Η μαγεία των παραδοσιακών πνευστών στην Τήνο
Συναυλίες, αλλά και μουσικά εργαστήρια, δωρεάν για όλους, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 7ου διεθνούς φεστιβάλ στο κυκλαδίτικο νησί.
- 23 Ιουνίου 2021 16:40
Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας, το διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Τήνου, Tinos World Music Festival, επιστρέφει ανανεωμένο από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου. Το φεστιβάλ –που από το 2013 παρουσιάζει τη σύγχρονη μουσική δημιουργία αναδεικνύοντας τον τεράστιο πλούτο των λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου– είναι φέτος αφιερωμένο στα πνευστά. Της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων Βαλκανίων, από το θιαμπόλι (παραδοσιακή φλογέρα της Κρήτης) έως το νέυ (ο καλαμένιος αυλός των δερβίσηδων), και από τα αγαπημένα χάλκινα των Βαλκανίων, μέχρι τις διονυσιακές τσαμπούνες των Κυκλάδων.
Το φετινό 7ο Tinos World Music Festival επεκτείνει τις δράσεις του, εγκαινιάζοντας μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) https://www.piop.gr. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο γνωριμίας με την κυκλαδίτικη «ζυγιά» –το πάντρεμα, δηλαδή, της τσαμπούνας με το κρουστό τουμπάκι. Επιπλέον, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση προγραμματίζεται και εργαστήριο παραδοσιακού τραγουδιού για ενήλικες, με θέμα «Τα τραγούδια του 1821» και σκοπούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Marmarotexnias-Tinou/to-mouseio.aspx στον Πύργο, το οποίο ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ. Υπενθυμίζεται, πως η είσοδος του κοινού στις συναυλίες και τα εργαστήρια του τηνιακού φεστιβάλ είναι ελεύθερη.
Το πρόγραμμα των συναυλιών
Σε καλλιτεχνική διεύθυνση της μουσικού Μάρθας Μαυροειδή, το 7ο διεθνές φεστιβάλ της Τήνου –που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού https://itip.gr με την υποστήριξη του ΠΙΟΠ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου http://www.pnai.gov.gr– έχει προγραμματίσει τις εξής συναυλίες:
-
Παρασκευή 2 Ιουλίου, 21:00 στο 1o Δημοτικό Σχολείο Τήνου
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, το ντουέτο «Αντάμα», η Ειρήνη Δερέμπεη στο θιαμπόλι (κρητική φλογέρα) και τη φωνή, και ο Κάρολος Κουκλάκης στο μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς), ερμηνεύουν μελωδίες βγαλμένες από τις οροσειρές και τα φαράγγια της Κρήτης. Στο δεύτερο μέρος, ο Διονύσης Θεοδώσης στο κλαρίνο συνομιλεί με τον Πασχάλη Παπαζούδη στο πιάνο, και τον Δημήτρη Σίντο στο κοντραμπάσο, σε μια μουσική παράσταση αυτοσχεδιασμού, όπου το κλαρίνο της παράδοσης συναντά τη μουσική του κόσμου μεταξύ Ανδαλουσίας και Βηρυτού.
-
Σάββατο 3 Ιουλίου, 21:00 στο 1o Δημοτικό Σχολείο Τήνου
Η συναυλία ξεκινάει με ένα μικρό αφιέρωμα στο νέυ, το καλαμένιο πνευστό της Ανατολής. Τρεις διακεκριμένοι μουσικοί, ο Χάρης Λαμπράκης και ο Νίκος Παραουλάκης στο νέυ, συνοδευόμενοι από τον Σόλη Μπαρκή στα κρουστά, αναζητούν μέσα από τον ήχο των αρχέγονων αυτών οργάνων την σύνδεση ανάμεσα στο τότε και το σήμερα. Στην συνέχεια, ο Βούλγαρος Νεντιάλκο Ντεντιάλκοφ, συνθέτης και δεξιοτέχνης του καβάλ (παραδοσιακός αυλός της Βουλγαρίας), συμπράττει με τους Πασχάλη Παπαζούδη (πιάνο, κιθάρα), Γιώργο Βεντουρή (κοντραμπάσο), Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά) και την Μάρθα Μαυροειδή (ηλεκτρική λάφτα, φωνή), σε ένα πρόγραμμα με βαλκανικά ηχοχρώματα και ευρύτερες αναζητήσεις.
-
Κυριακή 4 Ιουλίου, 21:00 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πύργου
Η καταληκτική συναυλία του φετινού φεστιβάλ ξεκινάει με το συγκρότημα βαλκανικής μουσικής, Medusa Brass Band, που θα μεταφέρει το κοινό στην Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια μέσα από τους ήχους των χάλκινων πνευστών. Ο τρομπετίστας/ κλαρινετίστας Πίτερ Ζακ, οι σαξοφωνίστες Φάουστο Σιερακόφσκι και Τζέιμς Ουάιλι, ο τουμπίστας Ντομένικο Μπονάσι, ο Πάνος Γουρνάκης στο νταούλι, κι ο Δημήτρης Κάσσης στο (επίσης πνευστό) ευφώνιο πλέκουν τις διαφορετικές μουσικές καταβολές τους προ(σ)καλώντας τον κόσμο να χορέψει. Η φετινή διοργάνωση θα κλείσει με αφιέρωμα στην κυκλαδίτικη τσαμπούνα. Όργανο με μακρά παράδοση στα Κυκλαδονήσια, που παραγκωνίστηκε από το βιολί, η τσαμπούνα επανέρχεται στην μουσική πράξη χάρη σε νέους οργανοπαίχτες, όπως ο Θεόδωρος Χίου από την Τήνο, ο Ακριβός Ζερβός από την Σύρο, και ο Σταύρος Λαρίος από την Άνδρο. Τους συνοδεύουν ο Γιάννης Μιχαήλ στο λαούτο, και ο Κωνσταντίνος Βιδάλης στο λαουτοκίθαρο.
Πληροφορίες
H είσοδος είναι ελεύθερη, τηρώντας σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων για τη συναυλία, καθώς και για τα εργαστήρια στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ, τηλεφωνικά στο 22830-31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00 – 18:00).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις