Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 4 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 4 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
''Λυσιστράτη'' του Αριστοφάνη στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου - Σχολείον Ειρήνης Παπά

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 4 Ιουλίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 4 Ιουλίου.

“Ο Βρικόλακας της Σμύρνης'” – Ένα θρίλερ σκιών για ενήλικες από το ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει παράσταση θεάτρου σκιών, για ενήλικες, με τίτλο “Ο Βρικόλακας της Σμύρνης”, την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 (ώρα 21:00), στον εξώστη του κτηρίου του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Ένας απόστρατος αξιωματικός του Οθωμανικού στρατού, ο Γκόρσας παίρνει εντολή από τον πασά της Σμύρνης να εξολοθρεύσει έναν τρομερό ληστή των βουνών. Τότε, έρχεται στο προσκήνιο μια παλιά κατάρα που τον στοιχειώνει: σκοτώνεται πισώπλατα στη μάχη και βρικολακιάζει. Ο γνωστός μας Καραγκιόζης, στην υπηρεσία του γέρο-Γκόρσα, μπλέκει έτσι σε ανατριχιαστικούς μπελάδες.

Το έργο προέρχεται από το διήγημα φαντασίας του Αλεξέι Τολστόι “Η οικογένεια του βρικόλακα” και η δράση του τοποθετείται στην περιοχή της Μικράς Ασίας. Διασκευάστηκε από τους καραγκιοζοπαίχτες στις αρχές του 20ού αιώνα. Η παράσταση συνοδεύεται από τριμελή ορχήστρα λαϊκών οργάνων ενώ η ιστορικός Μαρίνα Καψαμπέλη θα παρουσιάσει σύντομα την ιστορία του έργου. Περισσότερα εδώ…

Μιχάλης Κορρές διάλεξη και έκθεση “Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα”

Στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Μανόλη Κορρέ και παράλληλη έκθεση των αυθεντικών σχεδίων του “Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα”, την Τρίτη 4 Ιουλίου στις 7:30μ.μ.

Κεντρικό θέμα της ομιλίας του καθηγητή και ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ, θα αποτελέσει η ιστορία της κατασκευής του Παρθενώνα από την εξόρυξη και λάξευση των μαρμάρων ως τη μεταφορά τους στην Ακρόπολη, τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη, οι μέθοδοι παραγωγής και διακίνησης, τα εργαλεία και τα μεταφορικά μέσα καθώς και το φυσικό τοπίο κατά μήκος της οδού από την Πεντέλη στην Αθήνα.

Παράλληλα, περιμετρικά στον κήπο του Ιδρύματος, θα εκτίθενται αυθεντικά σχέδια του Μανόλη Κορρέ, τα οποία αναπαριστούν τη λατομία και μεταφορά στην Ακρόπολη ενός δωρικού κιονόκρανου βάρους 11 τόνων και τις ιδιαίτερες περιπέτειές του, που συμπλέκονται με εκείνες των ανθρώπων – και της πόλης γενικότερα – σε μια γοητευτική εξιστόρηση από τον σπουδαίο δάσκαλο και επιστήμονα Μανόλη Κορρέ.

”Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου – Σχολείον Ειρήνης Παπά

''Λυσιστράτη'' του Αριστοφάνη στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου - Σχολείον Ειρήνης Παπά

Η Θεατρική Ομάδα Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάζει, με μια σύγχρονη, τολμηρή και ποιητική ματιά, το κλασικό έργο του Αριστοφάνη “Λυσιστράτη”, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη. Το παλαιότερο αντιπολεμικό και, ταυτόχρονα, πρώτοφεμινιστικό έργο στον κόσμο ανεβαίνει για τρείς μόνο παραστάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου – Σχολείον Ειρήνης Παπά.

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ανδρέας Ζαφείρης/ Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χαρά Νικολάου, Μαριαλένα Μπόη. Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 5288170.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Όλη η Αθήνα μια Σκηνή”

Όλη η Αθήνα μια σκηνή Όλη η Αθήνα μια σκηνή

Συναυλίες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορευτικά πάρτι και μουσικά αφιερώματα δίνουν και αυτό το καλοκαίρι τον τόνο της διασκέδασης από άκρη σε άκρη της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) μετατρέπει από 1η Ιουλίου έως και 4 Αυγούστου την Αθήνα σε μία μεγάλη σκηνή, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να πάρουν μέρος στο πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα που θα εκτυλιχθεί στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, με ελεύθερη είσοδο.

Συνολικά 59 εκδηλώσεις θα γεμίσουν με ρυθμό, ήχους και εικόνες 30 γειτονιές της Αθήνας και στις επτά δημοτικές κοινότητες. Θέατρα, πλατείες, πάρκα και προαύλιοι χώροι, γίνονται για περισσότερο από έναν μήνα η καλοκαιρινή “στέγη” νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Μια ξεχωριστή μουσική παράσταση από το νέο “κύμα” τραγουδιστών, οι οποίοι συμπράττουν με την Ορχήστρα «Ρυθμός», σε τραγούδια δικής τους δισκογραφίας, αλλά και γνωστά διαχρονικά τραγούδια. Μαζί τους το Φωνητικό Σύνολο «Ρυθμός». Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ…

Παράλληλα την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, στις 19:30 στην ανανεωμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαλύπτουμε τα νέα καταστήματα – εργαστήρια και μπορούμε να περιηγηθούμε στη μόνιμη έκθεση της με τίτλο “Φωνές | Ιστορίες | Άνθρωποι” και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους της και τη γειτονιά της. Την γιορτή στην ανανεωμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα πλαισιώσουν με μουσική οι παραγωγοί του 9,84 και θα ολοκληρωθεί με την συναυλία “Πλάι στο κύμα” στις 21.30 με την Παυλίνα Βουλγαράκη και ένα νέο κύμα τραγουδιστών, με την ορχήστρα “Ρυθμός”.

“Στον κύκλο του Τσαρούχη”

"Στον κύκλο του Τσαρούχη": Ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της ΑΣΚΤ στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη Yannis Tsarouchis Foundation / Facebook

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου εγκαινιάστηκε η ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στον χώρο του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο “Στον κύκλο του Τσαρούχη”. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια πλούσια παραγωγή έργων και μια πληθώρα εικαστικών μέσων: ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, videos, installations και άλλες καλλιτεχνικές κατασκευές.

Στο σύνολό τους, αντλούν δημιουργικές αφορμές τόσο από τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη όσο και από τον ίδιο τον χώρο, όπως επίσης και από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτόν. Τα τελευταία φαίνεται να αποτελούν εξίσου τεκμήρια της καλλιτεχνικής του οντότητας.

  • Διάρκεια έκθεσης 22 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2023. Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00, Σάββατο & Κυριακή κλειστά. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, Τηλ: 210 8062 636 – 7.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα