Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 10 – 12/11

Διαβάζεται σε 16'
Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 10 – 12/11
Justin John Greene, Sunset Boulevard, 2023, oil on linen, 162.5 x 183 cm The Breeder, Athens

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και το Σαββατοκύριακο 11-12 Νοεμβρίου;

”Μαράν Αθά” στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Θεόδωρος Αγγελόπουλος”

Η παράσταση “Μαράν Αθά”, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα) με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως πνευματικό γεγονός και σταθμός στα θεατρικά μας πράγματα.

Είναι από τις μακροβιότερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων. Παρουσιάστηκε για πέντε θεατρικές περιόδους (2009-2012 και 2017-2019) στο Θέατρο “Μεταξουργείο” με τεράστια επιτυχία. Η παράσταση επίσης ταξίδεψε και έλαβε μέρος σε φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Σύρο, κ.α)

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμιση ωρών υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα – πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του, τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση και του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή. Η αναγνώριση του εαυτού μας, μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα εσώτερα μοτίβα της παράστασης.” λέει ο Δήμος Αβδελιώδης για την παράσταση.

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα. Θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Πασσαλή. Ερμηνεία: Γιασεμί Κηλαηδόνη. Στο Πολιτιστικό Κέντρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” στο Μοσχάτο, το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, στις 20.30.

Το μνημείο “Ο Χορός του Ζαλόγγου” ως διεθνές τοπόσημο για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου οργανώνει εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – Αμφιθέατρο Μ. Έβερτ, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 20:00, με θέμα: Το μνημείο «Ο Χορός του Ζαλόγγου» του Γιώργου Ζογγολόπουλου ως διεθνές τοπόσημο για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση το έργο του βραβευμένου Μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βούκανου «Ζάλογγο, Χορός των Γυναικών – Συμφωνία Σιωπής» σε κείμενα και στίχους της Έφης Παναγοπούλου. Τραγουδούν Άντα Αθανασοπούλου – Μιχάλης Δημητρακάκος Αφήγηση Χρύσα Ρώμα. Μουσική Διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το μνημείο “Ο Χορός του Ζαλόγγου” του Γιώργου Ζογγολόπουλου ως διεθνές τοπόσημο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών”. Τραγουδούν: Άντα Αθανασοπούλου, Μιχάλης Δημητρακάκος. Αφήγηση: Χρύσα Ρώμα. Διεύθυνση μουσικών συνόλων: Γιώργος Αραβίδης.

Διήμερο βραβευμένων ταινιών από το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας “Αγών”

Ο ΑΓΩΝΑΣ, λίγο πριν συμπληρώσει τα 28 χρόνια λειτουργίας του, γιορτάζει την έως τώρα πορεία του με διήμερο εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”. Το διήμερο περιλαμβάνει προβολές ταινιών που ξεχώρισαν στο 11 ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΓΩΝ. Οι προβολές το απόγευμα της Παρασκευής αρχίζουν στις 16:00 έως τις 20:00, ενώ το Σάββατο ξεκινούν από τις 11:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για όλους!

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι και οι βραβευμένες “Το ίχνος του χρόνου” της Διονυσίας Κοπανά (Βραβείο Σκηνοθεσίας), “Έτσι μιλάει η Ταράμ – Κουμπί: Η αλληλογραφία των Ασσυρίων” της Vanessa Tubiana-Brun (Βραβείο Σεναρίου), “Ρίζες” των Ελίζας Σόρογκα και Αίγλης Δράκου (Βραβείο Εκπαιδευτικής Ταινίας), “Σπήλαιο Κοσκέρ: Ένα αριστούργημα με διορία χρόνου” της Marie Thiry (Βραβείο Φωτογραφίας), “Τα ξεχασμένα πρόσωπα της Παλμύρας” του Meyar Al-Roumi  (Βραβείο Αρχαιολογίας), “Δεσποινίς Ρονάλντο” του Kioumars Mohammad Chenari( Βραβείο “Τα μικρά του ΑΓΩΝΑ”), “Portolago – Φαντάσματα στο Αιγαίο” της Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά (Βραβείο Kοινού) και “Homo Sapiens: Νέοι Ορίζοντες” του Olivier Julien (Grand Prix Επιτροπής).

Το βράδυ της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου, στις 20:00, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, με θέμα Αρχαιολογία και Κινηματογράφος – Επιστήμη και Τέχνη σε μια γοητευτική σύζευξη, που διοργανώνεται και αυτή με ελεύθερη είσοδο. Συντονισμός: Μέμη Σπυράτου. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ.

Αντώνης Ντόνεφ – “Σύμβολα της ανιδιοτέλειας”

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Αντώνη Ντόνεφ με τίτλο “Σύμβολα της ανιδιοτέλειας”. Στα καλλιγραφικά του σχέδια και στα έργα του με κολάζ ο Αντώνης Ντόνεφ αποτυπώνει μια καθαρά προσωπική πολυσχιδή και πολύχρωμη προσωπική θεώρηση της Γνώσης. Το ενδιαφέρον του Αντώνη Ντόνεφ για την διερεύνηση των ορίων της γνώσης, αλλά και των θεωριών για τη μάθηση, αντικατοπτρίζεται στη νέα σειρά έργων που παρουσιάζονται στην γκαλερί Kalfayan:  περίπλοκα πολυεπίπεδα κολάζ σε καμβά τα οποία αποτελούνται από τμήματα από vintage χάρτες τους οποίους συλλέγει ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αντώνης Ντόνεφ || Σύμβολα της ανιδιοτέλειας Kalfayan Galleries

Η χρονοβόρα διαδικασία της κοπής κάθε χάρτη σε δεκάδες λωρίδες και η επικόλλησή τους σε επάλληλα επίπεδα που σχηματίζουν γεωμετρικά μοτίβα με έναν οργανικό τρόπο, αποτυπώνουν τη διάθεση του καλλιτέχνη για επανασύνθεση της γνώσης.

Ταυτόχρονα αυτή η αποδόμηση και  επανασυναρμολόγηση τμημάτων από διαφορετικούς χάρτες δημιουργεί νέους χάρτες, στους οποίους τα επίσημα σύνορα μπλέκονται και τελικά ακυρώνονται. Αυτά τα γεωγραφικά παλίμψηστα απεικονίζουν την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και καθιστούν τα έργα του Αντώνη Ντόνεφ πιο επίκαιρα από ποτέ. Επιπλέον, επαναπροσδιορίζουν και ερμηνεύουν ξανά την ήδη χαρτογραφημένη γνώση, ενώ αμφισβητούν τις πολωτικές και άκαμπτες στρατηγικές μάθησης που αδιαφορούν για τη μοναδικότητα της ανομοιογένειας.

Kalfayan Galleries (11 Haritos Street, Athens, Greece). Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 19.00 – 22.00. Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου 2023 – 13 Ιανουαρίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00.

“Dressed in Hollywood Tears”

αποτελείται από νέα έργα του Justin John Greene, στα οποία συναντάμε οικείους και ταυτόχρονα αλλόκοτους χαρακτήρες που συνδυάζουν την ψευδαίσθηση με τον ρεαλισμό και παρουσιάζουν κωμικοτραγικές αφηγήσεις με έναν διφορούμενο και άκρως προσωπικό τρόπο.

Για την έκθεσή του στην The Breeder ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, σχεδίων καθώς και ένα γλυπτό, αντλώντας έμπνευση τόσο από την προσωπική του εμπειρία γύρω από την απώλεια όσο και από τον τόπο όπου γεννήθηκε και ζει, το Λος Άντζελες. Ο τίτλος της έκθεσης Dressed in Hollywood Tears αποτελεί στίχο τραγουδιού που έγραψε ο πατέρας του Greene, μουσικός της ροκ ο ίδιος, ο οποίος πέθανε ξαφνικά πριν έναν περίπου χρόνο και ο θάνατός του αποτέλεσε την αρχή για την αφήγηση μιας πολύ προσωπικής αλλά ταυτόχρονα συλλογικής ιστορίας από τον καλλιτέχνη.

Σε πολλά από τα έργα, ο Greene χρησιμοποιεί το μοτίβο του σπασμένου τοίχου, ενός συμβόλου ασυνέχειας μεταξύ ενός κόσμου γεμάτου χρώμα που υπό το πρίσμα της παρουσίας του πατέρα του γίνεται ένα σχεδόν μυθικό βασίλειο γεμάτο με αρχέτυπα και φιγούρες της ζωής του από την μια πλευρά, και μιας μουντής και άχρωμης πραγματικότητας από την άλλη πλευρά του τοίχου, όπου δεσπόζουν σκηνές της καθημερινότητας του καλλιτέχνη, όπως είναι το κτήριο όπου μένει σήμερα ή η θέα ενός αυτοκινητόδρομου.

O Greene προσεγγίζει τη ζωγραφική χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες εικονοπλαστικής και συναισθηματικής ευμεταβλητότητας που παρέχει το μέσο και μεταπηδώντας με μαεστρία από τις έντονες εξπρεσιονιστικές πινελιές σε εικονογραφικές λεπτομέρειες. Τα έργα του είναι γεμάτα στυλιστικές εναλλαγές, ξυπνώντας ποικίλα συναισθήματα και πολιτισμικές αναφορές μέσω των διαφορετικών στοιχείων που συναποτελούν τις περίτεχνες συνθέσεις του.

Από: 09/11/2023 Εως: 23/12/2023. Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Nοεμβρίου 2023, 19:00 – 22:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 11:00-19:00 | Σάββατο, 11:00-17:00. Γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Aθήνα. Τηλ.: 210 3317527 | thebreedersystem.com.

Ξενάγηση στο Κύπελλο Σπύρου Λούη

Το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896, εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ, και σε δανεισμό μετά την αγορά του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Διάρκεια: 20′. Μία δωρεάν ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ, από τις 8 ως τις 11 Νοεμβρίου 2023, τις παρακάτω ώρες:

  • 10.00, στα αγγλικά
  • 11.00, στα αγγλικά
  • 12.00, στα ελληνικά
  • 13.00, στα ελληνικά
  • 16.00, στα αγγλικά
  • 17.00, στα αγγλικά
  • 18.00, στα αγγλικά
  • 19.00, στα ελληνικά

Οι γυναικείες φιγούρες του Sonke

Στον χώρο τέχνης Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Σκουταριώτη (Sonke).

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες και έχει εργαστεί ως δάσκαλος σχεδίου/σκίτσου στο Κοινοτικό Κέντρο Αμαρουσίου. Από το 1998 δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης του δημόσιου χώρου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία και Αμερική).

Στον χώρο τέχνης Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Σκουταριώτη (Sonke).

Γυναικείες φιγούρες με μακρύ λαιμό, μάτια κλειστά και μαλλιά πεταμένα στον αέρα. Επιμήκη ζευγάρια που ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο, σαν να προσφέρουν μια κούνια, προσπαθώντας να κρατήσουν μια καρδιά, ένα μικρό σπουργίτι, ένα σύμβολο. Πρόκειται για τις δημιουργίες του street artist Sonke, και είναι βέβαιο ότι έχετε πέσει πάνω τους κάποια στιγμή σε κάποια γωνιά της Αθήνας. Δημιουργεί, όπως και οι περισσότεροι ομότεχνοί του, εμπνευσμένος από τον σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό ιστό και τις προσωπικές του προσπάθειες. Η ελευθερία, η χειραφέτηση, το νόημα των σχέσεων και ο αυτοπροσδιορισμός της γυναίκας βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς του.

Αναφέρεται στην έννοια του καλλιτέχνη ως ατόμου που είναι υπεύθυνο να φωνάξει ανάμεσα στους σιωπηλούς αφυπνίζοντας την κοιμισμένη συνείδηση, αναζωογονώντας την ψυχή. Επιπλέον, τονίζει τον ζωτικό ρόλο του υποσυνείδητου όσον αφορά την τέχνη, ενθαρρύνοντάς μας έτσι να σταθούμε μπροστά στο έργο τέχνης και να το εκτιμήσουμε χωρίς προκαταλήψεις.

Εγκαίνια 7 Νοεμβρίου 2023. Ώρα 18:00-21:00. Διάρκεια έκθεσης: 7-20 Νοεμβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00-21:00. Σάββατο 10:00-20:00. Kapopoulos Fine Arts-Golden Hall: Λεωφόρος Κηφισίας 37Α και Σπύρου Λούη, Μαρούσι, 15123 Αθήνα, τηλ. 2106833048. www.kapopoulosart.gr.

Αλέξανδρος Γεωργίου έκθεση “Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023”

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση, με τίτλο “Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023” περιλαμβάνει περισσότερα από πεντακόσια έργα σε χαρτί, φτιαγμένα από το 1993 έως σήμερα. Τα σχέδια αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρηματικής εργασίας του Γεωργίου και παρουσιάζονται στο σύνολό τους για πρώτη φορά. O καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει ένα μίνι εργαστήριο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, όπου θα δημιουργεί έργα αναπτύσσοντας έναν διάλογο με τους επισκέπτες.

Τα παλαιότερα σχέδια (1993-94) έγιναν όταν ο Γεωργίου ήταν ακόμα φοιτητής στην ΑΣΚΤ. Σε αυτή την άγνωστη ενότητα, που αποτελείται από τέσσερα μεγάλα έργα, πρωταγωνιστούν ζώα, έντομα και ανθρώπινες μορφές βγαλμένες από ένα άγραφο παραμύθι. Ζωγραφισμένοι στο χαρτί με παχύ πινέλο και μαύρο ακρυλικό, οι ήρωες του Γεωργίου θα μπορούσαν να ιδωθούν ως μια έκθεση τεράτων (freak show). Είναι έργα τρομακτικά, σπαρακτικά και, κατά έναν περίεργο τρόπο, ερωτικά.

Τα περισσότερα σχέδια είναι δουλεμένα σε χαρτί Α4 και φτιάχτηκαν μετά το 2003. Πολλά από αυτά φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στα ταξίδια που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης στην Ασία, κυρίως στο Ιράν και στην Ινδία, την περίοδο 2005-2017.

Αλέξανδρος Γεωργίου έκθεση "Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023"

Τα ταξίδια του Γεωργίου διαμόρφωσαν, σε μεγάλο βαθμό, υφολογικά τα σχέδια. Στημένα σε νησίδες στις αίθουσες της Πινακοθήκης, απεικονίζουν μορφές που θα μπορούσαν να είναι απόγονοι των μορφών του 1993-94. Ζωόμορφες ή ανθρωπόμορφες, παιδικές και άφυλες, “σαν ακόλουθοι του Σίβα από το Βαρανάσι”, οι μορφές αυτές αποτελούν την “οικογένεια” του καλλιτέχνη. Είναι μια “χορωδία φωτιάς και φίλων”, “εύθραυστα αστέρια των τριών”, ένα “ταξίδι με την οικογένεια”. Κάθε σχέδιο έχει τον τίτλο του, ο οποίος είναι διαφωτιστικός, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν ενώσεις όλους αυτούς τους τίτλους σχηματίζεται το κείμενο της έκθεσης. Όπως φανερώνουν οι τίτλοι των έργων του, ο Γεωργίου αναζητά αξίες και ιδανικά που τείνουν να εκλείψουν: τη φιλία, την ευτυχία, την καλοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ο Γεωργίου προσπαθούσε πάντα να δουλεύει με ευτελή μέσα, και από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι έδωσε μεγάλη έμφαση στο σχέδιο. Ίσως έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον του για τη διαδραστικότητα, για το στοιχείο του αναπάντεχου και για τη διαδικασία μέσα από την οποία πηγάζει το έργο.

Παράλληλα με την έκθεση στην Πινακοθήκη η αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή φιλοξενεί ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο “Από την οπτική του Ναι”. Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Εργαστήριο με πορτρέτα των επισκεπτών: Κατά τη διάρκεια της έκθεσης o καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο όπου θα δουλεύει σε “πορτρέτα” των επισκεπτών με τη δική του τεχνική – όχι ρεαλιστικά, αλλά αναπάντεχα ψυχικά πορτρέτα. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-13:00/ Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Διάρκεια έκθεσης: έως 3 Δεκεμβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Κτήριο Α, Μυλλέρου & Γερμανικού, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο. Πληροφορίες: 210 5202420, www.opanda.gr.

Athens Book Space – “Έρωτες, έρωτες, έρωτες”

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Κέδρος συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες». Το βιβλίο πραγματεύεται δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής επιθυμίας τους.

Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος και συντονίστρια του Athens Culture Net Δήμου Αθηναίων, Εριφύλη Μαρωνίτη.

Athens Book Space - "Έρωτες, έρωτες, έρωτες"

Απόσπασμα από το βιβλίο: Ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν το κατάλαβα αμέσως. Δεν έδωσα σημασία στην τεράστια φόρα που είχα πάρει για να την εντυπωσιάσω και να την κατακτήσω. Νόμιζα ότι απλώς παίζω. Και δεν είχα άδικο από μια πλευρά. Ο έρωτας είναι το υπέρτατο παιχνίδι, και όσοι τζογάρουν σ’ αυτόν είναι υποχρεωτικά παιχνιδιάρηδες, το πιστεύω. Αν και το βασικό χαρακτηριστικό των ερωτευμένων είναι ότι γίνονται ανισόρροποι, δηλαδή τους στρίβει, τρελαίνονται κυριολεκτικά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Αθήνα, 1959) έχει δημοσιεύσει περισσότερους από είκοσι τίτλους μυθοπλασίας, πέντε βιβλία μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας, και μία συλλογή-σύνθεση με μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

“Σπύρος Κουκουλομάτης – Αναδρομή”

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, την έκθεση “Σπύρος Κουκουλομάτης. Αναδρομή” από 1 έως 26 Νοεμβρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της οικογένειας του καλλιτέχνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα.

Από την έκθεση «Σπύρος Κουκουλομάτης. Αναδρομή» Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου εκατό (100) αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη από το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση έργων του που διοργανώνεται στην Αθήνα μετά τον θάνατο του, το 1995.

Ως ζωγράφος, ο Σπύρος Κουκουλομάτης στράφηκε, από την αρχή της σταδιοδρομίας του ακόμη, στον μοντερνισμό, αφομοιώνοντας τάσεις της πρωτοπορίας της εποχής του. Πρωτοεξέθεσε το 1951, σειρά έργων που κινούνταν στο πλαίσιο της αφαίρεσης, με επιρροές από τον εξπρεσιονισμό. Σημαντικό ήταν για την εξέλιξή του το ταξίδι που πραγματοποίησε το 1960 στην Ελβετία για τη μελέτη στο Kunstmuseum της Βασιλείας του έργου του Γερμανοελβετού Paul Klee.

Aν και ενδιαφέρθηκε για το πορτρέτο και την τοπιογραφία, οι πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις του τον έστρεψαν από νωρίς σε μια ζωγραφική πολιτικοποιημένη, με έμφαση στην αλληγορία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στράφηκε προς τον υπερρεαλισμό (σουρεαλισμό) διαμορφώνοντας το προσωπικό του ύφος. Σκοπός του ήταν το μήνυμα της εικόνας να αγγίξει τον θεατή, να λειτουργήσει ως διαδικασία αφύπνισης στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, μέσω της χρήσης οικείων συμβόλων. Για τον λόγο αυτό ειδικό βάρος στην ατομική εικονογραφία του είχαν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, “το πρώτιστο πρόβλημα του ανθρώπου είναι η σύγκρουσις των δύο Εγώ, προσωπικού-κοινωνικού”.

Από 1η έως 26 Νοεμβρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Σπύρος Μοσχονάς, με τη συμβολή της  Κατερίνας Κοσκινά, Συμβούλου του Δημάρχου Αθηναίων για τον Πολιτισμό. Εγκαίνια: Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 19:00. Περισσότερα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα