Γλυπτά Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο ψάχνει “ρεαλιστική” λύση μετά το άδειασμα της Τουρκίας

Διαβάζεται σε 5'
Γλυπτά του Παρθενώνα
Γλυπτά του Παρθενώνα AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Τι απαντούν από το Λονδίνο στην τουρκική αποκάλυψη ότι δεν υπήρχε οθωμανικό φιρμάνι που να δίνει άδεια για την μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία.

Μία «ρεαλιστική λύση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ζητά το Βρετανικό Μουσείο μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Τουρκίας σε διάσκεψη της UNESCO, όπου εκπρόσωπός της τόνισε πως «δεν γνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου (φιρμανιού) που να νομιμοποιεί τις πράξεις του Ελγιν αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα”.

Απαντώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του μουσείου είπε πως υπάρχει από την πλευρά τους επιθυμία για μία «νέα σχέση» με την Ελλάδα και για «ρεαλιστικές λύσεις» στο θέμα των Γλυπτών.

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακριά ιστορία, και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μία νέα σχέση με την Ελλάδα – μία ‘συνεργασία για τον Παρθενώνα’ – και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε».

Η πάγια κόκκινη γραμμή της Ελλάδας

Σημειώστε πως πάγια θέση της χώρας μας τόσα χρόνια τώρα που διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Αυτή την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας τονίζει συχνά και το Υπουργείο Πολιτισμού και το γεγονός αυτό είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς είναι ξεκάθαρο πως το θέμα της κυριότητας εξακολουθεί να αποτελεί κόκκινη γραμμή στην εθνική μας πολιτική.

Πώς τα πράγματα πήραν νέα τροπή

Όλα ξεκίνησαν όταν αντιπρόσωπος της Τουρκίας που συμμετείχε στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco – η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 30 Μαΐου- για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) δήλωσε πως «δεν γνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου που να νομιμοποιεί τις πράξεις του Ελγιν όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Πιο συγκεκριμένα, η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, μιλώντας στη Σύνοδο της Unesco, είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα.

Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή.

Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’ αυτό μείνετε δυνατοί», πρόσθεσε.

Η δήλωση της Μενδώνη για τον διάλογο

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ερωτώμενη από την ΕΡΤ για τις εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με επίκεντρο τη Διακυβερνητική διάσκεψη της UNESCO, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της Unesco, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοιχτή στον διάλογο.

Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα. Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- «φιρμάνι» του Έλγιν.

Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα