Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 21-23/6

Διαβάζεται σε 12'
Συναυλιακό Κοινό
pexels

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 21 Ιουνίου και το Σαββατοκύριακο 22 με 23 Ιουνίου στην Αθήνα;

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για το τριήμερο 21 Ιουνίου και 22 με 23 Ιουνίου σαββατοκύριακο στην Αθήνα σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς με δωρεάν είσοδο αυτό το σαββατοκύριακο. Ειδικά την Παρασκευή 21 Ιουνίου, που είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και θερινό ηλιοστάσιο, αλλά και Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η πόλη θα γεμίσει με συναυλίες και μουσικά δρώμενα.

Προβολή παράστασης και δωρεάν συζήτηση: Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή

Η θρυλική Αντιγόνη της Νέας Σκηνής που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής στην Επίδαυρο το 2006, με τον ίδιο στον ρόλο του Κρέοντα και την Αμαλία Μουτούση στον ομώνυμο ρόλο, θα προβληθεί στις 21, 22 και 23 Ιουνίου στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260. Πρόκειται για την sold out παράσταση που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς και παρουσιάστηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Λευτέρης Βογιατζής
Λευτέρης Βογιατζής, Αντιγόνη 2006 Κώστας Ορδόλης

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου θεατρικού δημιουργού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου οργανώνει αυτό το αφιέρωμα στη μνήμη του. Η προβολή που θα παρακολουθήσουμε αποτελεί μαγνητοσκόπηση της παράστασης που επαναλήφθηκε στα Επιδαύρια του 2007. Στις 22 Ιουνίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή συντελεστών της παράστασης που μιλούν για το ανεξίτηλο ίχνος του μοναδικού αυτού καλλιτέχνη στη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Είσοδος δωρεάν, με δελτία εισόδου στο aefestival.gr.

4 Μονόπρακτα από τη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών – Δωρεάν στο Ωδείο Αθηνών

Την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου, οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν τέσσερα μονόπρακτα, αποτέλεσμα συλλογικής δημιουργίας στο πλαίσιο του μαθήματος της Δημιουργικής Γραφής, υπό την εποπτεία της Έλενας Τριανταφυλλοπούλου.

Κάθε ημέρα των παραστάσεων είναι αφιερωμένη σε ένα κοινό θέμα, το οποίο προσεγγίζεται μέσα από δύο ξεχωριστά μονόπρακτα. Τηλέφωνο κρατήσεων: +30 210 7223464 Κάθε ημέρα των παραστάσεων είναι αφιερωμένη σε ένα κοινό θέμα, το οποίο προσεγγίζεται μέσα από δύο ξεχωριστά μονόπρακτα.

Πρόγραμμα:

  • Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, Αίθουσα Black Box / Θέμα: Αθέατη Βία

19:00 – “Το Να Είσαι Άνθρωπος” / Σκηνοθεσία: Μαίρη Μηνά. Δραματουργία: Κλειώ Λιάβα
21:00 – “Αναπνεύστε Ελεύθερα” / Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου. Δραματουργία: Άρτεμις Ψιλοπούλου

  • Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, Αίθουσα Black Box / Θέμα: Tο Τέλος του Κόσμου Όπως το Ξέρουμε

19:00 – “Γιαγιά, Όλα Μια Μέρα θα Πεθάνουν” / Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου. Δραματουργία: Άρτεμις Ψιλοπούλου
21:00 – “Τροχιλίδες, Τα Πουλιά που Πετάνε Ανάποδα” / Σκηνοθεσία: Μαίρη Μηνά. Δραματουργία: Κλειώ Λιάβα

Ομαδική έκθεση “Flower Power 3” – Δωρεάν εικαστική βόλτα

Η FokiaNou Art Space αγαπά τα λουλούδια στην τέχνη για αυτό και από το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησε τη σειρά ετήσιων εκθέσεων με τίτλο Flower Power, εστιάζοντας σε αυτό το αρχετυπικό σύμβολο της ζωής και της ομορφιάς που έχει διαχρονικά εμπνεύσει τον κόσμο της τέχνης.

Η τρίτη εκδοχή της έκθεσης, που παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο σε επιμέλεια του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox, πραγματοποιείται μέσα από την διεξαγωγή ανοιχτής πρόσκλησης προς τους καλλιτέχνες. Το διαμέρισμα της οδού Φωκιανού μεταμορφώνεται σε έναν ιδιαίτερο κήπο γεμάτο από λουλούδια και φυτικά μοτίβα, μετουσιωμένα σε πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, κολάζ, κεραμικής, φωτογραφίας, οριγκάμι καθώς και κατασκευές.

Bettina Buschbeck
Η FokiaNou Art Space αγαπά τα λουλούδια - Flower Power / Bettina Buschbeck

Η έκθεση Flower Power 3, μας καλεί να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο των λουλουδιών και τις ιστορίες τους για τη ζωή και τον θάνατο, την φθορά και την αιωνιότητα, τον έρωτα και την ελπίδα, τη θλίψη και την χαρά, την μεταμόρφωση και την αναγέννηση.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Sebastian Boulter, Bettina Buschbeck, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Δήμητρα Γούναρη, Sidan Ghazi, Christine Grek, Piyi Wong, Μαρία Καρασαββίδου, Νίνα Κοταμανίδου, Λί, Σταθούλα Λιάσκα, Ioanna Lin, Annette Luycx, Χρήστος Μοβίδης, Λίνα Μπέμπη, Πανδώρα Μουρίκη, Δέσποινα Πανταζή, Ντίντα Παπαλεξάνδρου, Kristel Pent, Caroline Pradal, Geeta Roopnarine, Βίκυ Σαμουηλίδου, Stella Sevastopoulos, Carol Skinner, Βασιλική Σπύρου, Τζώρτζια Τουλιάτου, Μάριος Τριχάς, Παναγιώτης Φερεντίνος, Σοφία Χαρώνη.

”Ο Νίτσε έπαιζε πιάνο” – Δωρεάν μουσική εκδήλωση

Η σχολή πιάνου του Ωδείου Αθηνών αναλαμβάνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να παρουσιάσει μία συναυλία με έργα για σόλο πιάνο και πιάνο για τέσσερα χέρια αποκλειστικά με συνθέσεις του μεγάλου Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε. Η συναυλία με τίτλο Ο Νίτσε έπαιζε πιάνο θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 20.30.

Λίγοι γνωρίζουν πως, εκτός από φιλόσοφος, ποιητής και φιλόλογος, ο Νίτσε υπήρξε ικανός πιανίστας αλλά και δημιουργός πολλών έργων για διάφορα σύνολα. Δικαιώνοντας τον όρο “Εναλλακτική” για τη σκηνή που θα φιλοξενήσει αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα αλλά άγνωστη μουσική, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και έργα ημιτελή καθώς και θέματα ασκήσεων αντίστιξης.

Οι σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών θα αναμετρηθούν με έναν μύθο της φιλοσοφίας προβάλλοντας την πιο ευαίσθητη πλευρά του, εκείνη του μουσικού που αγωνίστηκε να εκφραστεί παίζοντας και συνθέτοντας, παλεύοντας με τη σιωπή, τη σκέψη και τον χρόνο. Τη συναυλία θα προλογίσει ο καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Χατζημωυσής.

17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου – Δωρεάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Για 17η συνεχόμενη χρονιά το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής, συνεχίζει το ταξίδι του και υποδέχεται τους κατοίκους του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στο νέο κύκλο των παραστάσεών του. Το Φεστιβάλ που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους κατοίκους μας, θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στον Ταύρο από τις 22/6/24 έως τις 30/6/24 και στο Πολιτιστικό Κέντρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” στο Μοσχάτο, από τις 23/9/24 έως τις 6/10/24, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δείτε το πρόγραμμα στο mcf.gr.

Ομαδική έκθεση “Garden of Pleasure”

H γκαλερί Art Number 23 στην Αθήνα φιλοξενεί την έκθεση “Garden of Pleasure”, η οποία είναι αφιερωμένη στην ερωτική τέχνη. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες θα μας δείξουν την ερωτική τέχνη στις πιο ποικίλες εκφάνσεις της: παθιασμένη, τρυφερή, βαθιά, μερικές φορές τρομακτική, μερικές φορές μαγευτική, αλλά πάντα αντανακλώντας την πληρότητα της ζωής. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα καλλιτεχνών, γλυπτών και φωτογράφων. Eγκαίνια: 21 Ιουνίου 2024, από τις 20:00 έως τις 23:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου.

“Καλοκαίρι στην Αθήνα” – Δωρεάν εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ “Καλοκαίρι στην Αθήνα”, είναι το πρώτο από τα τέσσερα φεστιβάλ, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2024, σε γειτονιές, σε πλατείες και σε πάρκα στις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, στα ανοιχτά θέατρα Γκράβας και Κολωνού και στο Άλσος Γουδή, το πρόγραμμα των οποίων επιμελείται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

PIXABAY/PEXELS

Πρώτος μεγάλος σταθμός του προγράμματος του Φεστιβάλ “Καλοκαίρι στην Αθήνα” είναι η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2024. Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων συμμετέχουν στον εορτασμό της με μοναδικές συναυλίες, συμπράττοντας με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Τα highlights του Φεστιβάλ “Καλοκαίρι στην Αθήνα”:

  • Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, σολίστ: Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί), Διεύθυνση Ορχήστρας: Κωνσταντίνος Τερζάκης, Εθνικός Κήπος, 20/6 (20:00)
  • Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων, πλατεία Μοναστηρακίου, 21/6 (11:30)
  • Big Band Δήμου Αθηναίων και Alex Affolter, Εθνικός Κήπος, 21/6 (19:00)
  • Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων, Εθνικός Κήπος, 21/6, (20:00)
  • Music Odyssey, σύνολο Σύγχρονου και Έντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προπύλαια, 21/6, (20:00)
  • Frog String Trio – “Jazzy strings, funky bows” στην πλατεία Σανταρόζα, 20/6
  • Βαγγέλης και Βασίλης Κορακάκης στη Σπύρου Πάτση και Αγίας Μαρκέλλας στο Βοτανικό, 22/6

Περιοδική έκθεση “Βρυσάκι: η αναβίωση μιας γειτονιάςμέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα”

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και οι Ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, διοργανώνουν την περιοδική έκθεση με τίτλο “Βρυσάκι: Η Αναβίωση μιας Γειτονιάς μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα” σε επιμέλεια της Sylvie Dumont.

"Καθαρή Δευτέρα στον Άρειο Πάγο" / Η έκθεση «Βρυσάκι. Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία» της Άρτεμης Χατζηγιανννάκη στο Λουτρό των Αέρηδων Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Ένα μεγάλο τμήμα της γειτονιάς αυτής, εκεί όπου σήμερα δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς, απαλλοτριώθηκε για την πραγματοποίηση ανασκαφών, με στόχο την αποκάλυψη της Αγοράς των Αθηνών, του πολιτικού κέντρου της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου και εμπορικής αγοράς της αρχαίας πόλης.

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη) αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των συλλογών αρχειακών τεκμηρίων στη γνώση μας για την “Παλαιά Αθήνα” γενικά και ειδικότερα για τη συνοικία που ονομαζόταν.

To Βρυσάκι και η ιστορία του αναβιώνει μέσα από έξι θεματικές ενότητες πριν και μετά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής το 1931, από την Οθωμανική περίοδο έως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Παρουσιάζεται η μορφή και η αρχιτεκτονική των κτηρίων της, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γέφυρες, οι εκκλησίες, σκηνές της καθημερινής ζωής, οι εγκαταστάσεις των προσφύγων και οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα εκθέματα θα είναι αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν, αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν και για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων (όπως κουτιά παπουτσιών, τσιγάρων, ντενεκέδες) και θα πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό.

Ο κυρ Βοριάς / Η έκθεση «Βρυσάκι. Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία» της Άρτεμης Χατζηγιανννάκη στο Λουτρό των Αέρηδων Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Χώρος: Εκθεσιακός χώρος της Σχολής, Πτέρυγα Ιωάννη Μακρυγιάννη. Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 18.30 και κάθε Κυριακή στις 12.00

Oμαδική έκθεση με σύγχρονες γυναίκες καλλιτέχνιδες “Γυναικεία ζητήματα”

17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, σε έναν αναστοχασμό του ρόλου και της θέσης της γυναίκας, παρουσιάζονται στην ομαδική έκθεση “Γυναικεία Ζητήματα”, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στην Πινακοθήκη από τις 6 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Μπία Παπαδοπούλου, Χριστόφορος Μαρίνος. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Άρτεμις Αλκαλάη | Αννίτα Αργυροηλιοπούλου | Ρία Δάμα | Ελένη Εξάρχου | Μαίρη Ζυγούρη | Ντέμη Κάια | Κατερίνα Κατσιφαράκη | Ναταλία Μαντά | Δέσποινα Μεϊμάρογλου | Χριστίνα Μήτρεντσε | Λίνα Μπέμπη | Λήδα Παπακωνσταντίνου | Ελίζα Σόρογκα | Σλομποντάνκα Στούπαρ | Ελένη Τζιρτζιλάκη | Κλεοπάτρα Τσαλή | Έφη Φουρίκη.

Τα έργα της έκθεσης “Γυναικεία ζητήματα” διαμορφώνουν έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, επαναδιατυπώνοντας διαγενεακούς προβληματισμούς και θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα. Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση γυναικείο ζήτημα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το κίνημα του φεμινισμού. Ο πληθυντικός του τίτλου υποδηλώνει όχι μόνο τη συλλογικότητα του εγχειρήματος αλλά και την εννοιολογική του ευρύτητα. Αποτελεί ταυτόχρονα υποδόρια αναφορά στα διαφορετικά κύματα που διανύει ο φεμινισμός από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζει επιπλέον την πολλαπλότητα των διαφορετικών, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετων, απόψεων που διέπουν τη φεμινιστική σκέψη.

Στόχος της έκθεσης είναι να ενθαρρύνει την αποδοχή της διαφορετικότητας. Να σκιαγραφήσει μια κοινωνία συμπεριληπτική όπου δεν θα υπάρχουν κατασκευασμένες ιεραρχίες φύλων, χρώματος, τάξεων, εθνοτήτων και θρησκειών. Να ιχνογραφήσει έναν κόσμο ουτοπικό, ισότητας, αγάπης, εμπιστοσύνης, ειρήνης, συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.

Περιοδική έκθεση “Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας” στο Μουσείο Ακρόπολης

Έκθεση για τον Λόρδο Βύρωνα- Μουσείο Ακρόπολης
Έκθεση για τον Λόρδο Βύρωνα- Μουσείο Ακρόπολης Πάρις Ταβιτιάν

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα: “…της έδωσα τον καιρό (τον χρόνο) την υγεία μου, την παρουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;”

Κι όμως, όπως φανερώνει η μικρή παρουσίαση στο φουαγιέ ισογείου του Μουσείου Ακρόπολης, ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μιαν ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης “φιρμανιού” του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon. Η μικρή έκθεση και η έκδοση που τη συνοδεύει περιλαμβάνουν τρεις ενότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα