Ειλικρινείς προθέσεις, δύσκολες απαντήσεις για την ΕΔΕΜ και τους δημιουργούς
Το αίτημά τους να δοθεί η άδεια λειτουργίας στην Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), επανέλαβαν τα σωματεία Ελλήνων καλλιτεχνών σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης
- 22 Ιανουαρίου 2020 19:31
Με την παρουσία δεκάδων καλλιτεχνών από όλους τους χώρους, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, όπου οι καλλιτέχνες μίλησαν για την επόμενη ημέρα που επιδιώκουν μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ, στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.
Το παρών, μεταξύ άλλων έδωσαν ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Στάθης Δρογώσης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Ελένη Γιαννατσούλια, ήταν μερικοί μόνο από εκείνους που παρευρέθηκαν στο Άλσος όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου.
Όπως προέκυψε από τα λεγόμενα των δημιουργών, βασικό τους αίτημα είναι να αδειοδοτηθεί άμεσα η ΕΔΕΜ ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους, ενώ όπως είπαν δεν επιθυμούν την εμπλοκή ιδιωτών αλλά να αποφασίσουν οι ίδιοι σε ποιους τεχνοκράτες θα δώσουν την διαχείριση των δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει ορισμένα ζητήματα όπως την ύπαρξη πλάνου βιωσιμότητας το οποίο οι δημιοργοί υποστήριξαν ότι θα έχουν έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Αναφορικά με την μεταβίβαση των στοιχείων της ΕΥΕΔ (Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) στην ΕΔΕΜ, που διεκδικούν οι καλλιτέχνες, δεν ανέφεραν συγκεκριμένα ποια περιουσιακά στοιχεία διεκδικούν, πλην των τριών εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν κρατική ενίσχυση, χωρίς να διευκρινιστεί ο νομικός τρόπος που θ γίνει αυτό.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος τόνισε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο και αποφασίσαμε να σας απευθυνθούμε. Για χρόνια οι αφανείς δημιουργοί δεν είχαν άλλο τρόπο για να ζήσουν πέρα από τις εξαμηνιαίες διανομές της ΑΕΠΙ που χρεοκόπησε και έκλεισε. Παντού στον κόσμοι, οι δημιουργοί αποφασίζουν οι ίδιοι σε ποιους τεχνοκράτες θα δώσουν την διαχείριση των δικαιωμάτων τους. Τα χρέη της ΑΕΠΙ ήταν δυσθεώρητα και οι μέτοχοι όχι πρόθυμοι να την παραδώσουν. Αποφασίσαμε να πάρουμε το κέλυφος, να τον απεξαρτήσουμε από τους ιδιώτες. Επί Κονιόρδου στήθηκε η μετάβαση στην ΕΥΕΔ ώστε να παραδοθούν στην ΕΔΕΜ. Πετύχαμε να πάρουμε και επιχορήγηση. Λίγο πριν πάρουμε την άδεια για την ΕΔΕΜ ανακοινώθηκαν οι εκλογές. Όπως ήταν φυσικό είδαμε όλοι κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων. Ζητήσαμε να μην πειράξουν την ΕΔΕΜ και να στηρίξουν την άδεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εγγράφως να στηρίξει ανεξάρτητο φορέα. Αντίστοιχη στήριξη έδωσε και η Λίνα Μενδωνη. Συναντηθήκαμε μαζί της στα μέσα Οκτώβρη και για πρώτη φορά μας ζήτησε business plan.Δεχτήκαμε να το παραγγείλουμε και να το παραδώσουμε πάρα τη διαφωνία μας. Οι απαντήσεις των μεγάλων εταιρειών εκπόνησης καθυστέρησαν. Από τον Οκτώβριο παρακαλάμε την υπουργό να μας δώσει την άδεια πριν το business plan καθώς είμαστε εκτεθειμένοι σε όλους τους κινδύνους. Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε πως υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες. Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Ζητήσαμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι σε ποιους θα δίνουμε τη διαχείριση. Δεν υποχωρούμε. Θα οργανώσουμε κινητοποιήσεις ή ακόμα χειρότερα τη σιωπή μας. Ας μην μας φτάσουν σε αυτό το σημείο. Θα δούμε ξανά όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρωθυπουργό».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ελένη Γιαννατσούλια που τάχθηκε επίσης υπερ της αυτόνομης συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων ενώ τρίτος μίλησε ο Στάθης Δρογώσης. Μεταξύ άλλων και αφού συντάχθηκε με τους προλαλήσαντες, ο Στάθης Δρογώσης έθεσε το θέμα της ΑΕΠΙ, λέγοντας πως δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες. Τόνισε δε, πως η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να προχωρήσει και να βρεθεί λύση, καθώς: «Είμαστε σε ένα σημείο όπου οι στιχουργοί είναι στα όρια της εξαθλίωσης και αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ και εφτά χρόνια ζητιάνοι γιατί δεν μπορούν να ζήσουν από την τέχνη τους. Το ίδιο και οι κληρονόμοι. Οι τραγουδιστές μπορέσαμε και οργανώσαμε κάποιες συναυλίες για να ζήσουμε. Οι στιχουργοί που ζουν από τα δικαιώματα τους δεν μπορούν να το κάνουν αυτό». Τέλος έθεσε θέματα τα οποία όπως ειπώθηκε θα πρέπει να συζητηθούν την επόμενη ημέρα μετά την αδειοδότηση, όπως η χρηματοδότηση της ΕΔΕΜ. «Με δεδομένο ότι θέλουμε έναν οργανισμό αυτοδιαχείρισης, πρέπει να δούμε πώς θα χρηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας Φοβόμαστε, οτι μια σκέτη άδεια θα είναι μια τρύπα στο νερό» είπε.
Aκολούθησαν οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις, όπου κυριάρχησε το θέμα της χρηματοδότησης και της εμπλοκής ιδιωτών. Για την χρηματοδότηση, δεν έγινε αναφορά σε ακριβή ποσά που αφορούν το μηνιαίο κόστος λειτουργίας που θα έχει η ΕΔΕΜ, καθώς όπως ειπώθηκε, αναμένεται η εκπόνηση του business plan το οποίο έχει ανατεθεί σε μεγάλη εταιρεία, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις από ορισμένους εκ των παριστάμενων δημιουργών και κληρονόμων.
Αναφορικά με την Αυτοδιαχείριση και τους λόγους που αρκετοί αποχώρησαν, ο Στάθης Δρογώσης διευκρίνησε πως υπάρχει δικαστική διαμάχη μεταξύ δημιουργών και της Αυτοδιαχείρισης, ωστόσο είπε πως «Επειδή έχουν μείνει λίγα ρεπερτόρια, θα ήταν καλή ιδέα οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Αυτοδιαχείριση να σκεφτούν να έρθουν μαζί μας».
Τέλος, αναφορικά με τους ιδιώτες και αν είναι αρνητική μόνο στην πρόταση του Δημήτρη Μάρη, ή συνολικά σε οποιαδήποτε εμπλοκή, εκφράστηκε η άποψη πως αυτό που προέχει είναι να δοθεί η άδεια στην ΕΔΕΜ και να γίνει πράξη ένας ανεξάρτητος φορέας αυτοδιαχείρισης και μετά θα κρίνουν οι ίδιοι πως και με ποιους μπορούν να συνεργαστούν.