Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 31-2/6

Διαβάζεται σε 10'
Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 31-2/6
Φεστιβάλ Φιλοσοφίας

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σαββατοκύριακο 1η με 2 Ιουνίου στην Αθήνα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για το τριήμερο 31 Μαΐου και 1η με 2 Ιουνίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς με δωρεάν είσοδο.

”ΣUΠΕR” στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Δωρεάν για το κοινό

Το Co-OPERAtive, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη, ολοκληρώνει την τέταρτη χρονιά υλοποίησής του και μας προσκαλεί σε μία υπέρ-ηρωική περιπέτεια με την παράσταση μουσικού θεάτρου ΣUΠΕR. Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

“Ποιος σούπερ-ήρωας ήθελες να είσαι όταν ήσουν μικρός και ποιος θα ήθελες να είσαι τώρα;” είναι η ερώτηση-αφετηρία μίας διαδρομής αλλεπάλληλων μεταμορφώσεων σε χαρακτήρες με υπερδυνάμεις. Πληθώρα βιογραφικών φαντασιακών αναφορών συνθέτουν μία μη γραμμική συλλογική ιστορία αλληγορικών αλλά και κυριολεκτικών μεταβάσεων από συνθήκη σε συνθήκη μέσα από την οποία χαρτογραφείται ο εαυτός: τόσο η προσωπική ουτοπία όσο και η εσωτερική πραγματικότητα του καθενός από εμάς.

Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Πάνος Ηλιόπουλος, τα κείμενα η συμμετέχουσα μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση Κυψέλης και τη σκηνοθεσία η Αργυρώ Χιώτη. Η παράσταση παρουσιάζεται με τη συμμετοχή της μεικτής ομάδας Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο που συμμετείχαν στη διαδικασία δημιουργίας του έργου. Συνοδεύει μουσικό σύνολο.

“Η ασημένια ζώνη” – Δωρεάν θεατρική παράσταση από το ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη θεατρική μεταφορά του παιδικού βιβλίου των εκδόσεών του “Η ασημένια ζώνη” της Χάρις Μέγα σε εικονογράφηση Μάριας Μπαχά, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 (ώρες 18:00 και 19:30) στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Στην Ελλοπία κάποτε, μια πολιτεία όμορφη μα με φτωχούς ανθρώπους, συνέβη κάτι φοβερό! Ο μοναδικός ασημουργός της πόλης δεν θέλει να μοιραστεί την τέχνη του με κανέναν! Ένας ξένος από τον μακρινό Βορρά καταφθάνει στην Ελλοπία και παραγγέλνει στον φημισμένο ασημουργό μια ασημένια ζώνη, με ένα πράσινο διαμάντι πάνω της. Μπορεί άραγε το πράσινο διαμάντι να βοηθήσει τους κατοίκους της πόλης και τον γέρο Σοφό που ζει στο νησάκι της λίμνης να θεραπεύσουν τον αργυροτεχνίτη από την απληστία του; Θα φτάσει η τέχνη της αργυροτεχνίας έως τα πέρατα του κόσμου;

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί από τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς, σε σκηνοθετική επιμέλεια Ζωής Ξανθοπούλου, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2024 – Δωρεάν στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, από τις 19:30, το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2024. Η φετινή διοργάνωση, σε συνεργασία με το περιοδικό Philosophie Magazine, μας καλεί να στοχαστούμε πάνω στο θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη: ποιο είναι το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης;“.

Η κυκλοφορία του ChatGPT το φθινόπωρο του 2022, προκάλεσε ένα “ωστικό κύμα” που κατέκλυσε την παγκόσμια κοινή γνώμη και οδήγησε κυρίως σε μια ευρύτερη συνειδητοποίηση.

Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι να θέσει στοχευμένα και τεκμηριωμένα ερωτήματα γύρω από τις τεράστιες αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος, συζητηθεί σε ένα ερώτημα που σχετίζεται άμεσα με τη φιλοσοφία: τι εναπόκειται πλέον στη φυσική νοημοσύνη; Με άλλα λόγια, στο τεχνολογικό περιβάλλον που διαμορφώνεται με την εμφάνιση νέων εργαλείων για τη διαχείριση της πληροφορίας, η ανθρώπινη σκέψη θα πρέπει άραγε να επαναπροσδιορίσει τις ικανότητές της ή ακόμη και να αναπτύξει νέες;”

Alexandre Lacroix, Διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Philosophie Magazine. Δείτε το  αναλυτικό πρόγραμμα στο ifg.gr. Χώρος: Κήποι Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Διδότου 6. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Φίλιππος Τσιάρας έκθεση “Tsiaras, Poseidon and The Hyperbolic Horse” – Δωρεάν στην Blender

Η The Blender Gallery σε συνεργασία με τη Varvara Roza Galleries παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του διεθνούς εικαστικού Φίλιππου Τσιάρα με τίτλο “Tsiaras, Poseidon & The Hyperbolic Horse”, στην οποία θα εκτεθεί δουλειά 30 ετών, με θεματικό επίκεντρο τα φημισμένα του άλογα.

Tα εγκαίνια, στα οποία θα παρευρεθεί και ο εικαστικός, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1η Ιουνίου στις 6μ.μ.. Ο Έλληνας Θεός Ποσειδώνας – ο πρωταρχικός “υποκινητής και δαμαστής” των σεισμών και κυμάτων, η τρίαινα των θαλασσών – είναι, σύμφωνα με το μύθο, και ο δημιουργός του Αλόγου. Η γενεαλογία του Αλόγου μέσα από τις αποδράσεις του Ποσειδώνα γέννησε τον Αρίωνα, τον πιο γρήγορο από τους μυθικούς επιβήτορες, αλλά, ακόμα πιο αξιοσημείωτα, και τον φτερωτό Πήγασο, ο οποίος γεννήθηκε μέσα από το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας.

Ο Φίλιππος Τσιάρας ακολουθεί τα βήματα των μυθοποιών δημιουργώντας ένα σύμπαν από υπέρ-φαντασιακά άλογα, μια εμμονική πρακτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσωπική ιππομανία.

Athens Jazz Festival στην Τεχνόπολη – Δωρεάν Συναυλίες

Το Athens Jazz Festival επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ στην Τεχνόπολη και όλο το ΠΣΚ θα απολαύσουμε δωρεάν συναυλίες τζαζ καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη. Την Παρασκευή 31 Μαΐου στη σκηνή ανεβαίνουν οι Product May Contain από την Πολωνία, η Mingo Rajandi από την Εσθονία, το Zabelov Group, το εξαιρετικό ντούοαπό την Τσεχία.

Η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού φέρνει και την αντίστοιχη διάθεση στο Athens Jazz. To Σάββατο 1η Ιουνίου, τους ρυθμούς ανεβάζει η επτάδα των Shake Stew από την Αυστρία με την γκρουβάτη τρέλα της, οι ξεσηκωτικοί Sunbörn: η γεμάτη ενέργεια εξάδα από τη Δανία, η Βρετανίδα ερμηνεύτρια Cherise.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου υποδεχόμαστε τη Nana Rashid και απολαμβάνουμε την ευθραυστότητα, την τρυφερότητα και την υπόκωφη ένταση που αναβλύζει από τη μελαγχολική μα και συνάμα δυναμική χροιά της. Στη συνέχεια, το πολυβραβευμένο Daahoud Salim Quintet από την Ισπανία έρχεται να καλύψει μια μεγάλη γκάμα τζαζ κατευθύνσεων και το γκρουβάτο και γεμάτο φαντασία σχήμα από τη Γερμανία, οι Botticelli Baby, κλείνουν τη βραδιά και μοιράζονται με το κοινό ποικίλα τζαζικά στυλ, εκρηκτική κίνηση, χορευτικές διαθέσεις.

”Metronome” – Δωρεάν συναυλία στο Ωδείο Αθηνών

Η θερινή συναυλία είναι κάτι περισσότερο από σημαντική αφού υπερβαίνει τους συμβολισμούς και στοχεύει στην ουσία. Ξεχωρίζει η συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών με ιδιαίτερα έργα και σύνθεση καθώς και η παρουσία της Χορωδίας των Μικρών Μουσικών αποκλειστικά με έργα Ελλήνων συνθετών για φωνές και πιάνο. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να ακούσει δύο δεξιοτεχνικά σύνολα σπουδαστών, το πρώτο κρουστών και το δεύτερο φλάουτων, σε έργα σύγχρονης μουσικής.

Σκοπός της επιλογής των έργων ήταν να προβληθεί το εύρος της μουσικής γραφής που ηχεί εντός του Ωδείου Αθηνών καθώς και η μεγάλη σπουδαστική κοινότητα των Μουσικών Σχολών που περιλαμβάνει το σύνολο των οργάνων σε υψηλό επίπεδο. Έχοντας βάσεις στην ιστορία αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον θα κλείσουμε το πρόγραμμα με το έργο “Poème symphonique” του Ligeti. Η επιλογή αυτή δεν είναι χιούμορ, είναι ενεργός άποψη για το τι σημαίνει συνεργασία και φαντασία.”

Έκθεση Φωτογραφίας “Unique” στην Τεχνόπολη

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis μας προσκαλεί, την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, στις 20:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Unique”, μίας έκθεσης ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της πόλης αφιερωμένη στα 15 χρόνια της (2009 – 2024). Εκατόν τριάντα εννέα (139) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban.

Η έννοια της “Μοναδικότητας” στην τέχνη είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Στην τέχνη, η μοναδικότητα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία: Πρωτοτυπία, καινοτομία, προσωπική έκφραση, συναισθηματική σύνδεση, περιβαλλοντική συμφωνία.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη μεταμοντέρνα “Μοναδικότητας” κοινωνία που επικρατεί το “πολιτικά ορθό/politically correct” ίσως δεν είναι γόνιμο να αναζητάς βεβαιότητες.

Εγκαίνια: Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, στις 20.00, “Κτίριο Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού / Purifier, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens. Επιμέλεια Έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης, Θοδωρής Βερονίκης.

Robert McCabe – “Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων”

Robert McCabe
Γαλλίδα επισκέπτρια στην εκπληκτική παραλία Μαγγανάρι της Ίου μαζί με ένα κοπάδι. Robert McCabe

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, παρουσιάζουν από τις 28 Μαΐου 2024 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο “Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων” στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης.

Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην ‘ελληνική περίοδο’ του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Ανακοίνωση: Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 09:00 έως τις 17:00 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, θα είναι ανοιχτό από τις 09:00 έως τις 15:00, λόγω των Ευρωπαϊκών Εκλογών.

Μιχαήλ Μήτρας “Αόριστες λεπτομέρειες”

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), διοργανώνει την έκθεση “Μιχαήλ Μήτρας: Αόριστες λεπτομέρειες” στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων, σε επιμέλεια Χρύσας Δραντάκη και Χριστόφορου Μαρίνου, που παρουσιάζει την οπτική ποίηση του Μιχαήλ Μήτρα (1944-2019).

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε την άνοιξη του 2023 στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο στον Βόλο, σε επιμέλεια της Χρύσας Δραντάκη και σε διοργάνωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο έργων που καλύπτουν τη δημιουργική πορεία του Μιχαήλ Μήτρα, μαζί με τα βιβλία του και πολύτιμο αρχειακό υλικό, καθώς και υλικό προερχόμενο από φίλους, όλα ντοκουμέντα μιας ιδιαίτερης μορφής επικοινωνίας μαζί του, μαρτυρίες μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας.

Carole A. Feuerman “Σε διάλογο με τον Παύλο (Διονυσόπουλο)” – Δωρεάν εικαστική βόλτα

ΚΑΡΟΛ ΦΕΡΜΑΝ
Carole A. Feuerman

Την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα, της κορυφαίας Αμερικανίδας γλύπτριας Carole A. Feuerman, (Κάρολ Α. Φέρμαν), παρουσιάζει η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Κολωνάκι, η οποία την εκπροσωπεί αποκλειστικά στη χώρα μας. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 30 Μαΐου 2024, ώρα 18:00 -22:00, και η καλλιτέχνις θα παραστεί να συνομιλήσει με το κοινό.

Η έκθεση αποτελεί έναν δημιουργικό διάλογο με το έργο του επίσης διεθνούς, αείμνηστου, Έλληνα εικαστικού Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), χαρακτηριστικά έργα του οποίου συμπεριλαμβάνονται επίσης στην έκθεση.

H Carole A. Feuerman, υπέρμαχος του υπερρεαλισμού, τον οποίο υπηρετεί από τη δεκαετία του ‘70, θα παρουσιάσει μια σειρά από τις μοναδικές γλυπτές δημιουργίες της, τις ολοζώντανες κολυμβήτριες και χορεύτριες της, καθώς και άλλα ανθρωποκεντρικά γλυπτά. Τα σώματα των κολυμβητριών της, σαν αληθινά, με τα, έντονου χρώματος, μαγιό και αξεσουάρ, μοιάζουν να έχουν ακόμα υγρές πάνω τους τις σταγόνες του νερού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα