Έτος Σκαρίμπα και μια έκθεση 40 χρόνια από τον θάνατο του χαρισματικού λογοτέχνη
Διαβάζεται σε 4'Οι Εκδόσεις Νεφέλη φιλοξενούν την ομαδική εικαστική έκθεση στον χώρο βιβλίων «Σ22» με εικαστικά έργα που πλαισιώνονται με χειρόγραφα από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Σκαρίμπα.
- 28 Αυγούστου 2024 06:17
Οι Εκδόσεις Νεφέλη, στο πλαίσιο του Έτους Σκαρίμπα, φιλοξενούν την ομαδική εικαστική έκθεση «Άδειες Καρέκλες» στο χώρο βιβλίων «Σ22».
Εμπνευσμένη από το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα, η έκθεση φιλοδοξεί να αποδώσει έναν εικαστικό διάλογο σύγχρονων δημιουργών με τα έργα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής λογοτεχνίας.
Ο Γιάννης Σκαρίμπας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές, πεζογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία Παρνασίδας, αλλά ταυτίστηκε με τη Χαλκίδα, ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στο έργο του.
Γνωστός για την πρωτοποριακή και ιδιότυπη γραφή του, τη σουρεαλιστική οπτική του, αποστασιοποιημένος από οποιοδήποτε ρεύμα, καταφέρνει να συλλάβει τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις υπαρξιακές ανησυχίες του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα εισάγει τις έννοιες του παράλογου και του παράδοξου στο θέατρο και στις γραφές.
Γιάννης Σκαρίμπας – “Σπασμένο καράβι” και “Ουλαλούμ”
Ο Γιάννης Σκαρίμπας εμφανίστηκε στα γράμματα κατά τη δεκαετία του 1910 με ποιήματα και πεζά που δημοσίευσε σε διάφορα περιοδικά της Αθήνας και στις εφημερίδες Εύριπος και Εύβοια της Χαλκίδας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κάλλις Εσπερινός. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση με το πραγματικό του όνομα έγινε το 1929, όταν έλαβε το Α΄ βραβείο διηγήματος για το πεζό “Ο καπετάν Σουρμελής ο Στουραΐτης”, το οποίο δημοσίευσε στο περιοδικό Ελληνικά Γράμματα του Κωστή Μπαστιά.
Το εικονοκλαστικό του ύφος όσο και ή ιδιόρρυθμη γλώσσα πού χρησιμοποίησε στα έργα του, προκάλεσε αίσθηση για την εποχή εκείνη. Βραβεύθηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο λογοτεχνίας το 1976 (βλ. Βικιθήκη) για το αντιπολεμικό μυθιστόρημά του του, “Φυγή προς τα εμπρός”.
Ο μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας, όπως ήταν γνωστός στους φίλους του, έζησε όλη του τη ζωή στη Χαλκίδα και ταξίδεψε ελάχιστα. Κείμενά του υπάρχουν δημοσιευμένα και σε περιοδικά ενώ αρκετοί στίχοι του έχουν μελοποιηθεί.
Τα πιο γνωστά μελοποιημένα ποιήματά του είναι “Σπασμένο Καράβι”, “Ουλαλούμ” και “Εαυτούληδες” για τα οποία που έγραψαν μουσική -αντίστοιχα- οι συνθέτες Γιάννης Σπανός, Νικόλας Άσιμος και Διονύσης Τσακνής. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1984 και τάφηκε δημοσία δαπάνη στο κάστρο του Καράμπαμπα.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση υιοθετούν διάφορα μέσα και τεχνικές για να δημιουργήσουν έργα που συνομιλούν με το λόγο του Σκαρίμπα, προσεγγίζοντας τα βαθιά συναισθήματα που εγείρονται στο έργο του και εντέλει διευρύνοντας την επιρροή του πέρα από τα όρια της συγγραφής, μέσα από την εικαστική τέχνη και τη μουσική.
Τα εικαστικά έργα στην έκθεση Άδειες καρέκλες θα πλαισιώνονται με χειρόγραφα από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Σκαρίμπα.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Αγγελόπουλος, Σπύρος Αγγελόπουλος, Barba Dee, Ίρις Δεπάστα, Rita Mosss, Σταυρούλα Παπαδάκη, Ραφαήλ Πετρόπουλος, Περικλής Πραβήτας, John Sugahtank, Τζούλια Σωτηρίου, Heo Tsop.
Ως ΕΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ έχει κηρυχθεί από το Δήμο Χαλκιδέων το 2024 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού λογοτέχνη κι ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα. Εγκαίνια στις 19 Σεπτεμβρίου ώρα 19.00.
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://etos.skarimpas.gr.