ατομική έκθεση "Ελληνικότητα και Σουρεαλισμός" Evangelion Studio

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 18 Ιουνίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 18 Ιουνίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Greta Schödl “Warps of Light” – Δωρεάν εικαστική βόλτα

Η Gramma_Epsilon Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Greta Schödl “Warps of Light”, σε επιμέλεια των Paolo Cortese και Rosanna Ruscio.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της Αυστριακής καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα, η οποία εστιάζει σε δύο έννοιες – κλειδιά της ποιητικής της Schödl: τη γραφή, ως πράξη κάθαρσης, και τη φύση, ως σημείο αναφοράς. Ανάμεσα στα πενήντα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση, περιλαμβάνονται έργα δισδιάστατα, αντικείμενα – βιβλία, μαρμάρινα γλυπτά και εγκαταστάσεις.

Η Greta Schödl γεννήθηκε το 1929 στο Hollabrunn της Αυστρίας και από τη δεκαετία του 1950 ζει και εργάζεται στην Μπολόνια. Εδώ και 50 χρόνια, η Schödl στα έργα της εφαρμόζει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία διακρίνεται από την επανάληψη της γραφής και των λέξεων, που συνήθως αποτελούν το ίδιο το θέμα του έργου.

Τα υλικά που επιλέγει η καλλιτέχνις προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον: μάρμαρο, φλοιός, πάπυρος, και χαρτί, τα οποία συνήθως παρασκευάζει η ίδια. Ενίοτε, χρησιμοποιεί σελίδες παλιών βιβλίων ή παρτιτούρες, άλλοτε υφάσματα από το οικιακό περιβάλλον, όπως πετσέτες τσαγιού, μαξιλαροθήκες ή σεντόνια, τα οποία τα “ζωντανεύει” μεταμορφώνοντάς τα. Αναμφίβολα, το γυναικείο στοιχείο είναι κυρίαρχο στο έργο της Schödl, τόσο ως είδος κοινωνικής δέσμευσης –με την πραγματοποίηση δρώμενων και εκπαιδευτικών πράξεων– όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με τη χρήση οικιακών αντικειμένων, όπως μια σιδερώστρα ή σεντόνια, για τη δημιουργία έργων.

Η έκθεση “Warps of Light”, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, αποτελεί κομμάτι του εγχειρήματος της Gramma_Epsilon Gallery “The Girls of Mirella”, αφιερωμένο στη Mirella Bentivoglio και στις καλλιτέχνιδες που στήριξε, και θα συνοδεύεται από ειδικό κατάλογο με κείμενα των Paolo Cortese και Rosanna Ruscio.

“Βρυσάκι: Η Αναβίωση μιας Γειτονιάς” – Δωρεάν έκθεση

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και οι Ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, διοργανώνουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «Βρυσάκι: Η Αναβίωση μιας Γειτονιάς μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα»  σε επιμέλεια της Sylvie Dumont.

Ένα μεγάλο τμήμα της γειτονιάς αυτής, εκεί όπου σήμερα δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς, απαλλοτριώθηκε για την πραγματοποίηση ανασκαφών, με στόχο την αποκάλυψη της Αγοράς των Αθηνών, του πολιτικού κέντρου της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου και εμπορικής αγοράς της αρχαίας πόλης.

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη) αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των συλλογών αρχειακών τεκμηρίων στη γνώση μας για την «Παλαιά Αθήνα» γενικά και ειδικότερα για τη συνοικία που ονομαζόταν.

Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του Athens Photo Festival

Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival, η Αίθουσα Τέχνης “αγκάθι – κartάλος” παρουσιάζει την ατομική, δορυφορική έκθεση του φεστιβάλ με τίτλο “Losing Hand” της εικαστικού Ευγενίας Ευσταθίου.

Δημιουργώντας ένα παιχνίδι – όπου νικητής και ηττημένος είναι καθορισμένοι εξ αρχής – η ενότητα “Losing Hand” ερευνά την έννοια της αυτο-θυματοποίησης, του αυτό-σαμποτάζ και του συνειδητού υποβιβασμού του εαυτού στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Τεμαχισμένα αυτοπορτρέτα, που έχουν εκτυπωθεί με τη μέθοδο της κυανοτυπίας και που έχουν μετατραπεί σε τραπουλόχαρτα, καλούν τον θεατή να αλληλεπιδράσει με αυτό το φανερό παιχνίδι εξουσίας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο της εθελούσιας ήττας στη ψυχολογία του χαμένου.

Ένα “πρόβατο” πρωταγωνιστεί στην έκθεση του Evangelion Studio

Το Evangelion Studio παρουσιάζει στην γκαλερί Electra Art space by Skoufa Gallery από τις 18 έως 29 Ιουνίου την ατομική έκθεση «Ελληνικότητα και Σουρεαλισμός» με θέμα την ελληνική λαϊκή παράδοση υπό μια σουρεαλιστική οπτική.

Το Evangelion Studio, χαρακτηρίζεται για τον σχεδιασμό έργων σύγχρονης τέχνης με βάση το Bauhaus και τον Σουρεαλισμό. Στην έκθεση η καλλιτέχνις Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια σειρά χρηστικών αντικειμένων και πινάκων που χαρακτηρίζονται για την ελληνικότητά τους, ιδωμένη μέσα από μια ανατρεπτική ματιά.

Βάγγω Καβρουλάκη / Στην γκαλερί Electra Art space by Skoufa Gallery - Στην ατομική έκθεση «Ελληνικότητα και Σουρεαλισμός» Evangelion Studio 

Κεραμικοί «Πετεινοί» και βάζα, καθώς κι ένα κάθισμα «Πρόβατο» ως συνέχεια της πολυθρόνας «Λάμα» σε φυσικό μέγεθος ντυμένο με τις βασικές αποχρώσεις του Μπαουχάους, γίνεται το επίκεντρο της έκθεσης με τον επισκέπτη να αποτελεί μέρος της.

Ανάμεσα στα νέα έργα και οι χαρακτηριστικοί  πίνακες ∙ φωτογραφίες ζωγραφισμένες με γεωμετρικές πινελιές και επιπρόσθετα φώτα nano-led σε σημεία που «ζωντανεύουν» τον πίνακα αλλά και τα πολυμορφικά νέον φωτιστικά που χρησιμοποιούνται είτε ως γλυπτά είτε ως πίνακες.

Βάγγω Καβρουλάκη / Στην γκαλερί Electra Art space by Skoufa Gallery - Στην ατομική έκθεση «Ελληνικότητα και Σουρεαλισμός» Evangelion Studio 

Με έδρα τον Πειραιά, το όνομα Evangelion Studio αποτελεί ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο όνομα της καλλιτέχνιδος και στη λέξη «Ευαγγέλιο», με την έννοια του δώρου που προσέφεραν στους θεούς για τη χαρμόσυνη είδηση της νίκης. Έτσι και τα αντικείμενα Evangelion studio, αναπόφευκτα προσφέρουν την αίσθηση της απόλυτης ευχαρίστησης. Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα