Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 23 – 25/2

Διαβάζεται σε 9'
Οι αδίστακτες κυρίες
Το Β’ έτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση καμπαρέ "Οι αδίστακτες κυρίες από το Παγκράτι".

Eκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο 23 με 25 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Δωρεάν δρώμενα από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς στην Αθήνα μας δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με… τον εαυτό μας.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 24-25 Φεβρουαρίου;

Δωρεάν φωτογραφικές βόλτες στο 2ο B&W Athens Photography

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων που παραχώρησε στο Σεράφειο τους χώρους για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες του το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 με την παρουσία πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Τις ημέρες διεξαγωγής της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από 432 καλλιτέχνες από 71 χώρες σε μία γιορτή για την ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Την Κυριακή, όσοι βρεθούν στο Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορες δράσεις που θα παραγματοποιηθούν παράλληλα με την έκθεση. Το Φεστιβάλ φιλοξενείται στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144) από τις 24 μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2024.

Παρουσίαση ”70 Χρόνια Μικρός Ήρως” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

εξώφυλλο_Α__τόμου

Ακριβώς την ημέρα που κλείνει τα 71 του χρόνια ο Μικρός Ήρως, οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως μας προσκαλούν στην παρουσίαση δύο νέων επετειακών άλμπουμ που θα γίνει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 19:00, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι εικονογράφοι Σπύρος Δερβενιώτης και Κώστας Φραγκιαδάκης οι οποίοι συμμετέχουν με έργα τους στα άλμπουμ, και ο Ακαδημαϊκός και Ερευνητής Λαϊκών Αναγνωσμάτων, Νίκος Φιλιππαίος. Τα δύο επετειακά άλμπουμ, περιέχουν μικρές αυτοτελείς ιστορίες του Μικρού Ήρωα, φόρος τιμής για τα 70 χρόνια, και σε αυτά συμμετέχουν συνολικά δεκαοχτώ Έλληνες καλλιτέχνες, χαρίζοντάς μας εντυπωσιακές δημιουργίες που ποικίλουν σεναριακά!

Δωρεάν έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση του Στέργιου Στάμου, “Γόρδιοι Δεσμοί”, που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, από 22 Φεβρουαρίου έως 24 Μαρτίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Μπόλης και συμπεριλαμβάνει έργα τα οποία εντάσσονται σε δύο μεγάλες ενότητες δουλειάς του των τελευταίων χρόνων.

Στην πρώτη, εκκινεί από μία πραγματικότητα που είναι δίπλα μας, την πραγματικότητα της μετανάστευσης και της αναζήτησης χιλιάδων ανθρώπων μιας φανταστικής “Γης της Επαγγελίας”, για τον εγκλωβισμό τους σε δομές φιλοξενίας,  αντιμέτωπους με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την απόρριψη.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, ο Στάμος επικεντρώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και στην Ελλάδα της αναζήτησης νέων μορφών αλληλεγγύης, ενότητας και συνύπαρξης.

Ταυτόχρονα παρουσιάζονται μία νέα σειρά γλυπτών. Πρόκειται για γλυπτά με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδους βαμμένες με λαμπερά χρώματα, αλουμίνιο και φως, και αναφορές εκτεινόμενες από τον μυθικό μάντη Τειρεσία μέχρι τις συμπαντικές θεωρίες του Stephen Hawking.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κτίριο Β΄ της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων.

“Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς”

Στην Chili Art Gallery παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση 22 εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τίτλο “Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς”.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, ενώ από τη δεύτερη μέρα μετά τα εγκαίνια θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας artgrid.gr.

Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “H έκθεση “Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς” διερευνά το κοινωνικό φαινόμενο της “τοξικής θετικότητας” (toxic positivity) που αναφέρεται στην υπερβολική επίδειξη ευτυχίας και υπεραισιοδοξιας σε όλες τις καταστάσεις κοινωνικής δικτύωσης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις λεπτομέρειες των ατομικών περιστάσεων.

Τα ΜΜΕ, τα fashion idols, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της “τοξικής θετικότητας” και στην απόρριψη των αρνητικών συναισθημάτων. Η τοξική θετικότητα στις κοινωνίες έχει σοβαρές συνέπειες• τα άτομα εξαναγκάζονται να καταπνίγουν τα γνήσια συναισθήματά τους για να προσαρμοστούν στις κοινωνικές προσδοκίες. […] Η Τέχνη γίνεται φορέας της ενσυναίσθησης, και δίαυλος της ανθρώπινης επαφής: μας θυμίζει πάνω και πέρα από όλα να είμαστε άνθρωποι”.

George Economou Collection: Πρόγραμμα ομιλιών για το ευρύ κοινό με δωρεάν είσοδο

Στο πλαίσιο του προγράμματος ομιλιών που επιμελείται ο Βασίλειος Ντούπας σε συνεργασία με την Skarlet Smatana, Διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία των James Lingwood, Επιμελητή, πρώην Διευθυντή του ArtAngel, UK και Christin Müller, Θεωρητικού Φωτογραφίας και Επιμελήτριας με θέμα “Νew Encounters in Found Photography”

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα αγγλικά στον χώρο της Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, Λεωφ. Κηφισίας 80, στο Μαρούσι.

Δήμητρα Μαρούδα – “Be a Good Girl”

έργο Δήμητρας Μαρούδα
Be a Good Girl: Έκθεση της Δήμητρας Μαρούδα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο, Αθήνα) παρουσιάζεται η έκθεση “Be a Good Girl” της Δήμητρας Μαρούδα, μια ονειρική περιπέτεια, ένα ταξίδι μες στον κόσμο του Καθρέφτη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Παραπέμποντας στις φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, η ζωγράφος δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Στους πίνακες και στα σχέδιά της πρωταγωνιστούν μοναχικά κορίτσια πλαισιωμένα από κούκλες και ζώα. Φτιαγμένα από το 2010 έως σήμερα, τα έργα της έκθεσης αποτυπώνουν τη σκοτεινή πλευρά του ονείρου.

Όπως υπαινίσσεται ο τίτλος, οι εικόνες αυτές μιλούν για μια σιωπηρή υποταγή. Η Μαρούδα αντλεί στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών, αλλά και από βιώματα και μνήμες. “Δημιουργώ περιβάλλοντα με αφορμή το δάσος, το φως και το σκοτάδι, μέσα από τα οποία αναδύονται αυτές οι μορφές, με στόχο να τονίσω την ευθραυστότητα της σάρκας σε αντίθεση με την αγριότητα της φύσης”, δηλώνει η καλλιτέχνις.

Έκθεση “Re(a)Duchamp”

Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση έργων του Marcel Duchamp. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Re(a)Duchamp και η ιδέα και η επιμέλεια της ανήκει στον Κύριλλο Σαρρή.

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα από την Ευρώπη και την Αμερική. Παράλληλα με την έκθεση στη γκαλερί, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κύριλλου Σαρρή ‘Marcel Duchamp (28.7.1887 – 2.10.1968)’ από τις εκδόσεις Άγρα και την Eleftheria Tseliou Gallery.

Καθώς συγκεντρώνει και επεξεργάζεται μια σειρά σημειώσεων και σπουδών σε γυαλί, συλλαμβάνει την ιδέα να θέσει τη ζωγραφική στην υπηρεσία της νόησης. Η στρατηγική κίνησης για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η μετατόπιση απο την αισθητική σαγήνη του εικαστικού αντικειμένου στη σαγήνη της φιλοσοφικής ενασχόλησης με την οντολογία του έργου.

Ο,τι ακολουθεί, χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, ανοίγει δύο δρόμους που έχουν καθοριστικές επιπτώσεις για τη σύγχρονη τέχνη. Πρώτον, η επανανακάλυψη, στο τέλος της δεκαετίας του ’50, του Μαρσέλ Ντυσάν ως κατασκευαστή αντικειμένων και όχι ως μέλους της ομάδας των σουρεαλιστών που είχαν καταφύγει στην Αμερική, απο το ζεύγος Rauschenberg – Johns και η εμπλοκή του Βρετανού Richard Hamilton στην μελέτη και την τυπογραφική αναπαραγωγή των σημειώσεων του, οδηγούν στον νεοντανταϊσμό και την ποπ αρτ.

Δεύτερον, στο τέλος της δεκαετίας του ’60 η εκ νέου ανάγνωση του έργου του Ντυσάν απο τη ” συμμορία των μάγων που εξαφανίζουν τα αντικείμενα ” ( Kosuth, Huebler, Weiner κ.α. ) φέρνει στο προσκήνιο της τέχνης το κίνημα που ονομάζεται conceptual art (εννοιολογική τέχνη). […] Κύριλλος Σαρρής, Marcel Duchamp (28.7.1887 – 2.10.1968), εκδόσεις Άγρα / Eleftheria Tseliou Gallery, Αθήνα 2024.

Παρουσίαση δίσκου στο Goethe Institut

Ο Τάσος Κοφοδήμος και η Υβόννη Μέλισσα παρουσιάζουν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου το νέο τους δίσκο με τίτλο “Μύρρα” στο Goethe Institut στην Αθήνα.

Ο δίσκος αποτελεί το original soundtrack της performance χορού “ΑνΤΙ”, η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο Ροές τον Νοέμβρη του 2022. Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής δημιουργήθηκε στις πρόβες μέσα από αυτοσχεδιασμούς, διάδραση με τη χορογραφία αλλά και επιρροές από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και την ψυχανάλυση, πάντα έχοντας ως αφετηρία την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Κεντρικός άξονας της παράστασης, εξάλλου, ήταν η ταφή του νεκρού Πολυνείκη, κι έτσι η μουσική αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιγράφει τον εσωτερικό κόσμο της Αντιγόνης.

Ενώ η μουσική αρχικά γράφτηκε για ένα βιολί και ένα λαούτο, εμπλουτίστηκε με άλλα τρία όργανα και ηχογραφήθηκε ώστε να υπάρχει και ως αυτοτελές έργο. Το άλμπουμ ονομάζεται “Μύρρα”, από το δέντρο όπου παράγεται το μύρο. Αποτελείται από 11 οργανικές συνθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε μία φυσική συνέχεια μεταξύ τους. Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2023.

De Profundis Ensemble στην Γερμανική Εκκλησία Αθηνών

De Profundis Ensemble
De Profundis Ensemble

Ο κύκλος ‘Abendmusik’ συνεχίζεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, στις 18:30. Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελεί αφιέρωμα στη μουσική του H. Purcell. Η είσοδος στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Σίνα 66, ειναι φυσικά δωρεάν.

Καμπαρέ. Οι αδίστακτες κυρίες από το Παγκράτι

Το Β’ έτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση καμπαρέ “Οι αδίστακτες κυρίες από το Παγκράτι”.

“Όχι, δεν τις αφορούν οι πολυτέλειες. Ο διάκοσμος διακριτικός και η κόμμωσις ταπεινή. Πράγματα απέριττα και δωρικά, μη φανταστείτε κρόσσι και χάντρα. Άπαπα. Από τον καλλιτεχνικό παλμό του αθηναϊκού σαββατοκύριακου τρέφονται. Αυτό μονάχα. Τεχνοβόρα πλάσματα και αγελαία. Και λίγο πριν τη Δύση κατηφορίζουν από τις συνοικίες του Παγκρατίου για την Έξοδό τους, το Γεγονός (φύσεως κοινωνικής). Συγκλίνει το κοπάδι, στενεύει ο κλοιός και το βήμα αποφασιστικό. Δόνηση σεισμική. Καταφθάνουν.”

Περισσότερα στο athensconservatoire.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα