Έχει δίκαιο, κύριε Γιατρομανωλάκη και κυρία Κύργια, ο Γιάννης Λιγνάδης;
Στην απάντησή του σε δημοσίευμά μας για την παραβίαση της "Αρχής της Αμεροληψίας" ο συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου και αδελφός του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή, μας κατηγορεί για "στοχοποίηση" και "δολοφονία" της προσωπικότητάς του.
- 03 Μαΐου 2021 13:01
Διάβασα με προσοχή την απάντηση του Γιάννη Λιγνάδη ως προς το θέμα της, εκτός νομίμων προϋποθέσεων, βάσει του ρεπορτάζ μας, πρόσληψής του στο Εθνικό Θέατρο. Σαφές είναι ότι επιχειρεί να προσδώσει πολιτική χροιά και σε όσα αφορούν στον ίδιο και σε όσα αφορούν στον αδελφό του. Εκεί μας οδηγούν φράσεις του όπως π.χ. αυτή για τα σχετικά δημοσιεύματα (σ.σ. αναφέρεται στο δικό μας καθώς και σ εκείνο του tvxs) ότι “αμφότερα φέρουν έκτυπα τη σφραγίδα του νέου δημοσιογραφικού “μορφώματος” των καιρών: της στρατευμένης, τοξικής γραφής που δια της στοχοποίησης και συκοφάντησης “δολοφονεί” συστηματικά προσωπικότητες και υπολήψεις· και όλα αυτά με το εύσχημο –πλην επίπλαστο– πρόσχημα της μάχιμης, αντισυστημικής και “φιλέρευνης” δημοσιογραφίας που στοχεύει στη “διαφάνεια” και στην “εξυγίανση”, εν προκειμένω των αυτοάνοσων και δυσίατων νοσημάτων του Ελληνικού Θεάτρου και εν γένει του καλλιτεχνικού κόσμου”. Ή και φράσεις όπως “αναλογιζόμενος την “ασθένεια” της θέσης μου έναντι της μεθοδευμένης, πολυμέτωπης και ασύμμετρης επίθεσης που δέχεται τον τελευταίο καιρό το όνομα της οικογενείας μου και εγώ προσωπικά(…)”
Τρεις παρατηρήσεις:
*Δεν ξέρω πώς και γιατί ο κος Λιγνάδης αποπειράται να παρουσιάσει ως απόπειρα “δολοφονίας” χαρακτήρα τη δημοσιογραφική επισήμανση ότι ο διορισμός του στο Εθνικό Θέατρο, την εποχή που ο αδελφός του ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής εκεί, προσέκρουε στην “Αρχή της Αμεροληψίας” η οποία, ενσωματωμένη στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας επιβάλλει “την αποχή από διαδικασίες επιλογής, όταν αφορούν υποψήφιους με στενό βαθμό συγγένειας με τα διοικητικά όργανα”. Μπορεί ως εκ τούτου ο κος Λιγνάδης να ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης του Εθνικού Θέατρου επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Ν. Κούρκουλου, Γ. Χουβαρδά και Σ. Χατζάκη, όπως και επί Δ.Λιγνάδη. Υπάρχει όμως μία ουσιώδης διαφορά: ότι στις τρείς πρώτες περιπτώσεις η παρουσία του δεν προσέκρουε στο νόμο που ισχύει για όλους τους Οργανισμούς του Δημοσίου και για όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως…ιδεολογικής προέλευσης ή κομματικής τοποθέτησης. Προσωπικά άλλωστε δεν γνωρίζω τις κομματικές προτιμήσεις του κου Λιγνάδη, ούτε και με ενδιαφέρουν. Αναλόγως θα αντιδρούσα δημοσιογραφικά και εάν αποδεικνυόταν βάσιμη η καταγγελία του ότι η τέως Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου φαίνεται να έπαιρνε παρανόμως το “Οικογενειακό Επίδομα”, όπως και για οποιονδήποτε άλλο πολίτη που, διορισμένος σε δημόσια θέση, αγνοεί το νόμο.
*Ως προς την “επίθεση” που δέχεται τον τελευταίο καιρό το όνομα της οικογενείας του: Η υπόθεση όπως καλά γνωρίζει είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης που θα αποφανθεί εάν όσοι κατήγγειλαν όλα αυτά τα τρομαχτικά και ζοφερά που απέδωσαν στον αδελφό του Δ.Λιγνάδη είχαν στόχο μία μεθοδευμένη, πολυμέτωπη και ασύμμετρη επίθεση ή υπήρξαν θύματα που θα φέρουν εσαεί το τεράστιο ψυχικό κόστος της βίας που τους ασκήθηκε.
*Ως προς το συνολικό πνεύμα της επιστολής του: Την απάντηση σε όσα γράφει ο κος Λιγνάδης ουσιαστικά -και παρότι επιχειρεί να συνδέσει το δικό του θέμα καθώς και αυτό του αδελφού του με μικροπολιτικά συμφέροντα -θα την δώσει και στις δύο περιπτώσεις ο Νόμος. Στη μία περίπτωση το Δικαστήριο εφόσον η υπόθεση του αδελφού του είναι σε εξέλιξη και στην άλλη η καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Ερη Κύργια που θα πρέπει προφανώς να αποφανθεί εάν η “Αρχή της Αμεροληψίας” ισχύει για όλους. Ο Υφυπουργός Συγχρόνου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης άλλωστε δεν διέψευσε την ισχύ της Αρχής, επεσήμανε ωστόσο ότι η εφαρμογή της είναι καθήκον της διοίκησης του φορέα.
Συνεπώς μετά την τωρινή τοποθέτηση του Γιάννη Λιγνάδη που ανέφερε πως “από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Ν. Γιατρομανωλάκη φαίνεται να μην εγείρεται τέτοιο ζήτημα”, α) ο κος Γιατρομανωλάκης οφείλει να διευκρινίσει αν όντως κατά τον ίδιο δεν εγείρεται ζήτημα και β) η διοίκηση του Εθνικού οφείλει να διευκρινίσει αν προτίθεται να ασχοληθεί με ένα ζήτημα για το οποίο ο άνθρωπος που εμπλέκεται ενοχοποιεί δημοσιογράφους. Έχει δίκαιο κύριε Γιατρομανωλάκη και κυρία Κύργια ο Γιάννης Λιγνάδης;
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις