Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, στο NEWS 24/7: “Γιορτάζουμε στις γειτονιές, γιατί Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο”

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, στο NEWS 24/7: “Γιορτάζουμε στις γειτονιές, γιατί Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο”
Menelaos Myrillas / SOOC

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

38 μέρες, 52 σημεία σε όλη την πόλη, 6 χριστουγεννιάτικα χωριά, Παγοδρόμιο, 120+ δράσεις για όλη την οικογένεια, 25 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, 7 open air προβολές, pop-up events, γιορτινές μουσικές εκπλήξεις. Τα φετινά Χριστούγεννα, ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να πάρουν μέρος στις λαμπερές εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 52 διαφορετικά σημεία της πόλης.

Με αφορμή τις φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων μιλήσαμε με την Νίκη Αραμπατζή, πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και βέβαια η συζήτησή μας δεν περιορίστηκε μόνα στα των Χριστουγέννων….

Menelaos Myrillas / SOOC


Πόσο σημαντικές είναι οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις μία χρονιά όπως η φετινή; Πού εστιάσατε φέτος;
Φέτος αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο δίλημμα στην αρχή του σχεδιασμού μας. Να κάνουμε ή όχι εξωστρεφές πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πόλη; Νομίζω ότι αποφασίσαμε σωστά. Εφόσον έχουμε σύμμαχο φέτος το εμβόλιο αποφασίσαμε πως μπορουμε να μεταφέρουμε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα στους δημότες, οι οποίοι έχουν περάσει ένα πολύ δύσκολο διάστημα ψυχολογικά, οικονομικά, προσωπικά, πάντα όμως τηρώντας τα μέτρα προστασίας με έναν ειδικό αναλυτικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, λοιπόν, αποφασίσαμε πως πρέπει να γιορτάσουμε αποκεντρωμένα. Γιατί Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο. Είναι και οι γειτονιές της με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της η καθεμία, εκεί που χτυπάει ο παλμός της πόλης. Θα δείτε λοιπόν ότι αξιοποιούμε κατά το δυνατόν τα περισσότερα σημεία στην πόλη και στις 7 δημοτικές κοινότητες προκειμένου να γίνει αυτό πράξη. Για την ακρίβεια περισσότερα απο 52 σημεία στην πόλη φορούν τα γιορτινά τους και με τον κατάλληλο τρόπο συμμετοχής (λόγω αποφυγής του συνωστισμού) περιμένουμε τους δημότες και μη να χαρούν αυτά τα προγράμματα.

Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο. Είναι και οι γειτονιές της με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της η καθεμία, εκεί που χτυπάει ο παλμός της πόλης.

️Φέτος θα έχουμε έξι χριστουγεννιάτικα «χωριά» στις γειτονιές της Αθήνας. Τι σας έκανε να απλώσετε τις δράσεις σας στις γειτονιές του κέντρου;
Μέσα στον ανωτέρω αποκεντρωμένο σχεδιασμό λοιπόν στήσαμε 6 χριστουγεννιάτικα χωριά σε 6 πλατείες της πόλης (μία ανά δημοτική κοινότητα) με εξαίρεση την 1η κοινότητα στην οποία υπάρχει η εμβληματική πλατεία Συντάγματος με τον καθ ομολογίαν εντυπωσιακό στολισμό της. Συγκεκριμένα στήσαμε χωριά στην πλατεία Μεσολογγίου (2 Δ.Κ), στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης (3 Δ.Κ), στην πλατεία στα Θυμαράκια (4Δ.Κ), στο πάρκο Ναθαναήλ (5 Δ.Κ), στην πλατεία Βικτωρίας (6 Δ.Κ) και στην πλατεία Αγίου Θωμά (7Δ.Κ). Από την Παρασκευή 17/12 και ώρες 11.00-19.00 λοιπόν θα υποδέχονται τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους στα χωριά ένας θίασος απο ζογκλέρ, ξωτικά, ξυλοπόδαρους και φυσικά ο Άγιος Βασίλης. Τα δρώμενα για τα παιδιά θα λαμβάνουν χώρα ΜΟΝΟ σε εξωτερικό χώρο, με αποστάσεις και φορώντας τις μάσκες τους ενώ στο τέλος θα παίρνουν και το γλύκισμα τους το οποίο θα είναι συσκευασμένο. Γενικά, όπως βλέπετε υπάρχει ένας σχεδιασμός για κάθετι προκειμένου ο κόσμος να νιώθει ασφαλής να συμμετέχει σε μια συγκυρία αρκετά δύσκολη.

Το χριστουγεννιάτικο χωριό στο Παγκράτι Μενέλαος Μυρίλλας


Τι είναι αυτό που θα λέγατε πως λείπει από την Αθήνα και τους Αθηναίους σε επίπεδο πολιτισμού και θέλετε να το καλλιεργήσετε;
Σε επίπεδο πολιτισμού νομίζω ότι εκτός απο τα θεατρικά δρώμενα στην πόλη που έχουν το δικό τους κοινό, ενδιαφέρον θα είχε να καλλιεργήσουμε τρόπους να επισκέπτονται οι οικογένειες τα μουσεία μας και τους πολιτιστικούς μας χώρους, όχι με την παραδοσιακή -ίσως την βαρετή έννοια μιας μονότονης ξενάγησης-, αλλά μιας διαδραστικής «περιπέτειας» που θα προκαλούσε το ενδιαφέρον σε μικρούς και μεγάλους να το παρακολουθήσουν και άρα να μάθουν την ιστορία του. Ένα τέτοιο πρόγραμμα που ήδη λαμβάνει χώρα απο τους δυο φορείς πολιτισμού της πόλης, του ΟΠΑΝΔΑ και της Τεχνόπολης είναι το «Μουσείο αλλιώς» που στηρίζεται σε αυτή την φιλοσοφία.

️Από τις 19 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις. Διαβάζω πως και η ίδια έχετε κάνει και ένα πέρασμα από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Τι είναι το θέατρο για εσάς; Πόσο σημαντικό είναι στη ζωή μας γενικότερα;
Ο ΟΠΑΝΔΑ αποδεικνύει στην πράξη ότι στηρίζει το θέατρο και τον καλλιτεχνικό κόσμο του για τρίτη συνεχόμενη φορά αφού τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια δόθηκαν οι χώροι του δήμου δωρεάν λόγω της πανδημίας σε θιάσους και καλλιτέχνες, για να παρουσιάσουν τα έργα τους. Έτσι λοιπόν και τώρα αγοράσαμε θεατρικές παραστάσεις απο θέατρα της πόλης, που βρίσκονται και στο κέντρο και αποκεντρωμένα, για ενήλικο κοινό (6 παραστάσεις) αλλά κυρίως για τους μικρούς μας φίλους (14 παραστάσεις). Η εξασφάλιση του δωρεάν εισιτηρίου είναι πολύ απλή, ο κόσμος μπορεί να μπει στο www.opanda.gr να επιλέξει την παράσταση που τον ενδιαφέρει και να τηλεφωνήσει στο αντίστοιχο θέατρο να κάνει την κράτηση της θέσης του.

Το χριστουγεννιάτικο χωριό στο Παγκράτι Μενέλαος Μυρίλλας

Τώρα, όσον αφορά τη δικη μου σχέση με το θέατρο, η αλήθεια είναι πως το αγαπώ από πολύ μικρή και αν δεν γινόμουν δικηγόρος, ίσως να γινόμουν ηθοποιός (!). Όταν λοιπόν μου δόθηκε μέσω του ΔΣΑ να ξεφύγω λίγο από την καθημερινότητα μου συμμετείχα με πολλή αγάπη και κέφι και θέλω να σας πω ότι ανεβάσαμε τότε (λίγο πριν τις εκλογές του 2019) στο θέατρο Άλφα «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο (ένα πολύ προφητικό έργο για όσα ακολούθησαν) το οποίο επειδή ήταν sold out παίχτηκε και δεύτερη μέρα με την ίδια επιτυχία. Τώρα, αν δεν εκλεγόμουν στον Δήμο ίσως και να συνέχιζα την ενασχόληση μου με την θεατρική ομάδα του ΔΣΑ. Όμως τωρα δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος. Και έτσι λοιπόν στηρίζω το θέατρο που αγαπώ μέσα από έναν άλλο ρόλο.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του ΟΠΑΝΔΑ νομίζω είναι το μεγάλο χαρτί του Οργανισμού. Γιατί γίνονται, αλλά δεν ξέρω αν όλοι γνωρίζουν ότι γίνονται.

Ας περάσουμε στις εκπαιδευτικές δράσεις του Δήμου. Πόσο σκοπεύετε να επενδύσετε σε αυτές και με ποιον τρόπο;
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του ΟΠΑΝΔΑ νομίζω είναι το μεγάλο χαρτί του Οργανισμού. Γιατί γίνονται, αλλά δεν ξέρω αν όλοι γνωρίζουν ότι γίνονται. Γενικά, θα επενδύσουμε πολύ στην επικοινωνία των δράσεων του οργανισμού που πρέπει να φτάνει στον δημότη από άκρη σε άκρη για να αποφασίσει αν θα συμμετέχει και πώς. Μέσα επίσης απο τις εκπαιδευτικές δράσεις ξεδιπλώνονται πολλά ταλέντα και κλίσεις που μπορεί να έχει κάποιος. Και θα το επεκτείνουμε και στο ενήλικο κοινό εκτός από τα παιδιά καθώς είναι μια διέξοδος δημιουργική για όλους πέρα από την τηλεόραση, το κινητό και το Ίντερνετ. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να είναι θελκτικός για εκείνους για να το επιλέξουν.

Εκπαιδευτικα εργαστηρια "Καλλιγραφενια Στρωσίδια" Nikolas Kominis - Studio Kominis


Ποια θα λέγατε πως είναι η ιδεατή πόλη για εσάς; Ποια είναι τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν;
Ιδεατή πόλη δεν γνωρίζω αν υπάρχει. Επειδή οι πόλεις απαρτίζονται απο ανθρώπους, ούτε ιδεατοί άνθρωποι υπάρχουν. Άλλωστε αυτό είναι κάτι πολύ σχετικό, τι θεωρεί ο καθένας ιδεατό. Και για να μην γελιόμαστε η πόλη μας έχει αρκετά προβλήματα που δεν λύνονται ούτε σε μια θητεία, δρομολογούνται όμως θέματα προς κάποια κατεύθυνση, ούτε βέβαια υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που θα τα αλλάξει όλα. Εγώ θα σας πω πως κρίσιμο για μένα είναι η πόλη να είναι προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία, να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Και όμως είμαστε στο 2021 και ακόμα συμβαίνει. Σε ο,τι νεο όμως δρομολογεί η παρούσα δημοτική αρχή το συμπεριλαμβάνει όπως για παράδειγμα νέες ράμπες στα 400 νέα πεζοδρόμια που φτιάχνονται στην πόλη. Ή η προσβασιμότητα στα άτομα με βαρηκοΐα απο πέρυσι στην μεγαλύτερη υπηρεσία του δήμου, το ληξιαρχείο Αθηνών και προσφάτως στα δημοτικά ιατρεία.

Κρίσιμο για μένα είναι η πόλη να είναι προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία, να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Και όμως είμαστε στο 2021 και ακόμα συμβαίνει.

Επίσης, πολύ κρίσιμο για μένα είναι η πόλη να μπορεί να έχει κοινωνικό πρόσωπο. Και αυτά τα δύο χρόνια ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης προσωπικά το έχει αποδείξει αυτό στην πράξη. Αφού εν μέσω πανδημιας και των lockdown δημιούργησε το πολυδύναμο κέντρο αστέγων και το υπνωτήριο ημέρας που δυστυχώς δεν υπήρχαν πριν. Οι ομάδες streetwork κάνουν καθημερινό αγώνα στους δρόμους της πόλης επίσης. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στον ΟΠΑΝΔΑ. Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια αυτή η δημοτική αρχή εξασφάλισε την χρηματοδότηση να καταφέρει να ανακατασκευάσει όλα τα αθλητικά κέντρα ανοιχτά, κλειστά και κολυμβητήρια που βρίσκονται διάσπαρτα στις γειτονιές. Υποδομές δεκαετιών που εγκαταλείφθηκαν για διάφορους λόγους και ο δημότης δεν λαμβάνει την υπηρεσία που δικαιούται. Και πολλά άλλα βέβαια τα οποία δεν είναι αρκετά αν με ρωτάτε. Είναι λίγο – λίγο και κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Και το λίγο – λίγο θα φέρει το πολύ. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας καθημερινός και διαρκής γιατί έχεις να παλέψεις και με το τέρας της γραφειοκρατίας.

Ένα από τα οράματα μου στο τιμόνι του ΟΠΑΝΔΑ είναι να παίρνουν σάρκα και οστά, αφού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, οι ανακατασκευές των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών κέντρων του δήμου σε κάθε γειτονιά για να παρέχεις στους δημότες υπηρεσίες ποιοτικές.

Ποιο είναι το όραμά σας σαν Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ για το 2022;
Σε συνέχεια της παραπάνω ερώτησης ένα από τα οράματα μου στο τιμόνι του ΟΠΑΝΔΑ είναι να παίρνουν σάρκα και οστά, αφού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, οι ανακατασκευές των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών κέντρων του δήμου σε κάθε γειτονιά για να παρέχεις στους δημότες υπηρεσίες ποιοτικές. Ταυτόχρονα, εκτός απο την ανακατασκευή τους πολύ κρίσιμη είναι και η συντήρηση αυτών των δομών αλλιώς μετά από λίγα χρόνια θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο. Το ίδιο ισχύει και για τις δομές της δια βίου μάθησης αλλά και του πολιτισμού αφού πρόκειται για δομές παλαιωμένες. Τέλος, οι παιδικές χαρές είναι ένα στοίχημα μεγάλο για μένα αφού οφείλουμε να φτιάξουμε και άρα να μπορούμε μετά να συντηρούμε τις ήδη υπάρχουσες και αν καταστεί εφικτό να δημιουργήσουμε νέες. Μια παιδική χαρά για παιδιά ΑΜΕΑ για παράδειγμα που σήμερα δεν υπάρχει αλλά ήδη σχεδιάζουμε να υλοποιηθεί. Αυτό για να γίνει θέλει αγώνα, χρόνο και υπομονή. Αλλά αυτός είναι ο οργανισμός και γι αυτόν θα παλέψουμε παρέα με το πολύ έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό του. (Περι τους 900 εργαζόμενους)

Είστε γυναίκα, πολιτικός, δικηγόρος και πλέον πρόεδρος στη νευραλγική θέση του ΟΠΑΝΔΑ. Πώς είναι για μια επιτυχημένη γυναίκα να ζει στην Ελλάδα υπό τη σκιά αυτή των γυναικοκτονιών; Τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο Δήμου προκειμένου να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα;
Ως δικηγορος θα μπορούσα να σας μιλάω ωρες για υποθέσεις που χειρίστηκα ενδοοικογενειακής βίας, ευτυχώς όλες με θετική κατάληξη και απεμπλοκή του θύματος απο τον δράστη. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι νέο φαινόμενο. Δυστυχώς, υπήρχε και αν δεν βρεθούν τρόποι απο πολλές πλευρες (οικογενειακό περιβάλλον, κοινωνικό περιβάλλον, κράτος, μηχανισμών άμυνας και προστασίας) θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Δεν μπορεις να αντιμετωπίσεις αυτό το θέμα μόνο ψυχολογικά. Είναι πολύπλευρο. Και όπως έχω αρθρογραφήσει και το ίδιο το σύστημα, όπως είναι δομημένο σήμερα δεν επιτρέπει στο θύμα εύκολα να καταγγείλει, γιατί μην βλέπετε τις περιπτώσεις ισχυρών σήμερα γυναικών που βρήκαν το θάρρος και κατήγγειλαν τον θύτη τους. Σε μια γυναίκα που δεν έχει οικονομική αυτοτέλεια, ποια εχέγγυα της παρέχονται να μπορέσει να βρει το θάρρος να καταγγείλει τον δράστη και να φύγει; Δυστυχώς κανένα. Η προσφυγή στην δικαιοσύνη θα μου πείτε, βεβαίως. Αλλά μετά όταν ο κλητήρας θα θυροκολλεί τις κλήσεις των δικαστηρίων στην πολυκατοικια ουσιαστικά δημιουργεί έναν στιγματισμό και μια δημοσιοποίηση που συνήθως είναι τροχοπέδη για κάποια γυναίκα να καταγγείλει γιατί συνήθως δεν μπορούν να αντέξουν τις συνέπειες. Θέλει φοβερό αγώνα αυτοπεποίθηση να το κανεις και να φτάσεις μέχρι το τέλος μέχρι την τιμωρία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται οι καταγγελίες αυτές. Αντιθέτως πρέπει η καθεμία να βρει την δύναμη τον κατάλληλο σύμβουλο να βγει να φωνάξει να καταγγείλει και να φύγει πριν να είναι αργά. Όπως ήταν δυστυχώς για τις τόσες γυναίκες που έχασαν την ζωή τους απο συντρόφους τους. Σε ο,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων ήδη απο τον Οκτώβριο ίδρυσε νέα αντιδημαρχία ισότητας και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας ακριβώς αποδεικνύοντας στην πράξη ποσό ψηλά το έχει το τόσο σοβαρό θέμα στην αντζεντα του για να το αντιμετωπίσει μέχρι του σημείου που μπορεί. Είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα και πρέπει η πολιτεία σε συνεργασία με τους φορείς της και της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουν το δίχτυ προστασίας για καθεμία ξεχωριστά.

*Περισσότερα για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις: http://www.xmas2021opanda.gr/ & https://cultureisathens.gr/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα