ΕΦΚΑ: Δεν θα αλλάξουν χρήση οι κινηματογράφοι Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ
Μετά την πληθώρα αντιδράσεων για το μέλλον των ιστορικών κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ, που απειλούνται με κλείσιμο ο ΕΦΚΑ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.
- 22 Νοεμβρίου 2022 16:59
«Δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.
Συγκεκριμένα, σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στο μέλλον των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ, που ανήκουν στον e-ΕΦΚΑ, στην ανακοίνωση τονίζεται πως στόχος είναι να μην αλλάξει η χρήση των τριών αιθουσών.
Υπενθυμίζεται, πως οι τρεις προαναφερθείσες αίθουσες απειλούνταν με κλείσιμο λόγω της απόφασης αλλαγής χρήσης των κτιρίων όπου στεγάζονται από τον ιδιοκτήτη ΕΦΚΑ.
Η ανακοίνωση e-ΕΦΚΑ
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σχετικά με τον κινηματογράφο Αελλώ, δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του. Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει.
Αναφορικά με τον κινηματογράφο Άστορ, ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του φορέα, προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτίριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες, που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Τέλος, αναφορικά με τον κινηματογράφο Ιντεάλ, εντοπίστηκαν στατικά προβλήματα σε ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα επί της Οδού Πανεπιστημίου 46. Την κατάσταση του κτιρίου επιδείνωσε η πρόσφατη πτώση τοίχου στην πίσω πλευρά του κινηματογράφου, όπου γειτνιάζει με το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, επί της Οδού Φειδίου, η οποία ανέδειξε και μία σειρά από κτιριακές επεμβάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης. Τόσο για τη συνολική αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος όσο και για την εκμετάλλευσή του, βρίσκεται ανοικτή διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Όσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά τη διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καθώς απαιτούνται επιπλέον οικονομοτεχνικές μελέτες, για να υπολογιστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασης, αλλά και απόσβεσης της επένδυσης.
Βασικό κριτήριο για τη λήψη της όποιας απόφασης από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παραμένει η άμεση αξιοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται ο φορέας και, παράλληλα, ο σεβασμός στην ιστορικότητα των κτιρίων και των χρήσεων αυτών. Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί χωρίς να λαμβάνει και τα δύο αυτά στοιχεία υπόψη.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για όσα κτίρια έχουν αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένων και των κινηματογράφων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του φορέα, όπως εξάλλου συνέβη στην περίπτωση των κτιρίων του Ελληνικού Ωδείου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης – και τα δύο ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ, όπου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά με την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους».
Η επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στον Μητσοτάκη
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απηύθυνε χθες η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αναφέροντας σχετικά:
«Δύο από τους εναπομείναντες κινηματογράφους του κέντρου της Αθήνας, το Ιντεάλ και το Άστορ, απειλούνται με κλείσιμο, προκειμένου τα κτίρια που τους στεγάζουν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Τα εν λόγω κτίρια ανήκουν στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον e-ΕΦΚΑ ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της επενδυτικής τους αξιοποίησης.
Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στον ιστορικό κινηματογράφο Ολύμπιον, μιλήσατε με θέρμη για όλα όσα πράττει η κυβέρνησή σας για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρα. Για τις ξένες αλλά και τις ελληνικές παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και για την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία των Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό. Πόσο πικρή θα μοιάζει η τεκμηριωμένη αυτή άνθηση αν δεν υπάρχουν αίθουσες προβολής για να φιλοξενήσουν τα έργα που θα παραχθούν;
Οι κινηματογράφοι υπό απειλή δεν είναι μόνο δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της πρωτεύουσας. Είναι δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της χώρας. Οι σκοτεινές αίθουσες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το πατρικό σπίτι της έβδομης τέχνης. Οφείλουμε να επενδύσουμε το ανεκτίμητο κεφάλαιό τους στον πολιτισμό».
Αγωνία από τους αιθουσάρχες για το μέλλον των κινηματογράφων
Μιλώντας στο The Magazine πριν από λίγες ημέρες, ο Σπύρος Σπέντζος, ένας από τους διαχειριστές της ιστορικής κινηματογραφικής αίθουσας Ιντεάλ, ένας από τους διαχειριστές της ιστορικής κινηματογραφικής αίθουσας Ιντεάλ, είχε εκφράσει την αγωνία του λέγοντας:
«Σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες υπάρχουν παραδοσιακές μεγάλες αίθουσες στο κέντρο. Δεν μπορείς να το στερήσεις αυτό. Είναι προϊόν πολιτισμού, είναι ένα πολιτιστικό θέμα που αφορά κάθε πρωτεύουσα. Δεν υπάρχει πρωτεύουσα που στην καρδιά της να μην έχει σινεμά ή να έχει μόνο μία-δύο. Πολιτιστικά, είναι έγκλημα αυτό.
Είναι δύσκολο να βρεις αίθουσα εξοπλισμένη. Κι όπως πάει η κατάσταση, με τα εισιτήρια πεσμένα και τα ενοίκια ανεβασμένα, δεν θα είναι βιώσιμο. Εξάλλου το θέμα είναι διατηρηθεί στο κέντρο η κινηματογραφική πιάτσα, όχι να πάμε σε προάστια».
Με τη σειρά του, ο Μπάμπης Κονταράκης, αιθουσάρχης του Άστορ, της αίθουσας στην στοά της πλατείας Κοραή, είχε δηλώσει στο The Magazine:
«Θεωρείται γεγονός στην Ευρώπη ότι οι κινηματογράφοι, εκτός του πολιτιστικού τους αντίκτυπου, λειτουργούν υπέρ της κοινότητας και της ενίσχυσης των τοπικών δεσμών, τόσο μεσω των προβολών, όσο και μέσω ειδικών εκδηλώσεων. Οπότε είναι δεδομένο ότι καμιά γειτονιά δεν είναι ίδια χωρίς τους χώρους της. Για την επίδραση τους στο κέντρο νομίζω ότι και μόνο η δεκαετής εικόνα του Απόλλων-Αττικόν δίνει την απάντηση. Από την ελάχιστη ενημέρωση που είχαμε, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική αξιολόγηση των κτιρίων – το πόσο γρήγορα θα γίνουν τα πράγματα μετά (θα προκηρυχθεί διαγωνισμός; θα δοθούν άμεσα κάπου; ) δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που μας είπαν προφορικά είναι ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε τον κινηματογράφο μέχρι το τέλος της σεζόν, χωρίς βέβαια να δεσμεύεται κανείς ούτε και γι αυτό. Το Άστορ απλώς θα πάψει να υπάρχει. Επίσης όσο εύκολο είναι να αλλάξεις χρήση σε μια αίθουσα, άλλο τόσο δύσκολο είναι να ξαναφτιάξεις μια από την αρχή.».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις