Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 6/10 – 8/10

Διαβάζεται σε 12'
Βόλτα στο μουσείο
Βόλτα στο μουσείο Pixabay

Εκθέσεις χωρίς είσοδο, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς  οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 6 και το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου.

Athens Art Book Fair 2023

Tο Athens Art Book Fair επιστρέφει και παρουσιάζει 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση αποτελεί φυσικό χώρο συνάντησης για τα σύγχρονα εικαστικά, τη φωτογραφία, την ποίηση, το design και την τυπογραφία. Η ομάδα του AABF προσεγγίζει την πολυθεματικότητα του μέσου πολιτικά και επιμελείται τη μεγαλύτερη διαθεματική γιορτή αφιερωμένη στο έντυπο ως έργο τέχνης!

Η έκθεση φιλοξενεί καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές DIY εκδόσεις, micro-publishers, χώρους σύγχρονης τέχνης, διεπιστημονικές συλλογικότητες, riso studios και άλλα αντιπροσωπευτικά εγχειρήματα που απαρτίζουν τις παράλληλες και αλληλοεξαρτώμενες σκηνές των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

βιβλία
Βιβλία Pixabay

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει νέες και παλαιότερες κυκλοφορίες, με συμμετοχές από την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ουκρανία, την Εσθονία, τη Σερβία, καθώς και από πιο μακρινές χώρες, όπως η Αργεντινή, το Περού, το Ιράν και την Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Σημαντική συνεισφορά του Athens Art Book Fair αποτελεί η διαμόρφωση σταθερών σχέσεων και συνεργασιών, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό, τόσο με εγχώριες όσο και με διασυνοριακές εκδοτικές πρωτοβουλίες που έχουν ως βάση τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες εδώ.

Μusic Escapades: In Orbit v.4

1 φεστιβάλ, 3 ημέρες, 12 μουσικά σχήματα, μία πλήρης τροχιά γύρω από τον πυρήνα της σύγχρονης αθηναϊκής μουσικής σκηνής. Το Music Escapades: In Orbit v.4 συνεχίζει την ανήσυχη πορεία του στο μουσικό στερέωμα, αναγνωρίζει τις τάσεις, εντοπίζει νέα ταλέντα και παρουσιάζει τον ήχο της πόλης.

Την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, o Θόλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί εδραιωμένα και ανερχόμενα ονόματα της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής και ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα ενδεικτικό του μουσικού σύμπαντος της πόλης που παίρνει διαρκώς νέες μορφές και διαστάσεις.

Danaya
Νέο αίμα στην ελληνική fem rap, με wavy beats, ηλεκτρονικά στοιχεία, φεμινιστικούς βιωματικούς στίχους, δυνατή ροή και αναγνωρίσιμη χροιά, η Danaya είναι αυτό που λέμε “artist to watch”. ΚΠΙΣΝ

Την Παρασκευή, η μέρα ανήκει στη hip hop σκηνή με πρωτοπόρους καλλιτέχνες του είδους, όπως οι ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, Vikkie, Complex Shadow και Danaya, τo Σάββατο, το line-up κινείται σε ηλεκτρονικά μονοπάτια με τους Veslemes, Autow Nite Superstore, Kristof και το δίδυμο των Alex Dimou & Vili να αναμειγνύουν από dance beats μέχρι avant-pop και electronica, ενώ την Κυριακή οι κιθάρες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο με το πάντα εξελισσόμενο εγχώριο rock να εκπροσωπείται φέτος από τους Deaf Radio, Lungs, AMKA και Amalia & the Architects.

Έκθεση γλυπτικής 2023 του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Η έκθεση Γλυπτικής στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας πραγματοποιείται και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά από 6 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2023.

Στην έκθεση, που έχει ελεύθερο θέμα, θα παρουσιαστούν την χρονιά αυτή 101 γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

Η Έκθεση διοργανώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εφορεία Γλυπτικής και πραγματοποιείται μετά από ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης.

Σε έναν από τους ωραιότερους κήπους της πόλης, η Έκθεση δίνει αφενός την ευκαιρία στους καλλιτέχνες γλύπτες να παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους, να έρθουν  οι ίδιοι και το έργο τους σε επαφή με τους θεατές, σε εποχές που αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο, καθώς μεγάλο μέρος της τέχνης εκχωρείται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

“Ξεφυλλίζοντας την Τέχνη” παιχνίδι για μεγάλους

Το Ίδρυμα Β.&Ε. Γουλανδρή διοργανώνει τη δραστηριότητα Παιχνίδι για Μεγάλους: “Ξεφυλλίζοντας την Τέχνη” για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή. Τι σχέση μπορεί να έχει ο ήρωας ενός μυθιστορήματος με έναν ακροβάτη; Μπορεί ο Ησίοδος να βρεθεί στο θεωρείο μιας όπερας;

Στη φετινή δράση της δημοφιλούς σειράς Παιχνίδι για Μεγάλους με τίτλο “Ξεφυλλίζοντας την Τέχνη”, με αφορμή την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή “Μνήμες λουσμένες στο όνειρο” συναντάμε την αφήγηση μπροστά από τα έργα και αναζητούμε το σημείο που η λογοτεχνία αγγίζει τις υπόλοιπες τέχνες.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στον χώρο της περιοδικής έκθεσης “Μνήμες λουσμένες στο όνειρο” και διαβάζουν μεγάλους συγγραφείς, ταιριάζουν ακούσματα με σπουδαία έργα της Συλλογής, συνθέτουν τη δική τους αφήγηση και ονειρεύονται τους κόσμους των βιβλίων. Περισσότερα στο goulandris.gr.

Συναυλία “Τραγούδια και παινέματα ξέρω να πω καμπόσα”

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει μουσική βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική δημοτική μουσική, με τίτλο “Τραγούδια και παινέματα ξέρω να πω καμπόσα”, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 (ώρα 20:30), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Η Ορχήστρα και η Χορωδία του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” (ΚΕΜΦΑ) θα συμπράξουν, σε επιμέλεια της Ελένης Μπαΐλη και της Ευαγγελίας Χαλδαιάκη αντιστοίχως, για να παρουσιάσουν ένα ταξίδι στον πλούσιο κόσμο της ελληνικής μουσικής παράδοσης, με τραγούδια και σκοπούς από τη Μικρά Ασία και το Βορειοανατολικό Αιγαίο έως τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τη Μακεδονία.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

Αφιέρωμα στα graphic novels

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ίκαρος που φέτος γιορτάζουν τα 80 χρόνια τους, διοργανώνουν αφιέρωμα σε αγαπημένα graphic novels παρέα με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς του είδους το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 από τις 16:00 το απόγευμα έως και τις 20:30 το βράδυ.

Στο πλαίσιο των δράσεων θα πραγματοποιηθεί Εργαστήρι comics με τον Αλέκο Παπαδάτο και Στρογγυλό Τραπέζι με τους Αλέκο Παπαδάτο, Αντώνη Νικολόπουλο (Soloúp), Θανάση Πέτρου.

Δειτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας.

”Festival Anosia” στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Την βραδιά των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 8 Οκτωβρίου 2023, ως μήνυμα ομόνοιας και ανθρωπισμού, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού διοργανώνεται το Φεστιβάλ “Ανοσία” από την Έδρα της UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για την εκκίνηση ενός πολιτιστικού θεσμού που θα εμπεριέχει στα σπλάχνα του μια έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης και αγάπης για τους ανθρώπους. Οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών (χορός, τραγούδι, θέατρο) με κινητικές αναπηρίες και αυτοάνοσα νοσήματα προσκαλούν-προκαλούν την κοινωνία να παρακολουθήσει μια μουσικοθεατρική παράσταση, που αναδεικνύει έμπρακτα την “δύναμη των αδυνάτων”.

Για πρώτη φορά πάσχοντες καλλιτέχνες με κινητικά προβλήματα και αυτοάνοσα νοσήματα αναλαμβάνουν εθελοντικά, μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα, να δείξουν τον δρόμο της εθελοντικής προσφοράς και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση κάθε ασθένειας και σωματικής αδυναμίας, συνδυάζοντας την τέχνη, την θετική σκέψη και τις ανθρωπιστικές αξίες, υπό την προστασία και την επίβλεψη της ιατρικής επιστήμης.

Πολυμελής συμφωνική ορχήστρα υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου, η ομάδα κρουστών Ηχόδραση υπό τον Νίκο Τουλιάτο, χορωδία, χορευτές, γνωστά αγαπημένα πρόσωπα από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της τηλεόρασης, θα συμβάλουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στην συναισθηματική και νοητική μετάδοση του μηνύματος του Φεστιβάλ “Ανοσία” σε κάθε φυσικό ή διαδικτυακό θεατή.

Δέσποινα Καραντάνη έκθεση “Εναλλαγές υδάτινου κόσμου”

Στο Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Δέσποινας Καραντάνη με τίτλο “Εναλλαγές υδάτινου κόσμου”.

“Στο συνολικό έργο της ενότητας “εναλλαγές υδάτινου κόσμου” παρατηρούμε την εικαστικό Δέσποινα Καραντάνη, να εναποθέτει τις δικές της ερμηνείες θαλασσοτοπίων. Ο τρόπος απεικόνισης είναι διαφορετικός από τις παραδεδομένες θαλασσογραφίες που συναντάμε στον εικαστικό χώρο των αρχών του 20ου . Οι συνθέσεις της γίνονται καθολικές και μας εγκλωβίζουν σε ένα υδρόβιο τοπίο με κρυμμένες εκπλήξεις.

μετεμψύχωση
ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ, ΛΑΔΙ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 125-Χ-55-scaled /Δέσποινα Καραντάνη έκθεση "Εναλλαγές υδάτινου κόσμου" Κέντρο Τεχνών Μετς

Με αφορμή την αγάπη της για την θάλασσα, η Δέσποινα Καραντάνη αιχμαλωτίζει τις δικές της αποχρώσεις μιας θερινής ανάμνησης. Μέλημά της είναι να αποδώσει την ηρεμία, την γαλήνη και την πνευματική ανάταση της ψυχής, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται ενωμένος με το στοιχείο του νερού. Οι συνεχόμενες εναλλαγές της φύσης κάνουν την θάλασσα να χορεύει με συναισθηματικές εντάσεις. Αυτή ακριβώς την αίσθηση, ενός άλλου αναπάντεχου κόσμου, προσπαθεί να μας αποκαλύψει και η ίδια.

Η χρωματική παλέτα της κινείται σε αποχρώσεις ανοιχτού γαλάζιου, κοβαλτίου και ενίοτε σε μπλε Πρωσίας. Το μπλε χρώμα άλλωστε, στο έργο της εικαστικού, είναι καθοριστικό και εκτείνεται σε όλο το εύρος της συγκεκριμένης ενότητας. Η πινελιά της συχνά ερμηνεύει τις υδάτινες εντυπώσεις της, ενώ άλλοτε δημιουργεί χρωματικά πεδία που χάνουν την αναπαραστατική τους ιδιότητα και μας καλούν να χαθούμε μέσα στην ουσία τους. Όσον αφορά την παρατήρηση του φωτός, φαίνεται είτε να διαχέεται με τάξη, είτε να δημιουργεί δραματικά κοντράστα με σκοπό να τέρψει τον θεατή. Αυτή η εναλλαγή ενισχύει τον εννοιολογικό συλλογισμό της, γύρω από την ισορροπία και τον σεβασμό του ανθρώπου ως προς την δύναμη της φύσης και κατ’ επέκταση της θάλασσας. Kείμενο & Επιμέλεια έκθεσης: Νιόβη Κρητικού. Εγκαίνια έκθεσης: 05/10/2023 και ώρα 19.00 – 22.00.

“Ο Όμηρος στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη: Σπάνιες Εκδόσεις Ομηρικών Επών”

Μια επιλογή τεκμηρίων από τις 300 ομηρικές εκδόσεις της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στήνεται στο Αναγνωστήριο Σπάνιων Βιβλίων, με αφορμή την επικείμενη διάλεξη της Emily Wilson στην Αθήνα, σκηνοθετώντας και ζωντανεύοντας τις διαδρομές και μετουσιώσεις της πρώτης ομηρικής επικής ύλης στο χώρο και το χρόνο: από την πρώτη έκδοση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας το 1488 στη Φλωρεντία από τον Δημήτριο Χαλκοκονδύλη, στην πρώτη παράφραση της Ιλιάδας στα νέα ελληνικά από τον Νικόλαο Λουκάνη που τυπώθηκε στη Βενετία το 1526, στις μεταφράσεις του ομηρικού έπους στα λατινικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά και στη διασπορά του κειμένου, πρωτότυπου, μεταφρασμένου ή παραφρασμένου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Εκδόσεις του ομηρικού έπους, καθώς και εικονογραφήσεις του John Flaxman, συναντώνται μαγικά στην έκθεση όπως και σε κάποιες από τις εκδόσεις που είναι εμπλουτισμένες με εικονογραφικό υλικό από τον ίδιο τον ιδρυτή της Βιβλιοθήκης, Ιωάννη Γεννάδιο, κατά την αγαπημένη του πρακτική, αυτή της δημιουργίας συνθέσεων από ξεχωριστά συστατικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγου και εικόνας. Χώρος: Κεντρικό Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Κολωνάκι). Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ ξεναγήσεις σε ομάδες είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 17.00 και τις Κυριακές 8, 15 και 22 Οκτωβρίου, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο email: [email protected].

Ways to lose energy

Η σύγχρονη σειρά εκθέσεων THF Raw, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Δέσποινας Χαριτωνίδη, με τίτλο “Ways to lose energy”, σε επιμέλεια Οντέτ Κουζού.Στην έκθεση χτίζεται μια ποιητική σχέση ανάμεσα στην ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και στους τρόπους με τους οποίους αυτή γίνεται εκμεταλλεύσιμη. Τα έργα της Δέσποινας Χαριτωνίδη θέτουν ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή και απώλεια ενέργειας, σχολιάζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς και την προσπάθεια κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση.

Despina Charitonidi
Despina Charitonidi, Sonnengarten, Gold leafs, fans, glass surfaces, Gallery Bipola, Leipzig, 2017 THF Raw

Η εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκφράζεται μέσω της γλυπτικής, των site-specific εγκαταστάσεων και των επιτελεστικών (performative) έργων. Χρησιμοποιώντας φυσικά στοιχεία – όπως χρυσός, μέταλλα και πηλός – ως δομικά υλικά, επαναδιαπραγματεύεται τις μεταξύ τους υλικές και εννοιολογικές σχέσεις. Στα έργα της συναντάμε έννοιες, όπως η ευθραυστότητα, το βάρος, η πτώση, η ισορροπία, καθώς και συνθήκες, όπως οι σχέσεις εξουσίας, που εντείνουν το δίπολο μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Η Χαριτωνίδη αντιλαμβανόμενη αυτό το δίπολο ως φαντασιακό, ασκεί κριτική στην ανθρωπόκαινο εποχή και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη επιθετικότητα προς τη φύση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ: Ξενάγηση στο εργαστήριο της εικαστικού Δέσποινας Χαριτωνίδη με την επιμελήτρια Οντέτ Κουζού την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2023, 18:00 – 19:00. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 23 Νοεμβρίου 2023. Ωράριο έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 17:00. Πέμπτη: 17:00 – 21:00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα