Γκούσταφ Κλιμτ: Ο τελευταίος του πίνακας έγινε ο ακριβότερος στην Ευρώπη

Γκούσταφ Κλιμτ: Ο τελευταίος του πίνακας έγινε ο ακριβότερος στην Ευρώπη
Έκθεση ζωγραφικής (φωτογραφία αρχείου) Getty Images

Το έργο "Dame mit Fächer" (Κυρία με βεντάλια) του Γκούσταφ Κλιμτ πωλήθηκε σε τιμή 85.3 εκατομμύρια λιρών, με αποτέλεσμα να λάβει τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου πίνακα στην Ευρώπη και του δεύτερου πιο ακριβού παγκοσμίως.

Την Τρίτη (27/6) το τελικό χτύπημα του σφυριού σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s London “χτύπησε” την ακριβότερη πώληση που έχει γίνει ποτέ σε πίνακα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το CBS News.

Το εργό αφορά τον πίνακα “Dame mit Fächer” (Κυρία με βεντάλια) του Αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt, το οποίο πωλήθηκε για 74 εκατομμύρια λίρες μέσα σε μια δεκάλεπτη “μάχη” και σε συνδυασμό με το ασφάλιστρο του αγοραστή έφτασε τις 85.3 εκατομμύρια λίρες.

Ο πίνακας, που ζωγραφίστηκε το 1918, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά μετά από 30 χρόνια, με τους ανθρώπους που περίμεναν στην αίθουσα πώλησης στο The Modern and Contemporary Evening Auction να είναι ενθουσιασμένοι, όπως ανέφερε στο δελτίο τύπου ο οίκος δημοπρασιών.

Μάλιστα, η “Κυρία με βεντάλια” του Klimt όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει το ρεκόρ του πιο ακριβοπληρωμένου πίνακα σε δημοπρασία στην Ευρώπη, αλλά πήρε και την δεύτερη θέση για τον πιο ακριβοπληρωμένο πίνακα δημοπρασίας παγκοσμίως, ακολουθώντας το “Salvator Mundi”, του Leonardo da Vinci.

Η δημοπράτης και πρόεδρος του Sotheby’s London, Helena Newman, δήλωσε ότι “Η Dame mit Fächer είναι μια απόλυτη απόδειξη της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας του Klimt — ένα έργο που αιχμαλώτισε τη φαντασία όλων όσοι το είδαν. Ήταν τιμή μου να δω αυτό το υψηλό επίπεδο ενθουσιασμού να παίζεται εδώ στο Λονδίνο απόψε, και να βλέπεις τον πίνακα να καταδιώκεται τόσο έντονα“.

Φυσικά, είναι η μεγαλύτερη τιμή να χτυπήσω το σφυρί σε ένα έργο που, εύστοχα, έχει γράψει ιστορία στις δημοπρασίες“, προσέθεσε η Newman.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα