Γνωρίστε την Αθήνα, κάνοντας την πιο ωραία διαδρομή με το ποδήλατο σας

Διαβάζεται σε 6'
Γνωρίστε την Αθήνα, κάνοντας την πιο ωραία διαδρομή με το ποδήλατο σας

Ήλθε αυτή η ημέρα του χρόνου που οι Αθηναίοι γνωρίζουν και απολαμβάνουν πραγματικά την πόλη τους: ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος στο ιστορικό κέντρο.

Υπάρχουν κάτοικοι της Ελλάδας που δεν έχουν πάει μια φορά στην Ακρόπολη (όχι εγώ, μια φίλη). Υπάρχουν και πολλοί κάτοικοι της Αθήνας που έχουν περπατήσει -ενδεχομένως και πολλάκις- στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά δεν έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά, να μάθουν τι βλέπουν μπροστά τους -για τα οποία έρχονται τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Ήξερες πως στην Αρχαία Αγορά εξελισσόταν όλη η πολιτική, η κοινωνική και η εμπορική ζωή της αρχαίας Αθήνας; Ότι εκεί σύχναζαν από τον Σόλωνα και τον Περικλή έως τον Σωκράτη τον Πλάτωνα και τον Θουκυδίδη;

Ή ότι στην Πνύκα συνεδρίαζαν οι αρχαίοι Έλληνες δέκα φορές το χρόνο, με κάθε πολίτη να έχει δικαίωμα να καταθέσει άποψη, να ψηφιστεί και να ψηφίσει;

Ή ότι τα Αναφιώτικα πήραν το όνομά τους από τους παραδοσιακούς λιθοξόους της Ανάφης που ήλθαν στην Αθήνα το 1830 για να φτιάξουν τα ανάκτορα του Όθωνα (σημερινή Βουλή); Ή πως η Καπνικαρέα εκτιμάται πως χτίστηκε από το 1060 έως το 1070;

Γνώρισε την πόλη σου αλλιώς

Ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας που γίνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δεις με ένα άλλο μάτι τους λόγους που η πρωτεύουσα της Ελλάδας ανήκει στη λίστα με όσα κάνουν την Ευρώπη «το μουσείο του κόσμου».

Όπως είπε και ο Δήμαρχος της πόλης, Χάρης Δούκας «πάρτε το ποδήλατό σας και ελάτε στην πλατεία Συντάγματος, να γνωρίσουμε την πόλη αλλιώς και να δείξουμε όλοι μαζί πως θέλουμε μια Αθήνα πιο βιώσιμη και πιο ανθρώπινη».

Το ραντεβού έχει οριστεί για την Κυριακή 20/10, στις 9.30 το πρωί στο Σύνταγμα για όσους θέλουν να κάνουν τη διαδρομή των 16 χιλιομέτρων (αρκεί να είναι από 15 ετών και πάνω) και στις 11.00 για εκείνους που προτιμούν αυτήν των 7 χιλιομέτρων. Αυτή την εμπειρία μπορούν να τη ζήσουν άνθρωποι ηλικιών από 6 ετών και πάνω.

Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας ποδηλάτης ή να παίρνεις τους δρόμους με το ποδήλατο καθημερινά για να συμμετάσχεις. Αρκεί να είσαι από τους ανθρώπους που δεν θέλουν να αφήσουν τις ημέρες να περνούν.

Δεν έχεις ποδήλατο; Υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού, επειδή όμως ο αριθμός είναι περιορισμένος καλά θα κάνεις να σπεύσεις. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι η αστυνομική σου ταυτότητα. Η εταιρεία Gatsoulis Bikes θα φροντίσει για όλα τα άλλα -και κατά τη διάρκεια των διαδρομών.

Επίσης, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι αν δεν έχεις δηλώσει συμμετοχή, καθώς οι εγγραφές παρατάθηκαν έως τις 18/10 τα μεσάνυχτα. Προφανώς και μπορείς να εξασφαλίσεις τη θέση σου online  podilatikos.opanda.gr και www.opanda.gr.

Πήγαινε στο κέντρο και σίγουρα θα περάσεις καλά

Οι διαδρομές της Κυριακής 20/10 είναι η κορύφωση όσων έχουν ετοιμάσει για εμάς ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) με μεγάλο χορηγό την ΔΕΗ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, με την αρωγή της Δημοτικής Αστυνομίας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και του Ερυθρού Σταυρού

Όλο το σαββατοκύριακο θα υπάρχουν διάφορα events στην πλατεία Συντάγματος που γίνεται προορισμός για όλους. Εννοώ πως ανεξάρτητα από την ηλικία, όσοι πάτε στο κέντρο, θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον να κάνετε.

Χαρακτηριστικά, το Σάββατο 19/10 από τις 17.00 έως τις 19.00 θα υπάρχει dj από τον ραδιοφωνικό σταθμό Kiss FM, ενώ ανήμερα του Ποδηλατικού Γύρου η ομάδα κρουστών Batala Atenas θα δώσει το σύνθημα της εκκίνησης, με την Jetlag The Band να αναλαμβάνει το πικ της μεγάλης αθλητικής γιορτής.

Παράλληλα, στην ποδηλατική έκθεση που θα γίνει μπορείτε να ανακαλύψετε έναν νέο οικολογικό τρόπο μετακίνησης, απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον. Μπορείτε και να δοκιμάσετε ποδήλατα, μεταξύ 20 διαφορετικών μοντέλων, ώστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Θα βρείτε και πίστα δοκιμών για ηλεκτρικά ποδήλατα.

Θα μπορείτε και να παίξετε στις «ποδηλατοδρομίες» και να διασκεδάστε μέσα από ειδικά σχεδιασμένες προκλήσεις, όπως και να διεκδικήσετε δώρα στην πίστα δεξιοτεχνίας.

Παιδιά, αλλά και ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να θυμηθούν -αντίστοιχα- πώς μπορούμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια, στο μίνι πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Εάν τυχόν ενδιαφερόσασταν να κάνετε μαθήματα επί των πρώτων βοηθειών, αλλά δεν είχατε το χρόνο ή τη δυνατότητα, θα υπάρχουν έμπειρα στελέχη του ΕΚΑΒ να σας εκπαιδεύσουν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), αχρείαστη να είναι.

Ενόσω θα περιηγείστε στο χώρο που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές, θα δείτε και έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον 28ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, με έργα των παιδιών (ηλικίας 6-12 ετών) που συμμετείχαν στα καλοκαιρινά αθλητικά camps του Δήμου Αθηναίων.

Που θα βρεις, τι; 

Η παραλαβή των αριθμών συμμετοχής στον 28ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας θα γίνει από τις 14 έως τις 19.10 στα Κεντρικά Γραφεία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Η διεύθυνση είναι: Ακαδημίας 50, Στο ισόγειο, στην αίθουσα Κόντογλου, θα βρείτε το Τμήμα Προγραμματισμού – Ανάπτυξης και Μαζικού Αθλητισμού τις εξής ώρες:

Δευτέρα 14/10: 10.00 – 14.00 και 16.00 – 20.00
Τρίτη 15/10: 16.00 – 20.00
Τετάρτη 16/10: 16.00 – 20.00
Πέμπτη 17/10: 10.00 – 14.00
Παρασκευή 18/10: 10.00 – 14.00 και 16.00 – 20.00
Σάββατο 19/10: 9.00 – 14.00 και 16.00 – 20.00

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 210-5284873–4.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα