Η Κατερίνα Ευαγγελάτου “στοιχηματίζει” στην εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού με ένα Showcase
Το Φεστιβάλ Αθηνών παίρνει μία πολύτιμη πρωτοβουλία και για πρώτη φορά στην ιστορία του δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς του Χορού και του Θεάτρου να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικούς διευθυντές και υπεύθυνους προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού.
- 01 Φεβρουαρίου 2023 15:07
Στην Ελλάδα κάνουμε θέατρο και μάλιστα θέατρο καλό. Η νεοελληνική δραματουργία είναι στιβαρή. Μιλά στην εποχή της, αντικατοπτρίζει το σήμερα, τις δυσκολίες του σύγχρονου ανθρώπου, τα βάρη και τα άγχη του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως -ιδιαιτερα μετά την πανδημία- τα θέατρα στην Ελλάδα είναι γεμάτα και πως περισσότερες από 20 παραστάσεις είναι sold out. Κάθε βράδυ οι ηθοποιοί καταθέτουν στο σανίδι την ψυχή τους και ανοίγουν έναν απευθείας διάλογο με το κοινό είτε μέσω μεγάλων κλασικών έργων είτε μέσω της νεοελληνικής δραματουργίας.
Το πρόβλημα του ελληνικού θεάτρου, αλλά και του χορού ήταν ανέκαθεν πως δεν εξάγεται στο εξωτερικό. Βασικός σκόπελος η έλλειψη τακτικής κρατικής και θεσμικής πρωτοβουλίας και υποστήριξης για την εξαγωγή του ελληνικού θεάτρου. Ενδεικτικό είναι πως στις κρατικές επιχορηγήσεις απουσιάζει η κατηγορία υποστήριξης μεταφοράς ελληνικών παραστάσεων στο εξωτερικό. Δεύτερος σκόπελος -που εν μέρει έχει ξεπεραστεί- η γλώσσα, καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι παραστάσεις του φεστιβάλ Αθηνών και των κρατικών σκηνών, δεν ήταν καν υπερτιτλισμένες, οπότε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να έρθει κάποιος curator από το εξωτερικό για να τις δει και να τις επιλέξει.
Μέχρι σήμερα, ό,τι γίνεται ως προς την εξαγωγή τους, αφορά ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση που εξάγει κάθε χρόνο ελληνικές παραστάσεις στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία (βλ. Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Καραντζας, Αργυρώ Χιώτη), ενώ χάρη σε αυτή ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και ο Χρήστος Παπαδόπουλος έχουν ανοίξει τα φτερά στους στην παγκόσμια σκηνή και μάλιστα με τεράστια επιτυχία.
Αλλά και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες -ο Θεόδωρος Τερζόπουλος με το θέατρο Άττις, η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, η Έλλη Παπακωνσταντίνου κ.ά- δηλώνουν σε ετήσια βάση παρόντες σε σημαντικές διεθνείς σκηνές χάρη στο προσωπικό τους πείσμα και στην αναγνώριση της δουλειάς τους.
Ένα Showcase ελληνικών έργων
Από το 2020 κιόλας, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, είχε προαναγγείλει πως η αποστολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Φεστιβάλ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ παίρνει μία πολύτιμη πρωτοβουλία και για πρώτη φορά στην ιστορία του δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς του Χορού και του Θεάτρου να παρουσιάσουν τα έργα τους στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας για εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικούς διευθυντές και υπεύθυνους προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού.
Έτσι, από φέτος, το καλοκαίρι του 2023 το Φεστιβάλ ανοίγει τον δρόμο για μια συστηματική πλατφόρμα επικοινωνίας Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών*ιδών με τη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, το Φεστιβάλ εντάσσει φέτος πιλοτικά στις δράσεις του ένα Showcase ελληνικών έργων.
Όπως αναφέρει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Πιστεύουμε ότι ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ, με έμφαση στην έρευνα και τις νέες δραματουργίες, ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως το κοινό στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε διεθνείς διοργανώσεις, φέροντας έντονα προσωπικό, καλλιτεχνικό στίγμα. Έτσι, επιλέξαμε 15 με 17 νέα έργα που προέκυψαν στην πλειοψηφία τους από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Open Call».
Έτσι, προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάστηκε η πρόσκληση υπευθύνων προγραμματισμού και καλλιτεχνικών διευθυντών φεστιβάλ και φορέων του εξωτερικού για την παρακολούθηση εγχώριων παραγωγών του Φεστιβάλ προκειμένου να γνωρίσουν τις πολλαπλές εκφάνσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένταξη κάποιων από τις παραστάσεις μας σε διεθνείς διοργανώσεις.
Στόχος του Φεστιβάλ και της Κατερίνας Ευαγγελάτου είναι ο δειγματισμός των παραστάσεων αυτών στο εξωτερικό, να έρθουν δηλαδή και να δουν τις παραστάσεις αυτές. “Τον αν θα τις πάρουν, έχει να κάνει και με την ίδια την παράσταση” σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό της εξωστρέφειας, το Φεστιβάλ αποφάσισε να στηρίξει φέτος την ελληνική συμμετοχή στη μεγάλη έκθεση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια στην Πράγα, την Prague Quadrennial. Η Ελλάδα έχει να λάβει μέρος σε μια τέτοια έκθεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια και φέτος συμμετέχει – με ειδική επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ- με 60 σκηνογράφους που θα παρουσιάσουν έργα τους.
2 καλοκαιρινά πενθήμερα ελληνικής δημιουργίας
Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθούν εντός του Ιουλίου δύο πενθήμερα ελληνικής δημιουργίας (μέσα στον μήνα Ιούλιο), που θα λειτουργήσουν σαν καλλιτεχνική «αγορά» εντός του Φεστιβάλ. Οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα σε μόλις λίγες ημέρες 15-17 παραστάσεις, δηλαδή μια ευρεία επιλογή έργων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών σε διαφορετικούς χώρους του Φεστιβάλ και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από συναντήσεις, θεματικές συνομιλίες και ενέργειες δικτύωσης.
Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Showcase θα είναι εξολοκλήρου παραγωγές του Φεστιβάλ και θα έχουν στο επίκεντρό τους σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, ελληνικό «ιδίωμα», αλλά και θεματολογία που απασχολεί το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν.
«Θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, την γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ξένες διοργανώσεις» τονίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας ότι “ήδη από τις πρώτες κρούσεις, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Showcase είναι πολύ θερμό. Εκτός από τους ξένους επαγγελματίες όμως, το Showcase θα αποτελέσει ευκαιρία για το φεστιβαλικό κοινό, που επιθυμεί να δει συμπυκνωμένη τη νέα ελληνική παραγωγή».
Ισχυρή γυναικεία παρουσία και στο Showcase, αλλά και στην Επίδαυρο
Η γυναικεία παρουσία θα είναι στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και φέτος. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου αποκάλυψε πως 4 από τις 8 σκηνοθεσίες της φετινής Επιδαύρου έχουν ανατεθεί σε γυναίκες (οι δύο μάλιστα έχουν διαρρεύσει. Πρόκειται για τον Ιππόλυτο που θα σκηνοθετήσει η ίδια και για τις Σφήκες που θα σκηνοθετήσει η Λένα Κιτσοπούλου. Ισχυρή θα είναι και η παρουσία γυναικών και στο Showcase.
Ποιοι Έλληνες θα δώσουν το παρών σε αυτό το Showcase;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους είναι η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Παντελής Δεντάκης η Λίντα Καπετανέα, η Ανδρονίκη Μαραθάκη, αλλά και ο Ανέστης Αζάς, με τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ανάθεση και παραγωγή του Φεστιβάλ το 2021, που ταξιδεύει ακόμα σε σκηνές του εξωτερικού, γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία.
Σύντομα, στο πλαίσιο της ευρύτερης παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ που προγραμματίζεται μέσα στον Μάρτιο, θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των δημιουργών, καθώς και τα έργα με τα οποία θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις