Γλυπτά Παρθενώνα: Σε ποια συμφωνία ελπίζει ο κ. Όσμπορν;

Διαβάζεται σε 4'
Γλυπτά Παρθενώνα: Σε ποια συμφωνία ελπίζει ο κ. Όσμπορν;
Γλυπτά του Παρθενώνα AP Photo Matt Dunham

Την πρόθεση της Βρετανίας να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα, για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξέφρασε εκ νέου ο Τζορτζ Όσμπορν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πόσο εφικτή είναι αυτή η συμφωνία.

Την πεποίθηση ότι το Βρετανικό Μουσείο μπορεί «να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα» για τον προσωρινό δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αντάλλαγμα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ στη Βρετανία, εξέφρασε ο Τζορτζ Όσμπορν.

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα, μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρόθεσή του για μία συμφωνία με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών (διοικητικό συμβούλιο).

Ο πρόεδρος των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου, είπε ότι «μπορεί κάλλιστα να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε».

Το πρόσφατο πρωτοφανές σκάνδαλο με τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, ενώ φαίνεται να συνδέεται άμεσα και με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Το σκάνδαλο σημαίνει σίγουρα πάρα πολλά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό καταρρέει το κυρίαρχο επιχείρημα των Βρετανών ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι καλά προστατευμένα στο Βρετανικό Μουσείο.

Το έχουμε τονίσει πολλές φορές στα ρεπορτάζ του NEWS 24/7 πως η θέση της χώρας μας είναι σαφής και δεν αναγνωρίζεται οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς θεωρεί ότι είναι προϊόντα καταστροφικής αρπαγής και κλοπής.

Το ζήτημα της επανένωσης του μνημείου είναι ένα κατεξοχήν επιστημονικό ζήτημα, που αφορά τη διεθνή αρχαιολογική, μουσειακή και νομική κοινότητα, αλλά και ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας. Η αντιμετώπισή του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και στόχος πρέπει να είναι η οριστική επιστροφή τους στην Ελλάδα και όχι κάποιου τύπου δανεισμός.

Ευτύχημα σε όλον αυτόν τον αγώνα που κάνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις 50 χρόνια τώρα, είναι η διατήρηση της κόκκινης γραμμης πως πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής από τον Έλγιν. Ελπίζουμε αυτή η κόκκινη γραμμή να συνεχίσει να τηρείται.

Δεν είναι τυχαίο που και η κοινή γνώμη τάσσεται στη Βρετανία υπέρ της Επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα και που η Βρετανίδα βουλευτής των Εργατικών Bell Ribeiro-Addy, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τις αφρικανικές αποζημιώσεις, εξαπέλυσε έντονη επίθεση τόσο στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου όσο και στην Βρετανική κυβέρνηση που συνεχίζει να στηρίζεται στον νόμο του 1963 σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η επιστροφή των αρχαιοτήτων στις χώρες που πάρθηκαν με διάφορους τρόπους. “Προσβλητική γελοιότητα ο λόγος που δεν επιστρέφετε αρχαιότητες ενώ τις πουλάτε στο ebay” είπε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα βουλευτής.

Με τη σειρά του ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως “οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο αποδυναμώνουν το επιχείρημά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, πως η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλειά τους”. Και συνεχίζει «ξεκάθαρα, τα γεγονότα που παρακολουθούμε, έχουν προκαλέσει ζημιά στο Μουσείο. Αμφισβητείται, πιστεύω, η αλαζονική στάση του, έχει μια σχεδόν αποικιοκρατική θέση, υπό την έννοια πώς ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα που έχουν παρθεί από διάφορα μέρη του κόσμου είναι ασφαλέστερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο. Ξεκάθαρα, αυτό τώρα, μπορεί να αμφισβητηθεί».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η εγχώρια πολιτική για τα Γλυπτά, εδώ στη Βρετανία, κοιτάζει προς τις εκλογές. Στη Βρετανία έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2024 και πιστεύω ότι η νυν κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δεν θα νιώθει τόση αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει μια συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πριν γίνουν εκλογές, σε αυτή την προεκλογική περίοδο όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη και μη δημοφιλής. Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 14 μήνες περίπου, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει μια συμφωνία. Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν μετά τις εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το θέμα».

Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μία διαπραγμάτευση. Τώρα που το Βρετανικό Μουσείο εκτέθηκε ανεπανόρθωτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα