Η κυρία με την εσάρπα – Πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ βρέθηκε μετά από σχεδόν 100 χρόνια
Διαβάζεται σε 3'Πίνακας του κορυφαίου Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλιμτ, που θεωρούνταν χαμένος για 100 χρόνια, βρέθηκε στη Βιέννη.
- 26 Ιανουαρίου 2024 14:26
Ανήκε κάποτε σε μια εβραϊκή οικογένεια και εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια το 1925. Ο λόγος για έναν από τους αριστουργηματικούς πίνακες του Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλιμτ, το πορτρέτο της «Fraulein Lieser».
Το πορτρέτο της κυρίας Λίζερ, που θεωρούνταν χαμένο στη… λήθη για περίπου 100 χρόνια, έκανε την εμφάνισή του στη Βιέννη. Μετά από την τελευταία φορά που το είδε το κοινό, η τύχη του παρέμενε ασαφής, αν και όπως διαβάζουμε στο BBC η οικογένεια των σημερινών ιδιοκτητών τον είχε στην κατοχή της από τη δεκαετία του 1960.
Η ύπαρξη του πίνακα ξανασυζητήθηκε όταν οι σημερινοί κάτοχοί του ζήτησαν νομική συμβουλή όταν επρόκειτο να τον κληρονομήσουν από μακρινούς συγγενείς τους.
Ο οίκος δημοπρασιών im Kinsky εκτιμά την αξία του πίνακα σε περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια (42 εκατομμύρια λίρες).
“Ένας πίνακας τέτοιας σπανιότητας, καλλιτεχνικής σημασίας και αξίας δεν ήταν διαθέσιμος στην αγορά τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες”, ανέφερε ο im Kinsky σε ανακοίνωσή του.
Η οικογένεια Lieser και το ταξίδι του πίνακα
Το πορτραίτο θα τεθεί τώρα σε δημοπρασία στις 24 Απριλίου για λογαριασμό των ιδιοκτητών και των νόμιμων διαδόχων της οικογένειας Lieser, σύμφωνα με διεθνή συμφωνία για την επιστροφή των έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, στους απογόνους των ανθρώπων από τους οποίους αφαιρέθηκαν.
Πριν από τη δημοπρασία, ο πίνακας θα παρουσιαστεί σε διάφορες διεθνείς τοποθεσίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.
Το πορτρέτο ανήκε κάποτε στην οικογένεια Lieser, που ήταν πλούσιοι Εβραίοι βιομήχανοι στη Βιέννη. Εικονίζει μια νεαρή, καστανή γυναίκα, με πολύχρωμη εσάρπα, σε κόκκινο φόντο.
Καμία ένδειξη ότι λεηλατήθηκε ο πίνακας του Κλιμτ
Ο Ernst Ploil, συνδιευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών Kinsky, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι το έργο είχε λεηλατηθεί ή κλαπεί πριν ή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
“Ο πίνακας περιγράφεται ως χαμένος σε όλους τους καταλόγους raisonnés (αναλυτικοί κατάλογοι του έργου του Klimt). Στους κύκλους μας, “χαμένος” σημαίνει πιθανώς καταστράφηκε, πιθανώς κάηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλέον. Δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα επανεμφανιζόταν ποτέ.”
“Προσεγγίσαμε ενεργά και όχι μόνο ερευνήσαμε την οικογένεια Lieser ως δυνητικούς διεκδικητές της επιστροφής, αλλά προσεγγίσαμε και δυνητικούς εκπροσώπους με βάση την εμπειρία μας από προηγούμενες διαδικασίες επιστροφής” είπε ο Ploil.
Η τέχνη του Klimt έχει αποφέρει τεράστια ποσά σε δημοπρασίες στο παρελθόν. Το έργο του “Lady with a Fan” πωλήθηκε για 85,3 εκατομμύρια λίρες τον Ιούνιο, καθιστώντας το το πολυτιμότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη.