Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 29 Οκτωβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 6'Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 29 Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης.
- 29 Οκτωβρίου 2024 06:22
Ο Οκτώβρης τελειώνει και η Αθήνα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 29 Οκτωβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Δωρεάν περιοδική έκθεση “Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981”
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ), παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της θεματικής έκθεσης “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” που εκτίθεται στην Ε.Π.Μ.Α.Σ., σε επιμέλεια της Διευθύντριας Συραγώς Τσιάρα, παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) την έκθεση αφίσας με τίτλο “Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981”.
50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και την εγκαθίδρυση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, η ανάδειξη των αφισών ως ένα καλλιτεχνικό και συγχρόνως πολιτικό δημιούργημα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα. Ακόμη κι αν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας, το καθεστώς χρησιμοποίησε την αφίσα προπαγανδιστικά για να διαδώσει την ιδεολογία του και να νομιμοποιήσει τις αυταρχικές πολιτικές του, οι αφίσες αποτέλεσαν το κατεξοχήν όπλο του αντιδικτατορικού αγώνα μεταφέροντας το μήνυμα για ελευθερία και δημοκρατία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα πρώτα χρόνια της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, η αφίσα αποτύπωσε ιδεολογίες, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, πολιτιστικά γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήματα. Έδωσε φωνή και καλλιτεχνική μορφή σε ιδέες και κινήματα, υπηρέτησε τη δημοκρατική έκφραση της ελληνικής κοινωνίας.
Οι επιλεγμένες αφίσες από τα ΑΣΚΙ, το ΙΣΕΤ και άλλους φορείς και συλλογές, αφηγούνται ιστορίες από μια συναρπαστική περίοδο. Οι αντιδικτατορικές αφίσες με το ανοιχτό τους κάλεσμα σε αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και αντίσταση στην καταπίεση, διασταυρώνονται με τα αιτήματα για γρήγορη εδραίωση της Δημοκρατίας, ενώ δίπλα τους οι μεταπολιτευτικές αφίσες με τα χρωματιστά μότο τους διεκδικούν περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες. Οι αφίσες από την εικαστική δράση των καλλιτεχνών στη συγκεκριμένη περίοδο σχηματοποιούν μέσα στο ευρύτερο κλίμα της περιόδου την καλλιτεχνική απόδοση του δημοκρατικού αιτήματος. Τις σπάνιες πολιτικές και καλλιτεχνικές αφίσες πλαισιώνουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, μοναδικά αντικείμενα διαφορετικών εποχών και οπτικοακουστικά τεκμήρια σε μια πολυθεματική συνομιλία για τις ιδέες, την καλλιτεχνική έκφραση και τη Δημοκρατία.
Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Βόγλη, Πολίνα Ιορδανίδου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Στάθης Παυλόπουλος, Νατάσα Τσαροπούλου. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Στάθης Παυλόπουλος.
“Wanderlust/All Passports” – Δωρεάν εικαστική βόλτα στο Μέγαρο Σλήμαν
Ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός artefact athens -μετά τις μεγάλες εκθέσεις “Το φαινόμενο της πεταλούδας” στο Εργοστάσιο Μουζάκης Πεταλούδα και “Reality Check I-II” στο Ψυχιατρικο Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί- παρουσιάζει την νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο wanderlust (φιλαποδημία)/all passports σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου, που θα πραγματοποιηθεί σε πολυάριθμους χώρους του εμβληματικού Μεγάρου Σλήμαν – Μελά στην οδό Πανεπιστημίου 46 στην Αθήνα.
Λαμβάνοντας υπόψη την εννοιολογική σημασία του ταξιδιού αλλά και πιο συγκεκριμένα του Ομηρικού ταξιδιού και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα μας και την καθεμία μας, η έκθεση θα επιχειρήσει να φέρει το κοινό κοντά σε ιδέες εσωτερικής εξερεύνησης, υπαρξιακής αναζήτησης και συναισθηματικής ανάτασης.
Η φυσική υπόσταση του κτιρίου σε αρχιτεκτονική σύλληψη και εκτέλεση του Τσίλλερ είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία της Αθήνας και αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την παράδοση, όσο και για την εθνική ταυτότητα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους σε πολλαπλά επίπεδα.
Δωρεάν Επιστημονική συνάντηση “Αναζητώντας εικόνα και ήχο”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς (27/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει επιστημονική συνάντηση με τίτλο “Αναζητώντας εικόνα και ήχο”, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 (ώρα 17:30), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Στη συνάντηση θα χαρτογραφηθούν σύνολα οπτικοακουστικού υλικού που είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα και θα δοθεί έμφαση στην ερευνητική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική αξιοποίηση της οπτικοακουστικής αυτής κληρονομιάς.
Πρόγραμμα:
17:30. Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη, δρ Θεατρολογίας, Αρχειονόμος, Υπεύθυνη για τα αρχεία παραστατικών τεχνών στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, “Η τέχνη είναι ουσιαστικό”. Ηχητικό υλικό στα αρχεία παραστατικών τεχνών του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.
17:45. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Η Εθνική Μουσική Συλλογή και το Κινηματογραφικό Αρχείο του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: μουσικές εκδόσεις, πολυμεσικές εφαρμογές, εκπαίδευση, καλλιτεχνική δημιουργία.
18:00. Βάλια Βράκα, Μουσικολόγος, Υπεύθυνη Τομέα Ελληνικής Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, Επανάχρηση οπτικοακουστικού υλικού με νέα τεχνολογικά μέσα: η περίπτωση του Οπτικοακουστικού Αρχείου Αν. Μακεδονίας-Θράκης της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
18:15. Ερωτήσεις
18:30. Μόνικα-Σταυρούλα Καραμαλάκου-Λάππα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμματισμού & Εκπαίδευσης για την Αειφορία – Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΥΠ.Π.Ε.ΘΑ., Καθηγήτρια–Σύμβουλος, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αξιοποίηση οπτικοακουστικών αρχείων στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας
18:45. Ελένη Ζώντου, Τεκμηριώτρια πολιτιστικού αποθέματος, Αρχείο ΕΡΤ, Δημιουργική επανάχρηση του Αρχείου της ΕΡΤ από την εκπαίδευση στη μυθοπλασία
19:00. Παναγιώτης Σαβοριανάκης, ιστορικός, φιλόλογος, Σύμβουλος εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, Εκπαιδευτικές κινηματογραφικές πλατφόρμες: Η αξιοποίησή τους για τη διδασκαλία της Ιστορίας και η συμβολή τους στον οπτικοακουστικό γραμματισμό των εφήβων
19:15. Ελένη Μπενέκη, Ιστορικός ΜΑ, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Οπτικοακουστικά τεκμήρια για την “Ιστορία από τις πηγές”
19:30. Ερωτήσεις – συζήτηση.