Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 20 Αυγούστου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 20 Αυγούστου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Άποψη της έκθεσης έργων του Anselm Kiefer στην Gagosian. Στάθης Μαμαλάκης

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου στην καρδιά της πόλης.

Καθώς οι μέρες του καλοκαιριού διαδέχονται η μία την άλλη, η Αθήνα προσφέρει μια πληθώρα δωρεάν εκδηλώσεων που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 20 Αυγούστου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Anselm Kiefer – Δωρεάν εικαστική βόλτα στην Gagosian

Επιλέγω υλικά που έχουν κάτι να μου πουν: στάχτη, άμμο, μόλυβδο, χρυσό κλπ. Για μένα, αυτά είναι επίλεκτα υλικά που μέσα τους φυλάσσουν ένα πνεύμα, το οποίο εγώ φανερώνω, το κάνω ορατό —Anselm Kiefer

Η Gagosian παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Anselm Kiefer στην Ελλάδα με νέους και πρόσφατους πίνακες, γλυπτά και φωτογραφικά έργα. Τα τοπία του Kiefer φέρουν ποιητικές αποκρίσεις στον μύθο, την ιστορία και τον φυσικό κόσμο, εγείροντας θέματα δημιουργίας, μεταμορφώσεως και της κυκλικής φύσης της ύπαρξης. Αυτά τα έργα ενοποιούνται από τον καλλιτέχνη, ο οποίος αντιπαραβάλλει τη φωτεινότητα του χρυσού με την οπτική και συμβολική αντήχηση άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων της λαδομπογιάς και της ακρυλικής μπογιάς, του βερνικιού γομαλάκας, του άχυρου και του υφάσματος.

Ο Kiefer αντιπαραθέτει τις ποικίλες τοναλιτέ και υφές των υλικών για να μεταδώσει το μεγαλείο της φύσης και το βάρος της ιστορίας. Υπαινίσσεται την αλληγορική σημασία του χρυσού κάνοντας αναφορά στη χρήση του μετάλλου σε ιερές εικόνες και αρχαίους θρύλους, στον αλχημικό συμβολισμό του σε σχέση με τον μόλυβδο (ένα άλλο βασικό υλικό στην τεχνοτροπία του) και στο ιδανικό μιας “χρυσής εποχής”.

Παράλληλα, η έκθεση του Kiefer Angeli caduti (Πεπτωκότες Άγγελοι) παρουσιάζεται στο Fondazione Palazzo Strozzi, Φλωρεντία, Ιταλία, μέχρι τις 21 Ιουλίου 2024.

«Γυναικεία Ζητήματα» – Δωρεάν στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Μαίρη Ζυγούρη - Έργο για την ομαδική έκθεση «Γυναικεία Ζητήματα», που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στην Πινακοθήκη

17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, σε έναν αναστοχασμό του ρόλου και της θέσης της γυναίκας, παρουσιάζονται στην ομαδική έκθεση «Γυναικεία Ζητήματα», που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στην Πινακοθήκη από τις 6 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024, σε επιμέλεια Μπίας Παπαδοπούλου και Χριστόφορου Μαρίνου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Άρτεμις Αλκαλάη | Αννίτα Αργυροηλιοπούλου | Ρία Δάμα | Ελένη Εξάρχου | Μαίρη Ζυγούρη | Ντέμη Κάια | Κατερίνα Κατσιφαράκη | Ναταλία Μαντά | Δέσποινα Μεϊμάρογλου | Χριστίνα Μήτρεντσε | Λίνα Μπέμπη | Λήδα Παπακωνσταντίνου | Ελίζα Σόρογκα | Σλομποντάνκα Στούπαρ | Ελένη Τζιρτζιλάκη | Κλεοπάτρα Τσαλή | Έφη Φουρίκη.

Τα έργα της έκθεσης «Γυναικεία ζητήματα» διαμορφώνουν έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, επαναδιατυπώνοντας διαγενεακούς προβληματισμούς και θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα. Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση γυναικείο ζήτημα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το κίνημα του φεμινισμού.

Nikolai von Bismarck και «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» – Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας

Μια συναρπαστική εξερεύνηση της Αθήνας που φέρνει στο προσκήνιο το παρελθόν και το παρόν της πρωτεύουσας μέσα από καινοτόμες φωτογραφικές τεχνικές, παρουσιάζει ο διεθνούς φήμης βρετανός φωτογράφος Nikolai von Bismarck στα εγκαίνια της νέας του έκθεσης με τίτλο «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» στη γκαλερί Stefanidou Tsoukala.

Το θέμα της έκθεσης, «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» είναι ιδιαίτερα συγκινητικό. Υποδηλώνει ένα ταξίδι μέσα από τους διαφορετικούς σταθμούς της ιστορίας της Αθήνας, καθοδηγούμενο από το μεταφορικό νήμα της Αριάδνης, που συνδέει την αρχαία Ελλάδα με τη σημερινή ζωντανή μητρόπολη. Μέσα από το φωτογραφικό στυλ του Nikolai von Bismarck, ο οποίος «παίζει» με την υφή και το χρώμα για να δημιουργήσει διαχρονικές εικόνες, αναδεικνύεται το ιστορικό βάθος της Αθήνας αλλά και η συνεχής εξέλιξη και δυναμική ενέργεια που χαρακτηρίζει την πόλη. Γνωστός για τη χρήση ειδικού Polaroid φιλμ και μοναδικών ψηφιακών τεχνικών, ο von Bismarck, ο οποίος ξεκίνησε από φωτογράφος μόδας,  καταγράφει εικόνες με μια νεωτερική και αντισυμβατική προοπτική που γεφυρώνει τον χρόνο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας καθημερινές (εκτός Δευτέρας και Κυριακής) 10.00-18.00 και Σάββατο (10.00-15.30). Stefanidou Tsoukala Gallery, Λεωφ. Κηφισίας 136, 15125 Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα