Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 11 προτάσεις χωρίς είσοδο 12-14/4
Διαβάζεται σε 12'Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο, 12 με 14 Απριλίου, στην Αθήνα.
- 12 Απριλίου 2024 06:41
Δωρεάν δρώμενα από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς στην Αθήνα μας δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.
Εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με… τον εαυτό μας.
Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου;
Δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας τον Απρίλιο
Συνεχίζονται τον Απρίλιο οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα:
Δωρεάν ξενάγηση Σάββατο 13.04
ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Μονής (Εκδοτήρια)
Ξεναγός: Νόρα Παντελάκη (έως 50 άτομα)
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου
Ξεναγός: Αρετή Βασδάρη (έως 50 άτομα)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
11:00| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου (από Ρηγίλλης)
Ξεναγός: Λαυρεντία Γιαννόλα (έως 50 άτομα)
Δωρεάν ξενάγηση Κυριακή 14.04
ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου
Ξεναγός: Νόρα Παντελάκη (έως 40 άτομα)
ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου (από Αδριανού)
Ξεναγός: Τζέμμα Οικονομοπούλου (έως 50 άτομα)
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Εθνικού Κήπου (από Λεωφ. Αμαλίας)
Ξεναγός: Γεωργία Τόγκα (έως 50 άτομα)
Οι δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr. Πληροφορίες στο [email protected], 210 7232603 & 604, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-15:00.
Δωρεάν περίπατοι στη Νεάπολη
Όπως αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος, που συνεπιμελήθηκε την έκθεση Νεάπολις, «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος με την Ίριδα Κρητικού, «Υπήρχε εποχή που η οδός Σίνα ή η οδός Ασκληπιού ήταν στην άκρη της πόλης. Πιο πέρα προς τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στην Ακαδημίας, μία μικρή ενορία σχημάτιζε τον πρώτο πυρήνα του νέου “προαστίου”[…] Η Νεάπολη είναι μια πόλη μέσα στην πόλη. Συνδεδεμένη εξ αρχής με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και ορισμένη από τη διαρκή ανάγκη επέκτασης σε ορθολογικά ρυμοτομημένα οικοδομικά τετράγωνα, η Νεάπολη ακολουθεί το ανάγλυφο των λόφων της και ζει στον απόηχο του αθηναϊκού κέντρου».
Στο πλαίσιο της έκθεσης – αφιέρωμα στη Νεάπολη, μιας απ’ τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει περιπάτους με 2 ξεχωριστές διαδρομές μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Μέσα από αυτούς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά την περιοχή της Νεάπολης την ιστορική της σημασία, την αρχιτεκτονική της εξέλιξη και την ιδιαίτερη κοινωνική και πνευματική φυσιογνωμία αυτής της αθηναϊκής συνοικίας.
Περισσότερες πληροφορίες για τους δωρεάν περιπάτους στο hau.gr. Περιορισμένες θέσεις. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected].
Δωρεάν συναυλία στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”
Την Παρασκευή 12 Απριλίου και ώρα 20:00, το σύνολο, σε σύμπραξη με τον σπουδαίο σολίστ Γιώργο Παναγιωτόπουλο ερμηνεύουν βιρτουόζικα έργα για βιολί σε ένα μοναδικό αφιέρωμα σε Ιταλούς συνθέτες, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”. Η συναυλία διοργανώνεται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Δωρεάν κινηματογραφική προβολή
Η ARTENS και η κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 στις 21:00, του John Ford “Ο Άνθρωπος Που Σκότωσε Τον Λίμπερτυ Βάλανς” (The Man Who Shot Liberty Valance), που πρωτοπροβλήθηκε το 1962.
Πρόκειται όχι μόνο για ένα από τα σπουδαιότερα αμερικανικά γουέστερνς του 20ού αιώνα, αλλά για μια από τις πιο δραματικές “τραγωδίες” πάνω στην Ιστορία και στους ανθρώπους, που πρέπει να θυσιαστούν ώστε αυτή να συνεχίσει. Παράλληλα, ο μεγάλος Τζων Φορντ παρουσιάζει όπως πάντα, μια σπαρακτική περιπέτεια γεμάτη αγωνία, ανατροπές, χιούμορ μαζί με μελαγχολία, αγγίζοντας τον κλασικισμό για τον οποίο είναι διάσημος, και την τελειότητα του καλλιτεχνικού αριστουργήματος.
Συγκλονιστικοί πρωταγωνιστές αυτής της ταινίας – σταθμού, είναι ο John Wayne, ο James Stewart, ο Lee Marvin και η Vera Miles.
Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Ιστορίας Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά. Είσοδος ελεύθερη Κρατήσεις θέσεων: στο τηλέφωνο της ARTENS: 210 33 17 312 ή στο e-mail: [email protected].
Θεατρικά αναλόγια νέων ελληνικών έργων για εφήβους στο Εθνικό Θέατρο
Τέσσερα νέα έργα για εφήβους πρόκειται να παρουσιαστούν με τη μορφή Αναλογίων την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Κτήριο Τσίλλερ. Πρόκειται για τους καρπούς του προγράμματος “Νέες Φωνές”, και ειδικότερα του Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το Εφηβικό Θέατρο, μίας από τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε το Εθνικό Θέατρο με στόχο αφενός την παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου για νέους και αφετέρου την υποστήριξη νέων συγγραφέων αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη στο είδος αυτό ήδη αναγνωρισμένων συγγραφικών φωνών.
Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα εξής έργα: Πεντάστερο της Μαρίας Γιαγιάννου, Το όνομα μου είναι Μ. του Σταύρου Γιαννουλάδη, Καμπ της Ειρήνης Δερμιτζάκη και Χαμένοι θησαυροί της Μαρίας Παπαλέξη.
Τη σκηνοθεσία των σκηνικών αυτών αναγνώσεων έχουν αναλάβει δύο απόφοιτοι της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, ο Νικόλαος Λαμπάκης και η Ελένη Παππά. Περισσότερα στο www.n-t.gr/el/youngstage.
Κουαρτέτο Sonoro – Dancing on Strings
Άκου, νιώσε και χόρεψε Bartok και Haydn! Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 ώρα: 20:30 στο Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού με το Κουαρτέτο Sonoro.
“Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα – Ιαπωνία”
Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery παρουσιάζει την επόμενη ομαδική της έκθεση της με τίτλο “Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα – Ιαπωνία”.
Με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, η έκθεση θα παρουσιάσει τα έργα τριών καλλιτεχνίδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές, της Ντίνας Αναστασιάδου, της Πολυξένης Σαμανίδου, και της Κλέας Ράππου.
Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας. Η έκθεση “Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα – Ιαπωνία” αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της ιαπωνικής τέχνης τοποθετώντας πολύ ιδιαίτερες τεχνικές της σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Προάγει μια συζήτηση για τα σύμβολα και τους ιερούς τόπους των δύο πολιτισμών που αναπαρίστανται με κεραμικά γλυπτά και εικαστικές δημιουργίες με μελάνι σε χαρτί (τεχνικές sumie). Είναι ένας εορτασμός προγονικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται από μοναχούς από τον 13 ο αιώνα. Είναι πάνω απ’ όλα ένας εορτασμός της μοναδικότητας των δύο πολιτισμών.
Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη “Οι τρεις καλλιτέχνιδες, Ντίνα Αναστασιάδου, Πολυξένη Σαμανίδου και Κλέα Ράππου μεταφέρουν την αίγλη και τη λάμψη της ιαπωνικής τέχνης στη χώρα μας, και μας εισάγουν σε ένα κόσμο μαγικό, υψηλής αισθητικής.”
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Απριλίου στις 7:00 μμ με παρουσία των τριών καλλιτεχνίδων, της επιμελήτριας και ων ιδρυτών της Thalia Gallery.
Η Κούβα μου – Έκθεση φωτογραφικής ομάδας “Διαδρομές”
Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας “Διαδρομές” με τίτλο “My Cuba”. Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν είναι το αποτέλεσμα ενός Workshop Φωτογραφίας στην Κούβα που διοργανώθηκε από την Ομάδα το διάστημα 3-12 Ιουλίου 2023. Το φωτογραφικό ταξίδι, περιλάμβανε φωτογράφιση σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Ασημακόπουλος | Τόλης Χατζηγνατίου. Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 12 Απριλίου, 20:00. Στο ταξίδι συμμετείχαν οι φωτογράφοι:
Σκούρης Ηλίας, Οικονόμου Γιώργος, Τριφυλλης Νικόλαος-Μάριος, Καραμάνη Ιωάννα Λίντα, Ψυχή Δέσποινα, Μόκκα Δήμητρα, Μανταρα Χαρά, Μπιζώνη Κατερίνα, Περαντάκος Πάνος, Καλογιαννη Βικη, Καζολεα Ανθη Μαρια, Θεοδωριδου Δημητρα, Σταμουλη Μαρια, Κουραμπα Άννα, Λαμνάτου Ελένη, Φίλιου Άλκηστις, Παπαπάσχου Μάγδα, Μπακιρτζίογλου Ζωή, Πατρώνη Άννα, Φωτακοπούλου Μαρία, Προβατάς Σταμάτης, Παναγιωτοπούλου Μαρία, Ένεζλη Ιωάννα, Μέσσιου Ιωάννης, Γεωργιάδης Γαβριήλ, Κουρούβανη Τατά, Καραλή Παρασκευή, Σταματίου Δημήτρης, Νικολακόπουλος Δημήτρης, Καζάκου Μυρσίνη, Λαγογιάννη Μαρκέλλα. Ντίντα Δημήτρουλα Χανιώτη, Κρητικοπούλου Νέλλη, Μανδαλάκης Στάθης, Κουτρουμπάς Παύλος, Γιαννουκου Ευη,Τσαλαματα Μαρια, Καλικη Αναστασία, Καζολεα Κατερινα, Γιώργος Τσακανίκας, Ασημακόπουλος Γιώργος και Χατζηγνατίου Τολης
Το Workshop φωτογραφίας στην Κούβα, ήταν μέσα στα πλαίσια ταξιδιών που οργανώνει η ομάδα, με προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού.
“Knots” της Ερμιόνης Συρογιαννοπούλου
Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει από το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 την πρώτη ατομική έκθεση της Ερμιόνης Συρογιαννοπούλου με τίτλο “Κnots”. Το καλλιτεχνικό έργο της Συρογιαννοπούλου είναι φρέσκο, είναι απρόσμενο, είναι ατίθασο και δυναμικό. Είναι το δείγμα μια σκέψης που διασχίζει με διαδοχικά βήματα μια διηνεκή εξελικτική πορεία. Πρόκειται για “κάτι” που δεν κατατάσσεται σε μία καλλιτεχνική τυπολογία. Δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ζωγραφική, γλυπτική ή εγκατάσταση.
Ένα πλήθος από διαφορετικές ακίδες δεμένες σε έναν κάνναβο δημιουργεί ένα συλλογικό σύνολο, το οποίο συγκροτείται με την υπερσυγκέντρωση κάθε μοναδικότητας κάθε υποκειμένου. Τρία βασικά στοιχεία χαρακτηρίζουν το έργο αυτό. Το πρώτο είναι η υπομονή. Σαν μια σύγχρονη Πηνελόπη, η Ερμιόνη πλέκει τα σύρματά της, προσμένοντας υπομονετικά την ολοκλήρωση του κύκλου, την άφιξη του Οδυσσέα, την έλευση του τέλους. Το δεύτερο στοιχείο είναι η επανάληψη. Μια ρυθμική μελωδία που καταγράφουν οι κόμποι. Μια αδιάκοπη διαδικασία προσευχής, εκεί που το πρόσωπο εισέρχεται στον εαυτό του για να εναρμονιστεί με την κοσμική τάξη. Το τρίτο στοιχείο είναι η κίνηση. Η Συρογιαννοπούλου προτείνει παλλόμενες μορφές, οι οποίες κατακτούν τη μεταβλητότητα, είτε μέσω της διαφορετικής θέσης του παραλήπτη είτε μέσω της δυνατότητας μετακίνησης των συνθετικών στοιχείων των έργων. […]Παναγιώτης Πάγκαλος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Τέχνης.
“Νέα τοπία” του Γιώργου Χαδούλη
Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση του Γιώργου Χαδούλη, με τίτλο Νέα τοπία. Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στις 19:30. Στην ενδέκατη ατομική του έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά ο Γιώργος Χαδούλης παρουσιάζει μια σειρά είκοσι νέων έργων, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία τρία χρόνια και συνίστανται από λάδια σε καμβά μεγάλων διαστάσεων και έργα με μελάνια σε χαρτί. Η θεματική τους αντλείται από τοπία βαθιά ριζωμένα στη μνήμη του καλλιτέχνη, τοπία που έχει ζήσει και εξερευνήσει. Με τη δική του χαρακτηριστική γραφή μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που μπορεί κανείς να περιπλανηθεί και να αναζητήσει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης : “Τα τοπία αυτά είναι βασισμένα σε πραγματικά τοπία αλλά είναι ζωγραφισμένα ελεύθερα. Τα γνωρίζω καλά, έχω βουτήξει απ’τα βράχια στις θάλασσες τους, ξέρω πότε είναι κρύα ή ζεστά τα νερά τους. Έχω ξαπλώσει στη σκιά των πεύκων. Έχει κολλήσει ρετσίνι από τα πεύκα αυτά στο μαγιό μου. Ξέρω πόσο ξέρα είναι τα στάχυα κάτω από αυτά. Έχω δει το φεγγάρι να σηκώνεται πίσω από τους λόφους αυτούς και σκέφτομαι πόσοι πριν από μένα θα έχουν νιώσει όλα αυτά όπως εγώ και πόσοι μετά από μένα”.
Έκθεση για το σώμα στην Kalfayan Galleries
Η έκθεση “Θυμήσου, Σώμα…” στην Kalfayan Galleries είναι μια πολυπρισματική μελέτη της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Εγκαίνια: Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, 18.00 – 21.00.
Έχοντας ως αφετηρία το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη*, η έκθεση παρουσιάζει μεταξύ άλλων έργα των: Lynda Benglis, Γεώργιου Μπουζιάνη, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Dorothy Iannone, Kalos&Klio, Yves Klein, Tracey Emin, Εδουάρδου Σακαγιάν, Lucas Samaras, Takis, Πάνου Τσαγκάρη, Γιάννη Τσαρούχη και Raed Yassin.
Από τις παλαιότερες γνωστές σπηλαιογραφίες, αυτές του Σπηλαίου Μαλτραβιέζο στην Ισπανία (περ. 64.000 ετών) και την Αφροδίτη του Βίλλεντορφ (25.000 – 28.000 π.Χ.), την ‘αποθέωση’ του ανθρώπινου σώματος στην αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή τέχνη και τον εξιδανικευμένο ρεαλισμό της Αναγέννησης ως τους καλλιτέχνες-περφόρμερς του 20ου αι. που μετέτρεψαν το ίδιο το σώμα τους σε ‘έργο τέχνης΄ προκειμένου να καταγγείλουν κοινωνικο-πολιτικά θέματα της εποχής τους και παρωχημένες θεωρίες της Ιστορίας της Τέχνης, το ανθρώπινο σώμα υπήρξε διαχρονική πηγή έμπνευσης χωρίς γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα.
Η έκθεση “Θυμήσου, Σώμα…” φιλοδοξεί να αναδείξει τη δυναμική της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ διαφορετικών εικαστικών μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, φωτογραφία κ.α.) και εικονογραφώντας ένα ταξίδι από τη δεκαετία του 1920 στο σήμερα. Σε ορισμένα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση το γυμνό σώμα χρησιμεύει ως εργαλείο εξύμνησης της ανθρώπινης φύσης, του έρωτα ή του αρχαιοελληνικού ιδεώδους του “Κάλλους”, ενώ για άλλους καλλιτέχνες γίνεται όχημα αμφισβήτησης του ανδρικού και γυναικείου βλέμματος στην τέχνη και εργαλείο για να αναδείξουν κοινωνικοπολιτικές προκαταλήψεις και να εγείρουν ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στην ομορφιά, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα ή το φύλο. Επισήμανση: Η έκθεση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.