Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 23 – 25/6

Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 23 – 25/6
Pieter Kers Pieter Kers | Beeld.nu

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 23 Ιουνίου και το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου;

Athens Open Air Film Festival

To Athens Open Air Film Festival, ο καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας, επιστρέφει για ένα ακόμα καλοκαίρι με μοναδικές προβολές με ελεύθερη είσοδο σε όλη την Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου.

Στις 23/06 στις 20:30 θα προβληθεί η ταινία ”Σινεμά ο Παράδεισος” του Giuseppe Tornatore (Nuovo Cinema Paradiso, 1988 | 123’) στο Θέατρο Κολωνού.

“Ασκήσεις του βλέμματος”

"Ασκήσεις του βλέμματος" / Γιάννης Ανδρέου

Η Γκαλερί Έρση και το Προχωρημένο Εργαστήριο Σχεδίου συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, την ομαδική έκθεση με τίτλο “Ασκήσεις του Βλέμματος”.

Στην έκθεση συμμετέχουν σπουδάστριες και σπουδαστές του Προχωρημένου Εργαστηρίου Σχεδίου του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Κέρκυρας, με υπεύθυνο για την έκθεση, τον Εικαστικό και Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος, Σπύρο Βερύκιο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εννέα φοιτητών και αποφοίτων του Εργαστηρίου, που προέκυψαν μετά από αυτόνομη έρευνα στο πλαίσιο αλλά και μετά το πέρας των σπουδών τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από διαφορετικά υλικά και μέσα, σχέδια, ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές και εγκαταστάσεις. Στα κείμενα των καλλιτεχνών μπορούμε να ανιχνεύσουμε λέξεις – κλειδιά, όπως αλήθεια, σιωπή, ταυτότητα, εαυτός, μνήμη, εμπειρία, φαντασία, που μπορούν να μας καθοδηγήσουν στη θέαση των έργων τους.

Οι σπουδαστές και σπουδάστριες, που συμμετέχουν είναι οι: Γιάννης Ανδρέου, Αγγελική Δομπρογιάννη, Κασσάνδρα Θωμά, Χρήστος Μαυροδής, Θεοδώρα Πατητή, Βιβή Περυσινάκη, Ανδριάνα Ροδάκου, Δημήτρης Σπανός , Ομέρ Χατζησερήφ.

Περισσότερα εδώ…

Ο Robert Henke στο Goethe-Institut Athen

Pieter Kers Pieter Kers | Beeld.nu

Στο πλαίσιο της ζωντανής παρουσίασης του CBM 8032 στην Αθήνα, ο Robert Henke θα μιλήσει την Παρασκευή 23 Ιουνίου στο Goethe-Institut Athen, για τον τρόπο που δούλεψε στο συγκεκριμένο project, καθώς και για το πώς προσεγγίζει και επεξεργάζεται τις μουσικές του παραγωγές και εγκαταστάσεις συνολικά.

Θα μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες του και θα συζητήσει για τα προτερήματα αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν όταν δημιουργείς μέσα από δύο ιδιότητες, εκείνη του συνθέτη και εκείνη του μηχανικού.

Στο πλαίσιο του Subset – Athens Epidaurus Festival – Το εργαστήριο | artist talk απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και σε ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται και θέλει να ακούσει τον τρόπο σκέψης και δουλειάς ενός καλλιτέχνη που έχει επηρεάσει όσο λίγοι τον χώρο του.

Τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως επιστήμονας, ο Γερμανός Robert Henke θεωρείται από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική. Ιδρυτής του μυθικού μουσικού σχήματος Monolake, καθώς και συνδημιουργός του λογισμικού Ableton, που χρησιμοποιείται σε στούντιο σε όλον τον κόσμο, ο Henke θα παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών το πρότζεκτ CBM 8032 AV.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστές των αρχών της δεκαετίας του 1980, το CBM 8032 AV εξερευνά την ομορφιά των απλών γραφικών και του ήχου, και ταυτόχρονα αποτυπώνει την αμφιθυμία μεταξύ μιας σύγχρονης αισθητικής και της χρήσης απαρχαιωμένης τεχνολογίας 40 χρόνων.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο | artist talk του Robert Henke είναι δωρεάν. Aπαραίτητη είναι η προκράτηση θέσης μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και η επίδειξη του εισιτηρίου σας στην είσοδο του Goethe-Institut Athen. Το εργαστήριο | artist talk θα πραγματοποιηθεί σε αγγλική γλώσσα. Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση “Memento Mori. Τέμπη 2023”

H έκθεση “Μemento Mori, Τέμπη 2023” αποτελεί μια εικαστική δράση και γίνεται με την πρωτοβουλία της σχολής Borgias College of Fine Art υπό την επιμέλεια της Νιόβης Κρητικού. Σκοπός είναι η κριτική τοποθέτηση των τριτοετών και τεταρτοετών σαν καλλιτεχνική ομάδα στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής.

Η εν λόγω ομαδική έκθεση αφορά το δυστύχημα που έλαβε χώρα στα Τέμπη 2023 και έχει σκοπό να αφυπνίσει και να προβληματίσει το κοινό απέναντι σε ένα σοβαρό, αλλά και καίριο ζήτημα των ημερών μας. Η έκθεση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δεν εκμεταλλεύεται τις συνθήκες αλλά αντιδρά στο κατεστημένο με όπλο το εικαστικό λεξιλόγιο. Μέλημα της ομάδας είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη γνώμη μέσα από το κοινό βίωμα και την αλληλεπίδραση.

Η Τέχνη, άλλωστε, σχολίαζε ανέκαθεν το κοινωνικoπολιτικό τοπίο με τρόπο που να επικοινωνεί τις ανησυχίες της. Έτσι και εδώ, σύγχρονοι προβληματισμοί δεν λείπουν, αντιθέτως μέσα από πληθώρα εικαστικών μέσων ξεπροβάλουν, καταδεικνύουν, θίγουν και σχολιάζουν ζητήματα γύρω από την τραγωδία.”

Pre-opening: Πέμπτη 22/06 στις 20.30 – 22.30 / Grand Opening: Σάββατο 24/06 στις 18.00 – 22.00 με την παρουσία της μουσικού Ερατώς Ροδοπούλου (στο βιολοντσέλο).

“Στον κύκλο του Τσαρούχη”: Ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της ΑΣΚΤ στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου εγκαινιάστηκε η ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στον χώρο του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο «Στον κύκλο του Τσαρούχη». Στην έκθεση παρουσιάζεται μια πλούσια παραγωγή έργων και μια πληθώρα εικαστικών μέσων: ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, videos, installations και άλλες καλλιτεχνικές κατασκευές. Στο σύνολό τους, αντλούν δημιουργικές αφορμές τόσο από τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη όσο και από τον ίδιο τον χώρο, όπως επίσης και από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτόν. Τα τελευταία φαίνεται να αποτελούν εξίσου τεκμήρια της καλλιτεχνικής του οντότητας. Διάρκεια έκθεσης 22 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2023. Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00, Σάββατο & Κυριακή κλειστά. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, Τηλ: 210 8062 636 – 7.

“Ο κήπος της Κίρκης”: Η εικαστική εγκατάσταση της Φιόνας Μουζακίτη

Η Evripides Art Gallery παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση της Φιόνας Μουζακίτη με τίτλο "Ο κήπος της Κίρκης"

Η Evripides Art Gallery παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση της Φιόνας Μουζακίτη με τίτλο “Ο κήπος της Κίρκης”. “Ο κήπος της Κίρκης” είναι μια σειρά κινουμένων ψηφιακών κολάζ εμπνευσμένων από την “Οδύσσεια” του Ομήρου. Τα ζητήματα που απασχολούν τη Φιόνα Μουζακίτη ως καλλιτέχνη είναι η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, η σχέση χρόνου και μνήμης, η συγκίνηση και τα υψηλότερα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει η ανθρώπινη ψυχή , η αρχέγονη πάλη ανάμεσα στο δίδυμο άνδρας – γυναίκα, θηλυκό – αρσενικό.

Διάρκεια έκθεσης: 22/6/2023 – 1/7/2023 / Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.30. Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 – 16.00. Evripides Art Gallery, Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι.

Robert McCabe έκθεση φωτογραφίας “Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας”

Σποράδες, 1963. Ο καπετάνιος και ναύτης του παλιού καϊκιού «Ελευθερία» με έδρα τον Βόλο Robert McCabe

Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Αίθουσα εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου) παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Robert A. McCabe με τίτλο “Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας”. Τα κείμενα της έκθεσης και του ομώνυμου βιβλίου που τη συνοδεύει είναι των Robert McCabe, Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου.

Λίγα λόγια από τον RobertA. McCabe: “H πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1954. Δέκα χρόνια είχαν περάσει από την αποχώρηση των Γερμανών και πέντε χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου. Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια.

…Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα προόδευε και θα μεταμορφωνόταν. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να βοηθήσω στην καταγραφή και την τεκμηρίωση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής περιόδου της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

…Οι περισσότερες από τις περίπου εξήντα έξι φωτογραφίες που θα δείτε δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό και απεικονίζουν πράγματα που μόνο άτομα από παλαιότερες γενιές θα θυμούνται ότι κάποτε υπήρχαν.”

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή: 09:00 – 14:00, Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 14:00. Για την επίσκεψή σας τα Σαββατοκύριακα απαραίτητα πρέπει να τηλεφωνήσετε στο 22650 82732.

Λυδία Δαμπασίνα έκθεση “Lorem Ipsum”

Lorem Ipsum Λυδία Δαμπασίνα

H έκθεση της Λυδίας Δαμπασίνα, που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του μεγάλου Φεστιβάλ της πόλης Athens City Festival στο Κέντρο Τεχνών από τις 25 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου 2023, πραγματεύεται θέματα όπως η οικολογία, οι οικονομικές ανισότητες, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο έρωτας.

Η έκθεση, με τίτλο “Lorem Ipsum”, διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνει νέα έργα – φωτογραφίες, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοπροβολές – σε συνδυασμό με κάποια παλαιότερα.

Το ομώνυμο κεντρικό έργο της έκθεσης είναι μια επιβλητική εγκατάσταση με τρεις αιωρούμενους σταυρούς από κλαδιά βελανιδιάς. Το συνοδευτικό βίντεο, τραβηγμένο στη Τζια το 2021, δείχνει τους ίδιους σταυρούς να λικνίζονται υπό το φως του φεγγαριού με ηχητική υπόκρουση τον παφλασμό των κυμάτων. Η καλλιτέχνιδα αναφέρεται έμμεσα στους επαναστατικούς συμβολισμούς της σημαίας του Ρήγα (ελευθερία, ισοτιμία, αδελφότης), στην αισθητική της ανατροπής, στους κοινωνικούς επαναστάτες του χθες και του σήμερα.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Μυστήριο 144 – Άσε κάτι που κάποτε αγάπησες

Το “Άσε κάτι που κάποτε αγάπησες” είναι μια διαδραστική εγκατάσταση όπου το κοινό καλείται να προσφέρει αγαπημένα του αντικείμενα που δεν θέλει πια.

Στη συνέχεια αυτά τοποθετούνται μέσα σε μια διάφανη κατασκευή, ενώ τα ίδια, δίνοντας την αίσθηση ότι αιωρούνται με φόντο το τοπίο της Ελευσίνας, μετατρέπονται σε έργα τέχνης. Το να ζητάς από κάποιον να εγκαταλείψει κάτι που κάποτε αγαπούσε, οδηγεί σε μια συμβολική πράξη που φέρει ποικίλα νοήματα. Τα αντικείμενα απαθανατίζονται κατά τη μετάβασή τους από λειτουργικά και ιδιόκτητα -σε οικείους εσωτερικούς χώρους- σε δημόσια και αποτρέπεται έτσι η απόρριψη και η διασπορά τους στο γύρω περιβάλλον.

Η ολοένα αυξανόμενη συλλογή προσωπικών αντικειμένων γίνεται μνημείο που φιλοξενεί τα υλικά υπολείμματα της κοινωνίας και σύμβολο συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών οντοτήτων. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε μια συλλογική δράση, δημιουργώντας ένα μελάνζ πραγμάτων που προέρχονται από απόσταση “μηδέν χιλιόμετρα” αλλά και από πιο μακριά.Το «Άσε κάτι που κάποτε αγάπησες» φιλοδοξεί να θίξει κρίσιμα ζητήματα όπως η ιδιοκτησία, η παραγωγή αγαθών, ο καταναλωτισμός, η δημοκρατία, τα μεταβαλλόμενα μεσογειακά τοπία, τα ιστορικά και σύγχρονα ερείπια και η τρέχουσα περιβαλλοντική και ανθρωπιστική κρίση. Αποτελεί μια έκκληση για συνεργασία και συμπερίληψη, που ωθεί τους συμμετέχοντες και τους θεατές να συλλογιστούν και να επανεξετάσουν τη σχέση με τον υλικό κόσμο, καλώντας μας να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες για νέες ιστορίες και αφηγήσεις μέσα από τα αντικείμενα που αφήνουμε πίσω.

Περισσότερα εδώ…

Μυστήριο 13 – Ε_ΦΥΓΑ Πόντος

"Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ Πόντος" στην Ελευσίνα σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου Elina Giounanli

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του διεθνούς, πολυμεσικού φεστιβάλ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ A FESTIVAL, παρουσιάζει το Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ Πόντος σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου. Από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου, ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΗ, η site specific θεατρική αυτή παράσταση εξερευνά και διηγείται ένα υποφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται την ιστορία της οικογένειας και της καταγωγής τους: οι νεότεροι έτσι όπως τους την μετέφεραν και οι μεγαλύτεροι όπως την έζησαν.

Κάθε αφήγηση ξεδιπλώνεται είτε με χιούμορ είτε με δάκρυα στα μάτια και καθρεφτίζει το διαχρονικό τραύμα που έφερε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες όλων των ηλικιών. Κάθε ιστορία φανερώνει τη διαχρονική δύναμη που κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά, καθώς και μια αδιαπραγμάτευτη θέληση των ανθρώπων να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ριζωμένη σε δυο, τρεις, ακόμη και -σε πολλές περιπτώσεις- τέσσερις γενιές.

Η προφορική ιστορία ξεδιπλώνεται σε όλη της την ποικιλομορφία, αφού τα γεγονότα συχνά αποτυπώνονται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας με διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό, συχνά κωμικό, εν πολλοίς απρόβλεπτο κολλάζ αφήγησεων, που κινείται μεταξύ μαρτυρίας, επιθυμίας και ονειροπόλησης.

Περισσότερα εδώ…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα