Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 28 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 28 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Οι Δυτικές Πινελιές και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζουν το 2ο Πολυθεματικό Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 28 Μαΐου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 28 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

“Πλουραλισμός στη ζωή” – Δωρεάν Πολυθεματικό Φεστιβάλ

Οι Δυτικές Πινελιές και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζουν το 2ο Πολυθεματικό Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού από 24/05/24 έως 15/06/24 με τίτλο : “Πλουραλισμός στη ζωή” – Συμπερίληψη”

Το φεστιβάλ αυτό επιδιώκει να ενισχύσει μόνο θετικά την πολιτιστική κουλτούρα του τόπου που το φιλοξενεί αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και διαγράφοντας τα στενά όρια που τη διαχωρίζουν από την καθημερινότητά μας μέσα από πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις. Σε ένα πλαίσιο ευαισθησίας και αγάπης προς ό,τι ο καθένας θεωρεί διαφορετικό με σκοπό την ανάδειξη της διαφορετικότητας αυτής ως όπλο επιτυχίας και αστείρευτης δύναμης. Προβάλλονται οι αξίες της συμπερίληψης μέσα από διάφορες τέχνες όπως μουσική, θέατρο, εικαστικά, συγγραφή. Περισσότερα για προεγγραφή  στο palaiofaliro.gr.

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας τον Μάιο

Συνεχίζονται τον Μάιο οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Τρίτη 28 Μαΐου 2024 – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ «ΜΕΛΙΝΑ» ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ ΑΘΗΝΑ (2ο μέρος) 18:00. Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Ηρακλειδών 66α, Θησείο, Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 140 άτομα).  *Το εισιτήριο εισόδου στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στην ξενάγηση. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μόνο με κράτηση θέσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr. Πληροφορίες και διευκρινήσεις στο [email protected], καθώς και στο τηλέφωνο 210 7232603 & 604, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-15:00.

Λέσχη Ανάγνωσης ”Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου” – Δωρεάν συζητήσεις

Η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης· κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο “Στον Κόρακα”. Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Tην Τρίτη 28/05, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα, “Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου” του Σωτήρη Δημητρίου.

Στη Λέσχη Ανάγνωσης θα συμμετάσχει ο συγγραφέας του βιβλίου, Σωτήρης Δημητρίου.

Τοποθεσία: Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ. Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές. Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

“Σμιλεύοντας τον ‘Ερωτα” – Δωρεάν εικαστική έκθεση

Δύο επιβλητικές αφαιρετικές φόρμες. Ένα μαρμάρινο όλον που έχει διαιρεθεί από μια ακανόνιστη τομή. Ένα μικροσύμπαν που βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο ένωσης ή διάσπασης. Ένα μνημείο που υμνεί την κορυφαία σε διακυμάνσεις κατάσταση που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος: τον έρωτα. Είναι το κεντρικό γλυπτό που φέρει την υπογραφή της εικαστικού, Βένιας Δημητρακοπούλου και αποτελεί τον πυρήνα της νέας της ατομικής έκθεσης “Σμιλεύοντας τον έρωτα”.

“Σε μία από τις βόλτες μου στο μαρμαράδικο, περπατώντας ανάμεσα σε ποικίλους όγκους μαρμάρου και υπολείμματα από διάφορες κοπές, το μάτι μου έπεσε σε δύο μεγάλα μακρόστενα κομμάτια που βρίσκονταν στο έδαφος το ένα δίπλα στο άλλο”, εξηγεί η Βένια Δημητρακοπούλου το πως “γεννήθηκε” το εμβληματικό νέο έργο της. “Έμοιαζε σαν να ήταν κάποτε ένας ενιαίος όγκος σκισμένος τώρα στα δύο. Η λέξη που μου ήρθε αμέσως στο νου ήταν Έρωτας. Τα πήρα, τα σήκωσα όρθια, τα σμίλεψα, τα έβαλα κοντά αφήνοντας, ωστόσο, λίγο αέρα ανάμεσα τους, ένα μικρό κενό. Τα τοποθέτησα μετά μαζί σε μία κοινή ενιαία βάση”.

Ο υπερμεγέθης μαρμάρινος “Έρως”, ωστόσο, δεν αποτελεί το μοναδικό νέο έργο της έκθεσης στην γκαλερί Κουρντ. Περιβάλλεται από το μεγάλο επιδαπέδιο ορειχάλκινο “Άλφα”, που παραπέμπει στην Απουσία/Απόσταση , την Αγάπη/Αιωνιότητα, την Αρχή/Άπειρο. Το ηχητικό έργο “Έρωτας Ξαφνικά”, στο οποίο τα κείμενά της εικαστικού συναντούν τη φωνή της και τις μελωδίες του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Και από μια πλειάδα ακόμη έργων – ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά- που αξιοποιούν το πολυσυλλεκτικό εικαστικό λεξιλόγιο της Βένιας Δημητρακοπούλου, στο οποίο περιλαμβάνεται η γλυπτική και το σχέδιο, το βίντεο, ο ήχος και ο λόγος. Τα έργα που εκτίθενται συνθέτουν δέκα συνολικά ενότητες, οι οποίες έχουν καταλάβει τους τέσσερις χώρους της γκαλερί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα