Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 8 Οκτωβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
μουσείο
PEXELS

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 8 Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκαμε στον Οκτώβρη και η Αθήνα προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 8 Οκτωβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο την πρώτη μέρα του Οκτώβρη.

1974 & 1944: Πώς το Θέατρο έζησε την Ιστορία (του) – Δωρεάν δράση

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων “1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της” του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει την Τρίτη 8 Οκτωβρίου μια μοναδική διαδραστική εκδήλωση, συνδυάζοντας τη δραματουργία με την ιστορική ανάλυση, δίνοντας την ευκαιρία και στο κοινό να συμμετέχει ενεργά.

Οι δύο χρονικές περίοδοι συναντιούνται επί σκηνής μέσα από τη συνομιλία δύο διακεκριμένων ιστορικών θεατρολόγων με δύο ταλαντούχους ηθοποιούς, οι οποίοι θα δώσουν ζωή σε θεατρικά κείμενα που σκιαγραφούν τις περιόδους γύρω από τις χρονιές-ορόσημα 1944 και 1974 στην Ελλάδα.Ένας δυναμικός διάλογος ανάμεσα στην τέχνη και την ιστορία, στον χρόνο και τους ανθρώπους.

Συνομιλούν ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα θεατρικά αποσπάσματα θα ακουστούν από την ηθοποιό και σκηνοθέτη, Ζωή Δρακοπούλου, και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Χρήστο Χριστόπουλο. Ημερομηνία: Τρίτη 8 Οκτωβρίου. Ώρα: 19:00. Απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά. Περισσότερα στο mariacallasmuseum.gr.

Έκθεση ”Πρόσφυγες της Ανατολής, μετανάστες στη Δύση” – Δωρεάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Έως τις 13 Οκτωβρίου 2024 η έκθεση ”Πρόσφυγες της Ανατολής, μετανάστες στη Δύση” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μια έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Γεώργιος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής γεωγραφίας και γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), Πρώην Πρέσβυς. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος: Πρόσφυγες της Ανατολής, Μετανάστες στη Δύση, με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για μία έκθεση με τεκμήρια, αντικείμενα, φωτογραφίες, αρχειακό και ενδυματολογικό υλικό του Ε.Μ.Θ. από τον προσφυγικό κόσμο της Θράκης, ο οποίος μετά τον εκτοπισμό από την Ανατολική Θράκη και την εγκατάσταση στη “νέα πατρίδα” το 1922, οδηγήθηκε στη μετανάστευση. Το προσφυγικό τραύμα αιμορραγούσε ξανά, όταν μετά τον πόλεμο τα παιδιά των προσφύγων άφηναν πίσω την ψυχή τους, για να ξαναστήσουν μια νέα ζωή στα ορυχεία του Βελγίου και στα εργοστάσια της Γερμανίας.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη εκείνων που από πρόσφυγες έγιναν Ακρίτες, άγρυπνοι φρουροί των συνόρων και ξανάγιναν μετανάστες. Περισσότερα στο emthrace.org/ekdiloseis/periodikiekthesikakogiannis.

“Season Extension” – Δωρεάν εικαστική βόλτα

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Ζωής Σκλέπα, σε επιμέλεια της Γαληνής Λαζάνη. Στην πρώτη της ατομική έκθεση η Ζωή Σκλέπα παρουσιάζει ένα σύνολο από γλυπτικά assemblage που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν να αποτελούνται από συνηθισμένα ready- made προϊόντα. Με μια προσεκτικότερη ματιά όμως, ο θεατής συνειδητοποιεί ότι έχουν ανακατασκευαστεί έτσι, ούτως ώστε να σχηματίσουν ένα νέο –απροσδιόριστο– αντικείμενο, στο οποίο δεν μπορεί κανείς να αποδώσει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία.

Φέρνοντας στο νου τα δημιουργήματα της pop art, φαίνεται πως η εικαστικός επιδιώκει να επιστήσει την προσοχή μας στη σημασία που έχουν τα εφήμερα, αναλώσιμα προϊόντα της καθημερινότητάς μας. Έχοντας όμως συγχρόνως επίγνωση των γλυπτικών δυνατοτήτων που αυτά έχουν και απομονώνοντάς τα από το ίδιο τους το συγκείμενο με το να τα συναρμόζει με νέους τρόπους, τους προσδίδει μέσα από την μετατροπή τους σε εικαστικό έργο ένα νέο νόημα. Στη δουλειά της, μπορεί το σημαίνον να παραμένει το ίδιο με αυτό που γνωρίζουμε βάσει των συλλογικών εμπειριών μας, το σημαινόμενο όμως είναι ανοιχτό στην προσωπική της –και την προσωπική μας–ερμηνεία.

Το κάλεσμα αυτό προς τον κάθε αποδέκτη να δημιουργήσει τη δική του αφήγηση βλέποντας τα έργα της είναι και ένας από τους βασικούς της στόχους. Και ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από κάθε στοιχείο που τα αποτελεί. Από την επιλογή οικείων αντικειμένων που οποιοσδήποτε μπορεί να ανακαλέσει από τα προσωπικά του βιώματα, από την επιστράτευση μιας παιδικής αφέλειας με την οποία διαπραγματεύεται ζητήματα ευαίσθητα ή ακόμα και προκλητικά, από το χιούμορ που διακατέχει συνήθως τους τίτλους των έργων της.

Όλες αυτές τις αναμνήσεις και τα ερεθίσματα που η Σκλέπα μετατρέπει σε τέχνη, επιχειρεί να τα προστατεύσει και να τα διατηρήσει πέρα από τη χρονική στιγμή που συνέβησαν. Εξού και ο τίτλος της έκθεσης, Season Extension, όρος τον οποίο δανείζεται από τη γεωργία και τον οποίο υιοθετεί για να απομονώσει στην παρούσα περίπτωση τα συναισθήματα που έχει βιώσει από την ένταση της στιγμής και να δημιουργήσει για αυτά “ένα διακριτικό περίβλημα που ξεγελά τον χρόνο, μια παράταση ζωής”, όπως αναφέρει η ίδια. Επινοεί το δικό της ασφαλές περιβάλλον, χωρίς όμως να απομονώνεται· η απόδοση των έργων της μαρτυρά μια εξωστρέφεια και μια πρόθεση να συμπεριλάβει σε αυτή τη συνθήκη και όλους εμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα