Hurriyet για τα μυστικά της Αμφίπολης και το ρευστό πολιτικό σκηνικό: Ο τάφος παίρνει την εκδίκησή του

default image

Ο αρχαιολογικός χρόνος κυλάει πιο αργά, και δεν γίνεται να επιταχυνθεί, ούτε καν για τις πρόωρες εκλογές, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Hurriyet

Στην Αμφίπολη, συνδέοντας την επικοινωνιακή διαχείριση των ανασκαφικών ευρημάτων με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, στρέφει την προσοχή των Τούρκων γειτόνων η ελληνικής καταγωγής αρθρογράφος της Hurriyet Ariana Ferentinou.

“Μόλις επέστρεψα από διακοπές στην πατρίδα μου, όπου ο τρόμος του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) μοιάζει μακρινός και όπου οι άνθρωποι βρίσκονται βυθισμένοι σε μια καυτή αντιπαράθεση για το ιστορικό παρελθόν αλλά και τη σύγχρονη πολιτική.

Λίγοι από εσάς έχουν ίσως ακούσει το όνομα Αμφίπολη. Για τους Έλληνες όμως, το άλλοτε φημισμένο για τους πόρους χρυσού και ασημιού αρχαίο λιμάνι, έχει γίνει κάτι παραπάνω από απλώς μια ερειπωμένη αρχαία πόλη στο κέντρο της ελληνικής Μακεδονίας. 

Για τους Έλληνες, που εξακολουθούν να αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τις απίστευτες οικονομικές δυσκολίες και το αβέβαιο μέλλον, έχει μετατραπεί σε μια ουτοπική γη του μεγαλειώδους παρελθόντος τους, που δημιούργησε παγκόσμιους ήρωες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Εξάλλου, από το λιμάνι της Αμφίπολης ξεκινούσε τις εκστρατείες του ο στόλος του αρχαίου Μακεδόνα βασιλιά.

Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος γιατί οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεταφερθεί σε ένα μυθικό κράτος και προσωρινά παραμέρισαν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών σε ένα τύμβο κοντά στην Αμφίπολη, οι αρχαιολόγοι έκαναν μία απίστευτη ανακάλυψη: Έναν μαγευτικό τάφο, που ισχυρίζονται ότι ανήκει στην αρχαία μακεδονική εποχή και ίσως σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο της αρχαίας βασιλικής οικογένειας. Το χρονολόγησαν μάλιστα στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., κοντά στην περίοδο θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ανασκαφή είχε ξεκινήσει από καιρό και η τοποθεσία ήταν ήδη γνωστή. Το 2012, ένας μεγάλος κυκλικός τοίχος μήκους περίπου 500 μέτρων είχε ανακαλυφθεί γύρω από το ανάχωμα και αποτελούσε επαρκή ένδειξη για το ότι κάτι σημαντικό βρισκόταν στην τοποθεσία.

Ωστόσο, λίγες πληροφορίες διοχετεύθηκαν στα ΜΜΕ. Επρόκειτο για μια χρονιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων: Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δύο μνημόνια και ένας απελπισμένος αγώνας να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός της ΕΕ αρκούσαν για να προσφέρουν αρκετή έξαψη στον ελληνικό λαό.

Δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, η εικόνα μοιάζει διαφορετική. Η κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε τελικά από εκείνες τις εκλογές κατάφερε να επιβιώσει, ισχυριζόμενη ότι κερδίζει εμπιστοσύνη στο εξωτερικό.

Αντιμετωπίζει όμως σκληρή αντιπολίτευση από το βασικό της αντίπαλο, τη ριζοσπαστική Αριστερά, και ίσως δεν καταφέρει να επιβιώσει αν δε συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για την εκλογή Προέδρου τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Αποτυχία που θα οδηγήσει σε νέες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Πώς όμως συνδέονται όλα αυτά με το τάφο της Αμφίπολης;

Όταν, μια ζεστή μέρα του Αυγούστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγός του, μια ομάδα αξιωματούχων και δημοσιογράφων επισκέφθηκαν την τοποθεσία των ανασκαφών και φωτογραφήθηκαν μπροστά από δύο εκπληκτικές Σφίγγες, που είχαν πρόσφατα έρθει στο φως, ελάχιστοι υποπτεύθηκαν ότι η σύγχρονη πολιτική θα ενοχλούσε τη μυστική ιδιωτικότητα του αρχαίου μνημείου.

“Η Μακεδονική γη συνεχίζει να μας ενθουσιάζει και να μας εκπλήσσει, αποκαλύπτοντας (…) τους μοναδικούς της θησαυρούς (…) για τους οποίους όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τα λόγια του σκόπευαν να αγγίξουν τις πιο βαθιές χορδές του ελληνικού ψυχισμού και να απευθυνθεί στις ηθικές αξίες ενός απελπισμένου κοινού. Άλλωστε, η προσωπική του δημοτικότητα παραμένει υψηλή και είναι γνωστός για την “πατριωτική του θέρμη”. Αυτά ίσως επηρεάσουν τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους.

Ωστόσο ο μυστηριώδης τάφος παίρνει την εκδίκησή του. Μετά την αποκάλυψη μιας μαγευτικής εισόδου, με τις δύο Σφίγγες και δύο τεράστιες Καρυάτιδες, δεν έχει αποκαλύψει άλλα χρονολογήσιμα στοιχεία.

Ούτε κεραμικά, ούτε κόκαλα, ούτε μεταλλικά ευρήματα. Ήδη, αρχαιολόγοι διαφωνούν έντονα για το αν ο τάφος είναι ελληνικός η ρωμαϊκός. Και αν κάποιοι «θερμόαιμοι» πατριώτες βιάστηκαν να αποδώσουν τον τάφο στον Μεγάλο Αλέξανδρο, πρέπει τώρα να περιμένουν περισσότερο για να δικαιωθούν ή να απογοητευτούν.

Ο αρχαιολογικός χρόνος κυλάει πιο αργά, και δεν γίνεται να επιταχυνθεί, ούτε καν για τις πρόωρες εκλογές”, σημειώνει η Ariana Ferentinou.

Πηγή: Hurriyetdailynews

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα