Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 30 Ιανουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
τέχνη
Για να μη... βαριέσαι στην πόλη φωτό αρχείου/RalphWilfing/PIXABAY

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 30/1.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 30 Ιανουαρίου.

Έκθεση Γιάννη Αδαμάκη με τίτλο “Passepartout”

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη “Passepartout” στην οποία θα δούμε ζωγραφικά έργα διαφόρων διαστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο [Jean] Passepartout, αντιήρωας του Ιούλιου Βερν, δανείζει το όνομά του στην έκτη ατομική έκθεση του Αδαμάκη, στην γκαλερί Ζουμπουλάκη• σύμβολο της αιώνιας δοκιμασίας, της πολυμήχανης ‘ζαβολιάς’, του ατέρμονου ταξιδιού που χαρακτηρίζουν όλη τη ζωγραφική πορεία του καλλιτέχνη. Στα έργα της νέας δουλειάς συναντά κανείς εικόνες από το μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής του πορείας.

Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τον Βερν, φωτογραφικές μνήμες, παιχνίδια ανασύρουν την περιπέτεια που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο ζωγράφος, όπως σημειώνει, “αγωνίζεται να κερδίσει μια ιλαρή ουτοπία, μια ανέφικτη διαβεβαίωση. Μια οδυνηρή εκπλήρωση”.

Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 37 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία. Η έκθεση “Passepartout” είναι η έκτη ατομική του έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και εικαστικούς καταλόγους, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, Κριεζώτου 6, Αθήνα 106 71, 18.00 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

Παρουσίαση βιβλίου Μίμη Ανδρουλάκη “Κάτω από τις στάχτες”

Ο ΙΑΝΟΣ και οι Eκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ διοργανώνουν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 20:30 στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη “Κάτω από τις στάχτες”. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου.

Μίμης Ανδρουλάκης
Βιβλίο Μίμη Ανδρουλάκη "Κάτω από τις στάχτες" Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Παρουσιάζουν το βιβλίο και συνομιλούν με τον συγγραφέα οι:

  • Δημήτρης Δημηρούλης, πανεπιστημιακός, συγγραφέας
  • Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος
  • Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μουλάρι του Καραμανλή, το ντουέντε του Ανδρέα, τα εικονίσματα του Χαρίλαου, τα σφυρίγματα του Λεωνίδα, οι Γιαπωνέζοι του Μητσοτάκη. Η Αυτοβιογραφία στη Μεταπολίτευση, συμβολή στις βιογραφίες των άλλων. Προσωπογραφίες, σκηνές, δράματα και ευτράπελα από την παράξενη επιτυχία-αποτυχία της Μεταπολίτευσης. Εξομολόγηση: Η ζωή μου με Χαρίλαο και Μίκη. Οι περιπέτειες της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το αίνιγμα Ανδρέας Παπανδρέου. Τα μυστικά του διπλού “’89”. “Ε, Χαρίλαε, πέφτει το Τείχος!” Τα άγνωστα στην περιδίνηση του Γκορμπατσώφ και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το “σύνδρομο σκαντζόχοιρου” χτυπά. Μέρες διάσπασης ΚΚΕ-Συνασπισμού. Από το ΜΕΤΑ ο ανέστιος Μίμης στην πυρά του Μν το 2000. Ό,τι σιγοκαίει Κάτω από τις στάχτες.

Ομαδική έκθεση “Mundus Imaginalis”

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στις 19:00, η ομαδική έκθεση των καλλιτεχνών: Ηλιάνας Κυριακίδου, Γιώργου Λουλούδη, Ελένης Μάναλη, Θοδωρή Ρουσόπουλου και Πέτρου Στράγκα, με τίτλο: “Mundus Imaginalis”, σε επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Κωνσταντίνου Θ. Σπυρόπουλου.

έργο Θοδωρής Ρουσόπουλος
Έργο του Θ. Ρουσόπουλου στην έκθεση "Mundus Imaginalis"

Όπως σημειώνει ο επιμελητής: “Ξεκινώντας με την παρουσίαση των εικαστικών έργων 5 καλλιτεχνών και την κατάδυση στο πνευματικό και εννοιολογικό τους υπόβαθρο, έγινε αντιληπτή η δυνατότητα να αναδειχθεί η ικανότητα της όρασης όχι μόνο του κόσμου των αντικειμένων, αλλά και της ακριβούς θέας του εσωτερικού ή και πνευματικού κόσμου.

Η απόκτηση αυτής της διπλής όρασης θα υπηρετούσε περαιτέρω την εσώτερη αναγκαιότητα για επαναμάγευση και επανανοηματοδότηση της παγιωμένης εικόνας του κόσμου (η οποία προϋποθέτει βέβαια πρώτα τον κατακερματισμό της), μέσα από μια ερμηνευτική, εικαστική και θεωρητική γλώσσα, κατά βάση συμβολική, δηλαδή μια ars combinatoria.

Η έκθεση κατ΄επέκταση πραγματεύεται τα τρία επίπεδα της πραγματικότητας: το Υπεργήινο, το Γήινο και το Υπογήινο. Δηλαδή, αν αναζητήσουμε τον συμβολικό κώδικα που διατρέχει τα έργα των καλλιτεχνών αυτής της ομαδικής, ίσως μπορέσουμε να αποκαλύψουμε τον μίτο, το νήμα που δένει μεταξύ τους αυτά τα τρία κοσμικά επίπεδα, τις διαμορφωτικές δυνάμεις που τα διέπουν, καθώς και τις λειτουργίες που ενεργοποιούν μέσα στον άνθρωπο…”

Διάρκεια έκθεσης έως 24 Φλεβάρη 2024. Δωρεάν είσοδος

27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 ξεκινάει στην Πλατεία Κλαυθμώνος, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, που αρχίζουν από μόλις 1 ευρώ! Στο 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουν εκδότες από όλη την Ελλάδα (μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων), προσφέροντας πάνω από 8.500 τίτλους βιβλίων, σε τιμές, που δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής τους λιανικής τιμής.

έκθεση βιβλίων
Βιβλία φωτό αρχείου / PIXABAY

Από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιείται το μεγαλύτερο και πλέον οργανωμένο Παζάρι Βιβλίου στην πόλη των Αθηνών, σε μία σύγχρονη, υπαίθρια-στεγασμένη εγκατάσταση. Το αθηναϊκό, και όχι μόνο, αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί βιβλία από μία μεγάλη ποικιλία τίτλων, όλων των κατηγοριών και για όλες τις ηλικίες.

Συνοψίζοντας, το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 θα λειτουργεί καθημερινές με ελεύθερη είσοδο, Σάββατα και Κυριακές από τις 09:00 το πρωί έως και τις 21:00 το βράδυ, από 26 Ιανουαρίου έως και 18 Φεβρουαρίου 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα