Η Μαριέλα Νέστορα χορογραφεί την “Ανάσα του κόσμου”

Η Μαριέλα Νέστορα χορογραφεί την “Ανάσα του κόσμου”
mirto apostolidou

Η Μαριέλα Νέστορα μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την "Ανάσα του κόσμου", το νέο χορογραφικό της έργο που θα παρουσιαστεί στις 22 - 23 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο ΔΙΟΝ.

“Η ανάσα του κόσμου”, το νέο χορογραφικό έργο της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. εστιάζει στην αναπνοή- ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο και θα παρουσιαστεί στις 22 – 23 Αυγούστου 2023 στο Αρχαίο Θέατρο ΔΙΟΝ.

Σε έναν κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο, τα φυτά είναι οι πιο σημαντικοί μας συν-κάτοικοι. Βρισκόμαστε σε μια σχέση καθολικής αμοιβαιότητας μαζί τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που καλλιεργούν τις έννοιες της φροντίδας και της αμοιβαιότητας;

Η Μαριέλα Νέστορα σημειώνει στο NEWS 24/7: “Το καλλιτεχνικό έργο της ομάδας σύγχρονου χορού YELP danceco. κινητοποιείται από την επείγουσα αναθεώρηση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και το φυσικό κόσμο εδώ και επτά χρόνια. Φέτος που ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» είχε ως θεματολογία της ευρύτερα θέματα που αφορούν τη φύση στην πρόσκληση του, προτείναμε την παράσταση ‘η ανασα του κόσμου’ και που θα παρουσιαστεί στις 22 και 23 Αυγούστου στις 21.00, στο αρχαίο Θέατρο Δίον.

Εξελίσσοντας την καλλιτεχνική μας έρευνα πάνω στη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο των φυτών και εμβαθύνοντας στις μεθοδολογίες μας από τα τα έργα Discreetly Distinct (Διακριτικά ευδιάκριτο) που είχε παρουσιαστεί στον υπαίθριο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αλλά και από το Inter-esse (μεταξύ των είναι) που είχε παρουσιαστεί στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν- προέκυψε οργανικά ως θέμα της παράστασης μας η αναπνοή”.

Τρεις χορευτές και τρεις μουσικοί συνυφαίνουν τη δημιουργία που αναδεικνύει την αναπνοή ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό, υπαρξιακό και πνευματικό καθώς διερευνά τροπους συνυπαρξης και αλληλεπιδρασης μεταξύ διαφορετικών σωματων. Η ανάσα του κόσμου ευαισθητοποιεί την ενσυναίσθηση και υπογραμμίζει το μοναδικό της αντίληψης του κάθε θεατή.

Ο εφήμερος ‘οργανισμός’ της παράστασης γίνεται αντιληπτός ως μέρος ενός άλλου-μεγαλύτερου οικοσυστήματος και “Η ανάσα του κόσμου” ενεργοποιείται ως εμπειρία, αλλά και ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

Τι σημαίνει αυτή η…. ανάσα αυτή του κόσμου και πώς μπορεί να χορογραφηθεί;

Η Μ. Νέστορα εξηγεί “στην παράσταση ‘η ανάσα του κόσμου’ εστιάζουμε στη σχέση αμοιβαιότητας που έχουμε με τον κόσμο των φυτών, τους σημαντικότερους συγκάτοικους μας στον πλανήτη. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Ο αέρας που αναπνέουμε είναι η αναπνοή άλλων ζωντανών όντων. Στην αναπνοή εξαρτώμαστε από τις ζωές των άλλων.

Χάρη στα φυτά ο πλανήτης μας έγινε ο μεταφυσικός χώρος της αναπνοής. Όλη η σκέψη και η δράση μας είναι ήδη πάντα στην ατμόσφαιρα της αναπνοής, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, από την αντίληψη μέχρι την πέψη, από τη σκέψη μέχρι την απόλαυση, από την ομιλία μέχρι την κίνηση. Η χορογραφία και η μουσική σύνθεση του Ανάργυρου Δενιόζου συνομιλούν με την επανάληψη, εντατικοποίηση και παραλλαγή αυτού που λαμβάνει χώρα στην αναπνοή.

Διαφορετικά γνωστικά πεδία διερευνούν την αναπνοή και τις προεκτάσεις της, όπως ακόμη και το νέο είδος φιλοσοφίας η “αναπνευστική φιλοσοφία”. Ίσως το πρόσφατο ενδιαφέρον στην αναπνοή να σχετίζεται με εμπειρία της πανδημίας τότε που συνειδητοποιήσαμε ότι αναπνέουμε ο ένας τον αέρα του άλλου, ότι είμαστε ριζικά ανοιχτοί- στην αναπνοή- ότι αυτό είναι που μας συνδέει με τον κόσμο και ταυτόχρονα μας απειλεί.

Στη χορογραφία ‘η ανάσα του κόσμου’- με τους χορευτές Γιάννη Τσιγκρή, Ιωάννα Τουμπακάρη και Παγώνα Μπουλμπασάκου εξερευνούμε τις διαφορετικές σχέσεις στη σφαίρα της αναπνοής γιατί τελικά είναι οι σχέσεις που συνιστούν τον κόσμο μας.

Η ζωή των φυτών είναι η ζωή ως πλήρης έκθεση, σε απόλυτη συνέχεια και απόλυτη επικοινωνία με το περιβάλλον, τι μπορούμε να μάθουμε από το πώς τα φυτά είναι στον κόσμο; Κι αν “ο ατομικισμός είναι πολύ καταστροφικός σε μια εποχή όπως αυτή.” όπως υποστηρίζει η Rosi Braidotti, η επίγνωση της σφαίρας της αναπνοής στην οποία είμαστε όλοι βυθισμένοι πλήρως είναι μια αντιδιαμετρική θεώρηση που ίσως μας βοηθήσει να οραματιστούμε πώς να επιβίωσουμε στον ταχέως κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο.

Αν σκεφτούμε μαζί και μέσα από την αναπνοή, ίσως γίνουμε πιο ανοιχτοί και διαθέσιμοι για να αναθεωρήσουμε τι σημαίνει να είμαστε στον κόσμο. Ίσως αναδυθεί μια διαφορετική θεώρηση του κόσμου που μας προτείνει σεβαστούμε την άρρηκτη σύνδεση και αλληλεξάρτηση που έχουμε με όλα τα είδη, στον πλανήτη, στον Κόσμο, γιατί μόνο αυτόν έχουμε”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Χορογραφια: Μαριελα Νεστορα
  • Συν-δημιουργια/ Ερμηνεια: Ιωαννα Τουμπακαρη, Γιαννης Τσιγκρης, Παγωνα Μπουλμπασακου
  • Πρωτοτυπη μουσική συνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος
  • Μουσικοί: Λεωνίδας Παλαμιώτης, Ρενάτο Κούση
  • Κοστουμια: Ελευθερια Αραπογλου-DIGITARIA

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Έναρξη προκρατήσεων 7 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: https://digitalculture.gov.gr/2023/08/i-anasa-tou-kosmou-archeo-theatro-diou/

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα