Η Haotique μπορεί να υπάρχει στο Instagram μόνο πιξελιασμένη

Η Haotique μπορεί να υπάρχει στο Instagram μόνο πιξελιασμένη
Haotique

Μια ωδή στο γυναικείο σώμα αυστηρώς ακατάλληλη για τους αναχρονιστικούς περιορισμούς του Instagram.

Οι καλλιτέχνες είθισται να αυτοπροσδιορίζονται μέσα από το έργο τους. Το ίδιο και η Haotique. Η Πηγή Δανιηλίδη έχει καταφέρει να προσεγγίσει το γυναικείο σώμα με έναν απόλυτο σεβασμό αλλά και ένα ανιδιοτελές ενδιαφέρον.

Με σπουδές στην Καλών Τεχνών και έμφυτο ταλέντο στη φωτογραφία, το καλοκαίρι μετά την καραντίνα αποφάσισε να εντρυφήσει στο καλλιτεχνικό γυμνό. «Πλέον, μου συμβαίνει συχνά να βλέπουν φωτογραφίες και να καταλαβαίνουν ότι είναι δικές μου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για έναν καλλιτέχνη», εξηγεί η ίδια.

Μέσα από το έργο της πολλές γυναίκες αλλά και άντρες έχουν επαναπροσδιορίσει τη σχέση τους με το ακάλυπτο σώμα και τη φυσικότητά του. «Το βλέπω και σαν ψυχοθεραπεία για εμένα την ίδια. Ήμουν ένα παιδί με παραπάνω κιλά, ένιωθα ότι κρίνομαι συνέχεια για το σώμα μου. Ξεκίνησα από πάνω μου γιατί ήθελα να είμαι οκ με τον εαυτό μου είτε αφήσω τρίχα, είτε ξυριστώ. Μέσα από αυτό το πρίσμα είναι μια πολύ όμορφη διαδικασία και τα μηνύματα που λαμβάνω είναι αντίστοιχα».

Η αποδοχή και το diversity είναι δύο έννοιες που την απασχολούν έντονα στην προσπάθειά της να αποτυπώσει το γυναικείο σώμα. Όμως για τον αλγόριθμο του Instagram φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό.

Τον τελευταίο μήνα αρκετές δημοσιεύσεις “κατέβηκαν” από το προφίλ της, αφού φάνηκε να παραβιάζουν κανονισμούς της κοινότητας. «Μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα πολλές φωτογραφίες μου φάνηκε να έχουν violations και κατέβαιναν. Δεν ξέρεις εάν είναι ο αλγόριθμος που αλλάζει ή εάν πρόκειται για reports και από πού μπορεί αυτά να προέρχονται. Όσα περισσότερα τα violations, τόσο περισσότερο στοχοποιείται το προφίλ σου και οτιδήποτε ανεβάσεις το σκανάρουν».

Το ενδεχόμενο των reports (σ.σ. αναφορά ακατάλληλου/προσβλητικού περιεχομένου από χρήστες της πλατφόρμας) είναι κάτι που την απογοητεύει αρκετά. «Μου φαίνεται περίεργο να φτάσει κάποιος στο σημείο να κάνει report. Έχεις τόσες επιλογές και τελικά δεν πρόκειται για ένα προφίλ που λειτουργεί παραβιαστικά με κάποιον τρόπο», αναφέρει.

Υπό τον φόβο του να διαγραφεί οριστικά ο λογαριασμός της, τον μετέτρεψε σε “ιδιωτικό”, έκρυψε όλες τις προηγούμενες δημοσιεύσεις της και πλέον είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το περιεχόμενο που αναρτά… τουλάχιστον για την ώρα.

«Τα προφίλ που παραμένουν ενεργά, που ίσως έχουν nudes – αλλά και να μην έχουν δείχνουν το γυναικείο σώμα εμπορευματοποιημένο και σεξουαλικό – είναι αυτά που φέρνουν χρήματα στο Instagram. Εγώ δεν φέρνω λεφτά στην πλατφόρμα κι’ αυτό ακριβώς το καθιστά αρκετά ευκολότερο να με διαγράψουν».

Πώς αντιμετωπίζει όμως η ίδια την λογοκρισία που δέχεται η τέχνη της; Για τα παιδιά που έμαθαν να δουλεύουν αλλά και να προβάλλονται μέσω της πλατφόρμας η “ακύρωση” του έργου τους, αποτελεί δοκιμασία. Τελικά, στην περίπτωση της Haotique, θα αποσιωπηθεί η καλλιτεχνική της έκφραση και το κοινωνικό της μήνυμα εξαιτίας μιας άκριτης μορφής εξουσίας ή θα καταφέρει η ίδια να δώσει μια νέα διάσταση σε αυτή την άνιση σχέση;

«Ξεκίνησα χωρίς να έχω ιδιαίτερη αίσθηση του έργου μου. Δεν νιώθω τόσο την αναγνώριση. Έχω ακόμα μια ηττοπάθεια. Το Instagram με βοήθησε να αποκτήσω θάρρος ως προς αυτό το κομμάτι. Όμως, όταν μου ήρθαν τόσα πολλά violation άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτό που κάνω δεν είναι σωστό και αποδεκτό. Μήπως το έχω παρατραβήξει; Μήπως πρέπει να αλλάξω θεματική; Είναι όλοι στο Instagram, οπότε κάπως αναγκαστικά από εκεί θα πάρεις αναγνώριση. Άρχισα μέσα μου να έχω αμφιβολίες και να αισθάνομαι μια ματαίωση.

Μετά από αρκετή συζήτηση, συνειδητοποίησα ότι επειδή το Instagram έχει ένα συγκεκριμένο guideline, δεν σημαίνει ότι αυτό που κάνω είναι λάθος. Σημαίνει ότι για το Instagram δεν είναι αποδεκτό. Πρέπει να παλέψεις για να γίνει. Εκεί συνειδητοποίησα πόσο μας επηρεάζει και πόσο το έχουμε στη ζωή μας.

Μπορεί να περιοριστώ λίγο, αλλά δεν θα αλλάξω αυτό που κάνω. Γιατί είναι αυτό που μου αρέσει, είναι η έκφρασή μου.

Οπότε σκέφτηκα για λίγο καιρό να ‘παίξω’ μαζί του. Ανέβασα μια φωτογραφία που είναι όλο το σώμα σβησμένο. Μου άρεσε και σαν σχόλιο προς την πλατφόρμα. Εγώ στο Instagram μόνο πιξελιασμένη μπορώ να υπάρχω».

Σ.Σ.: Τη Haotique μπορείτε να τη συναντήσετε στο Patreon, όπου η τέχνη της εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς ίχνος λογοκρισίας.

Εάν, επίσης, επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για εκείνη μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερη συνέντευξή της στο NEWS24/7 και την Κατερίνα Φασσέα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα