Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 5 Νοεμβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Βόλτα σε εκθέσεις τέχνης
Βόλτα σε εκθέσεις τέχνης AP Photo/Jens Meyer

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου στην καρδιά της πόλης.

Πρώτες μέρες του Νοέμβρη και η Αθήνα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 5 Νοεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας “‘Ένας κόσμος ήχων” με δωρεάν είσοδο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό, από 4 ως 10 Νοεμβρίου, στο Πρώτο Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας “Ένας κόσμος ήχων”. Το φεστιβάλ αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακός Νοέμβρης, παγκόσμια γιορτής ψηφιακού πολιτισμού”, του Institut français –Παρίσι.

Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς ήχους, ένα ελληνικό καλοκαίρι χωρίς τζιτζίκια ή μια πόλη χωρίς θόρυβο; Αν και απαραίτητο συστατικό στη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει, ο ήχος θεωρείται αδίκως δευτερεύουσας σημασίας, επισκιαζόμενος, σήμερα περισσότερο από ποτέ, από την εικόνα που συνοδεύει ή αναπαριστά/ντύνει.

Μουσική, ραδιόφωνο, podcast, θέατρο, σινεμά, masterclass, συζητήσεις, ηχοβόλτες και πάρτι συνθέτουν το πρόγραμμα μίας εβδομάδας δραστηριοτήτων με ελεύθερη είσοδο, αφιερωμένη στον ήχο και στην ηχητική δημιουργία. Περισσότερα στο ifg.gr

Σκιές – Eικαστικό αφιέρωμα στον John Cassavetes, δωρεάν στην Ελληνοαμερικανική

Λίγες ημέρες ακόμα που θα έχεις την ευκαιρία να δεις την έκθεση αφιέρωμα στον John Cassavetes. Η Γκαλερί Χατζηκυριάκος- Γκίκας της Ελληνοαμερικανική Ένωσης παρουσιάζει στο πλαίσιο του 37ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την έκθεση “Σκιές” ως φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής. Τέσσερεις νέοι εικαστικοί, ο Αλέξανδρος Βέργης, η Κατερίνα Χριστοπούλου, ο Βασίλης Παφίλης και η Βιργινία Αξιώτη, φωτίζουν με τα έργα τους έναν κόσμο σκιών, τον φιλμικό κόσμο του John Cassavetes, σε επιμέλεια του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η ταινία Σκιές (1959) του John Cassavetes, γίνεται αντικείμενο και πεδίο συνάντησης της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο. Με την έκθεση αυτή γεννιέται ένας γόνιμος διάλογος της κινηματογραφικής μαυρόασπρης ατμόσφαιρας του τέλους του 1950 με την ζωντανή, πολύχρωμη εικαστική γλώσσας μίας νέας εποχής, της σημερινής. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης: “Ο Cassavetes, ο ριζοσπάστης, πρωτοπόρος σκηνοθέτης με τη λιτή, αυτοσχεδιαστική, ανθρωποκεντρική φιλμική φόρμα δίνει με την ταινία του την πρώτη ύλη και τις αφορμές για να μετασχηματιστούν οι “Σκιές” του, σε μία ζωγραφική πανδαισία χρωμάτων, μορφών, τεχνικών και ξεχωριστών υλικών.

Οι ρευστές μαυρόασπρες εικόνες του φιλμ, οι αυτοσχέδιοι ρυθμοί, η εκφραστική ελευθερία, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις και οι συναισθηματικές εντάσεις μεταφράζονται εδώ από τους τέσσερις δημιουργούς με ένα εικαστικό λεξιλόγιο γεμάτο χρωματικό παλμό, απρόβλεπτες συναρτήσεις υλικών, ελεύθερους ζωγραφικούς αυτοσχεδιασμούς και ζωντανό, πλαστικό αίσθημα”.

Δωρεάν περιοδική έκθεση “Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981”

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ), παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της θεματικής έκθεσης “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” που εκτίθεται στην Ε.Π.Μ.Α.Σ., σε επιμέλεια της Διευθύντριας Συραγώς Τσιάρα, παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) την έκθεση αφίσας με τίτλο “Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981”.

Αφίσα για τον εορτασμό της δεύτερης επετείου του Πολυτεχνείου, 1975. ΑΣΚΙ / Συλλογή αφισών

50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και την εγκαθίδρυση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, η ανάδειξη των αφισών ως ένα καλλιτεχνικό και συγχρόνως πολιτικό δημιούργημα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα. Ακόμη κι αν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας, το καθεστώς χρησιμοποίησε την αφίσα προπαγανδιστικά για να διαδώσει την ιδεολογία του και να νομιμοποιήσει τις αυταρχικές πολιτικές του, οι αφίσες αποτέλεσαν το κατεξοχήν όπλο του αντιδικτατορικού αγώνα μεταφέροντας το μήνυμα για ελευθερία και δημοκρατία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα πρώτα χρόνια της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, η αφίσα αποτύπωσε ιδεολογίες, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, πολιτιστικά γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήματα. Έδωσε φωνή και καλλιτεχνική μορφή σε ιδέες και κινήματα, υπηρέτησε τη δημοκρατική έκφραση της ελληνικής κοινωνίας.

Οι επιλεγμένες αφίσες από τα ΑΣΚΙ, το ΙΣΕΤ και άλλους φορείς και συλλογές, αφηγούνται ιστορίες από μια συναρπαστική περίοδο. Οι αντιδικτατορικές αφίσες με το ανοιχτό τους κάλεσμα σε αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και αντίσταση στην καταπίεση, διασταυρώνονται με τα αιτήματα για γρήγορη εδραίωση της Δημοκρατίας, ενώ δίπλα τους οι μεταπολιτευτικές αφίσες με τα χρωματιστά μότο τους διεκδικούν περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες. Οι αφίσες από την εικαστική δράση των καλλιτεχνών στη συγκεκριμένη περίοδο σχηματοποιούν μέσα στο ευρύτερο κλίμα της περιόδου την καλλιτεχνική απόδοση του δημοκρατικού αιτήματος. Τις σπάνιες πολιτικές και καλλιτεχνικές αφίσες πλαισιώνουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, μοναδικά αντικείμενα διαφορετικών εποχών και οπτικοακουστικά τεκμήρια σε μια πολυθεματική συνομιλία για τις ιδέες, την καλλιτεχνική έκφραση και τη Δημοκρατία.

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Βόγλη, Πολίνα Ιορδανίδου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Στάθης Παυλόπουλος, Νατάσα Τσαροπούλου. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Στάθης Παυλόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα