Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 19-21/1

Διαβάζεται σε 11'
Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 19-21/1
Μιχάλης Κιούσης - "Day by Day" Στην γκαλερί Alma

Προτάσεις για όλους με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για γιορτινές βόλτες χωρίς πορτοφόλι.

Εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και όμορφες εκδηλώσεις στους ανοικτούς χώρους της Αθήνας για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου και το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιανουαρίου;

Masa Josilo, Ράνια Ζέττα ρεσιτάλ πιάνου

Η αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου από τις Masa Josilo και Ράνια Ζέττα την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 στις 7:30 μ.μ.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε βιολί και θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο βιολιού με τον Κ. Πατσαλίδη και δίπλωμα βιόλας με τον Η. Σδούκο. Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα Toda shi στην Ιαπωνία, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Λυρική Σκηνή, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνιέτα Χανίων και άλλα μουσικά σύνολα. Διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου σε ωδεία. Απαιτείται κράτηση θέσεων στο [email protected] με τον αριθμό των ατόμων που θα θέλατε να παρευρεθούν.

Η έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου παρατείνεται έως τις 27 Ιανουαρίου. Ο καλλιτέχνης θα πραγματοποιεί πορτρέτα επισκεπτών, Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή από τις 4 ως τις 6 μ.μ.

Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Λασκαράτου “μουσεία INFLUENCERS”

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου “μουσεία INFLUENCERS” του Κώστα Λασκαράτου. Ένα βιβλίο για τα μουσεία που αλλάζουν τον κόσμο μέσα από τη δική τους διαρκή αλλαγή.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Στέλιος Αγγελούδης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Φανή Τσατσάια, γενική διευθύντρια MOMus
  • Νίκος Παναγιώτου, Αν.Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ.
  • Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας – Archaeostoryteller, Αρχαιολόγος, συγγραφέας
  • και ο Κώστας Λασκαράτος, συγγραφέας, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ.

Μιχάλης Κιούσης – “Day by Day”

Στην γκαλερί Alma παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση με τίτλο “Day by Day” σε επιμέλεια Μαρίας Αλμπάνη και Μιχάλη Κιούση.

Μιχάλης Κιούσης - "Day by Day" Στην γκαλερί Alma

Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Αρετή Λεοπούλου αναφέρει για την έκθεση: “Η ρευστότητα του καθημερινού, μια συνθήκη που μπορεί να ορίζει οικουμενικά, όσο και προσωπικά, τις ζωές των ανθρώπων, αποτελεί τον κοινό θεματικό παρονομαστή στο σύνολο των έργων που παρουσιάζει ο Μιχάλης Κιούσης στη φετινή ατομική του έκθεση. Πορτρέτα ανθρώπων, πρόσωπα κάπου μεταξύ πράξης (όπως η Άρεντ την ορίζει στην “Ανθρώπινη Κατάσταση”), καθημερινών τους δραστηριοτήτων και μιας συνθήκης αναμονής: για αυτό που έρχεται, για ό,τι συνεχίζει και ορίζει τον προσωπικό τους αγώνα, τους στόχους ή τις ματαιώσεις τους.[…]Στη σειρά των έργων αυτών, ο Κιούσης συνεχίζει να αποτυπώνει με συνέπεια το βλέμμα του, αντλώντας αναπαραστατικές αφορμές από αναμνήσεις, εμπειρίες και φωτογραφικό ή σχεδιαστικό αρχειακό υλικό που συνέλεξε στη Σενεγάλη κατά την περίοδο μεταξύ του 2018-2022, όντας κι ο ίδιος ταξιδιώτης και ενεργός παρατηρητής των Σενεγαλέζων και της ζωής τους. […]

Η αίσθηση αποδοχής και επίγνωσης της ρευστότητας στη ζωή, είναι και η εννοιολογική αφορμή για το σύνολο των συνθέσεων του Κιούση. Η ζωή που προχωρά μέρα με τη μέρα (‘’byss par byss’’, όπως λένε οι Σενεγαλέζοι), μια παγιωμένη καθημερινή φιλοσοφία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αντικρίζουν τη ζωή αποδεσμευμένοι από προσδοκίες και προσμονές, αυτάρκεις, ακινητοποιημένοι ή εν κινήσει, κάπου μεταξύ ενός αρχικού στόχου και των πολλαπλών εναλλακτικών του. Περισσότερα στο .galleryalma.com.

Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού: Αναστασία Ευδαίμων

Διανύοντας τον 35o κύκλο της, η σειρά συναυλιών “Οι Νέοι για τους Νέους” αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής. Ελληνικό – μεσογειακό χρώμα, ενέργεια και λυρισμό συνταιριάζει στο ρεσιτάλ της η μεσόφωνος Αναστασία Ευδαίμων, που έχει κάνει ήδη τα πρώτα της σημαντικά βήματα στις λυρικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο: Σπύρος Σουλαδάκης. Περισσότερα στο nakas.edu.gr.

Hλίας Βασιλός / "Spatial Structures"

Hλίας Βασιλός έκθεση “Spatial Structures”

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Βασιλού με τίτλο “Spatial Structures”. Ο Ηλίας Βασιλός παρουσιάζει μία σειρά ζωγραφικών έργων που σχετίζονται με την έννοια του χώρου και της δομής. Η διαδικασία της επανάληψης της γραφής και των αλληλεπικαλυπτόμενων πλεγμάτων από χαρτοταινίες και στένσιλ κατά τη διαδικασία δημιουργίας των έργων, οδηγούν τον καλλιτέχνη σε μία στενή σχέση με το χώρο, το χρόνο και τη δομή. Μέσα από πίνακες ζωγραφισμένους με λάδια και σπρέι σε καμβά, ο καλλιτέχνης αναπτύσσει μία εικαστική πρόταση όπου η επανάληψη της χειρονομίας και η μαθηματικοποίηση της δημιουργικής διαδικασίας γίνεται κατά κάποιο τρόπο μία ‘‘ γραφή χρόνου ’’, που σε συνδυασμό με τη ρυθμικότητα των έργων επιτρέπουν τη δημιουργία ενός εικονικού χώρου ενατένισης και φιλοσοφικού αναστοχασμού.

Hλίας Βασιλός / "Spatial Structures"

Προκύπτουν έτσι πολυεπίπεδες συνθέσεις από χρώματα, σχήματα, πλέξεις σημείων και γραμμών, όπου ο καλλιτέχνης καλείται να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ μονάδας και συνόλου, χώρου και χρόνου, μικρόκοσμου και μακρόκοσμου, αλλά και στη συνέχεια την τοποθέτηση του ίδιου του ανθρώπου στο χώρο. Καλεί έτσι τον θεατή, μέσω των έργων και των τίτλων τους, να περιπλανηθεί σε ένα αχανές ταξίδι οπτικής αντίληψης και θέασης των πραγμάτων που τον περιβάλλουν. Περισσότερα στο ikastikoskiklos.com

Μαρία Μεθυμάκη – “amen, για όσα δεν είναι”

Η Μαρία Μεθυμάκη παρουσιάζει στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο “amen, για όσα δεν είναι”.

Προτείνει στον επισκέπτη μια κατάφαση στα φαινόμενα που δεν είναι με τον παραδοσιακό τρόπο του υπάρχειν. Το σημείο δεν είναι. Οι άρρητοι αριθμοί, ο κύκλος, το άπειρο δεν είναι. Ο σταυρός δεν είναι. Η προσευχή, η κατάρα, η προφητεία δεν είναι. Η ψευδαίσθηση, ο χώρος, το όνειρο, ο χρόνος, η αποκάλυψη, ο λόγος, η αγάπη δεν είναι. Μα με κάποιον άλλο τρόπο είναι.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ιστορικός Τέχνης Μαρία Σφενδουράκη: “Αντλώντας από γραπτά μνημεία η Μεθυμάκη κινείται στο χώρο της σύγχρονης τέχνης δημιουργώντας μια σειρά εικαστικών έργων φιλοσοφικής πνοής σε μορφή βιβλίου. Επενδύοντας στην αισθητική της εικόνας και του κειμένου η καλλιτέχνις μορφοποιεί στα έργα αυτά, έναν βιβλικό, μυστηριακό κόσμο μεταφυσικών προεκτάσεων. Η έκθεση, δημιουργήθηκε ως ένα, συνολικό έργο τέχνης με δομή εγκατάστασης που φιλοδοξεί, όπως διαφαίνεται από τον τίτλο της, να εγείρει στο θεατή της, ερωτήματα περί του “είναι” […]” Επιμέλεια Διοργάνωσης: Αιμιλία Κουγιά.

“I’d rather be a Cyborg than a Goddess”

Από τις 11 Ιανουαρίου 2024 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) παρουσιάζει το πρόγραμμα video art I’d rather be a Cyborg than a Goddess, σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του PCAI, με έργα της Συλλογής Έργων Τέχνης PCAI. Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στο The Ellinikon Experience Centre, ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνολογικά πιο προηγμένα κέντρα επισκεπτών στον κόσμο.

Afroditi Psarra

Ένα προοίμιο του αφιερώματος έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη, δεύτερη συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Εταιρικών Συλλογών Σύγχρονης Τέχνης (IACCCA) στην Αθήνα. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει έργα video art από γυναίκες καλλιτέχνιδες, τα οποία εστιάζουν στις έννοιες της κλιματικής αλλαγής, του καταναλωτισμού, των διαστημικών απορριμμάτων, της τεχνολογίας και του φύλου: σύγχρονες αφηγήσεις, οι οποίες κινούνται από τη γήινη πραγματικότητα στη σφαίρα της δυστοπίας ή της επιστημονικής φαντασίας.

Το πρόγραμμα με τίτλο “I’d rather be a Cyborg than a Goddess” απορρέει από το θεμελιώδες δοκίμιο της Donna Haraway του 1985 σχετικά με τις εκφάνσεις και τις σχετικότητες του κυβοργίου (cyborg). Τα επιλεγμένα έργα του PCAI υφαίνουν στο σύνολό τους ένα χαρακτηριστικό αφήγημα που αφορά στην πρωτογενή επιστημονική φαντασία, όπως εκφράστηκε μέσα από την πένα γυναικών συγγραφέων. Έργα που συχνά απηχούν τις ανησυχίες των Octavia Butler και Ursula K. Le Guin σχετικά με το Άλλο. Bίντεο τα οποία εξετάζουν θεματικές σχετικές με τα βικτωριανά κείμενα των Mary Shelley και Rhoda Broughton, από τις πρώτες γυναίκες συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το μυθιστόρημα και το διήγημα επιστημονικής φαντασίας. Περισσότερα στο pcai.gr.

Ομαδική έκθεση “Μεθοριακότητα”

Στη CITRONNE Gallery παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση Mεθοριακότητα I Liminality.

The Splitting of the Chrysalis _ the Slow Unfolding of the Wings | Φωτ.: Γιώργος Γιατρομανωλάκης CITRONNE Gallery

Η έκθεση πραγματεύεται ζητήματα που απορρέουν από την ρευστή  πραγματικότητα των ημερών μας, η οποία ανατρέπει παραδοσιακούς τρόπους ύπαρξης, ταυτότητας και βίου – εκουσίως ή ακουσίως. Περιγράφεται το μεταβατικό στάδιο της εγκατάστασης από την μια συνθήκη στην άλλη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και οι συνεπαγόμενες ‘τελετουργίες’. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες πραγματεύονται την έννοια του ενδιάμεσου χώρου.

Liminality, η Μεθοριακότητα στην ελληνική της εκδοχή, είναι όρος τον οποίο εισήγαγε ο Γάλλος εθνογράφος Arnold van Gennep στο βιβλίο του “Τελετουργίες Διάβασης” το 1909. Πρόκειται για το μεσαίο στάδιο του τριμερούς σχήματος “αποχωρισμός, μετάβαση, ενσωμάτωση στις τελετουργίες”. Η έκθεση επανατοποθετεί την έννοια αυτή στο πλαίσιο των σύγχρονων βιωμάτων, συνέπεια των παγκοσμίων εξελίξεων. 

Η επιμελήτρια της έκθεσης Βίκυ Τσίρου διευρύνει την σημασία του όρου και εξετάζει σύγχρονες εκφράσεις του. Όπως επισημαίνει στο επιμελητικό της κείμενο, “οι πιο πρόσφατες ερμηνείες του όρου περικλείουν όχι μόνο την έννοια της τελετουργίας αλλά και τις αλλαγές στην σφαίρα του κοινωνικού και του πολιτικού. Σήμερα, στην εποχή της ‘ρευστής νεωτερικότητας’, παρατηρούμε πως το status quo, ένα ολόκληρο σύστημα αξιών, βρίσκεται σε μία συνθήκη συνεχούς αστάθειας που χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες μεταβάσεις ή με άλλα λόγια από μία μόνιμη συνθήκη μεθοριακότητας”.

Έκθεση Μεθοριακότητα Ι Liminality/ Μαρίνα Παπαδάκη, Εξημέρωση 2, 2023, ακρυλικά σε καμβά, 150 x 120 cm. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery

Τα έργα της έκθεσης ανιχνεύουν την ‘Μεθοριακότητα’ μέσα από τέσσερα αδιόρατα περάσματα: την αρχιτεκτονική δομή, τον ρου της ιστορίας, την ενσωμάτωση της παράδοσης, καθώς και την εσωτερική βιωματική διαδικασία. 

Συμμετέχουν οι: Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Μαρίνα Παπαδάκη, Ναταλία Παπαδοπούλου, Μάρω Φασουλή. Επιμέλεια: Βίκυ Τσίρου, επιμελήτρια, ιστορικός και θεωρητικός τέχνης. Περισσότερα στο citronne.com.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα