Η τρίτη ηλικία χορεύει σε σώματα οικεία

Η τρίτη ηλικία χορεύει σε σώματα οικεία
Κινητήρας

Μία περφόρμανς που πραγματεύεται την έννοια της οικειότητας μέσα από την επανοικειοποίηση των σωμάτων και του δημόσιου χώρου.

Την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 19.30, η ομάδα Κινητήρας Ω παρουσιάζει την site specific περφόρμανς Οικεία Σώματα στο πάρκο της μικρής πλατείας Κυνοσάργους, την περιοχή που στην αρχαιότητα βρισκόταν ένα από τα πρώτα γυμναστήρια. Η περφόρμανς πραγματεύεται την έννοια της οικειότητας μέσα από την επανοικειοποίηση των σωμάτων και του δημόσιου χώρου.

Η δράση αυτή στοχεύει στο να συνεισφέρει σε ένα δημιουργικό μεγάλωμα της ανθρωπότητας κατά το οποίο η σωματική και η χορευτική έκφραση θα πρωτοστατήσουν στο δρόμο για την ελευθερία. Αυτή τη μοναδική ελευθερία που πηγάζει από τα άτομα που φέρουν σώματα που αγαπάνε, αναγνωρίζουν, φροντίζουν και είναι ανοιχτά στις νέες ιδέες ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην ταυτότητά τους.

Ένας πυρήνας ανήσυχων ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από τις παραστατικές τέχνες

Η Αντιγόνη Γύρα σημειώνει για την ομάδα Κινητήρας Ω πως “ήταν μια μεγάλη πρόκληση όταν την πρωτοξεκινούσαμε.Τώρα πια μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας και συνεχούς παρουσίας , η ομάδα αυτή αποτελεί πηγή χαράς, δημιουργίας και αισιοδοξίας για τη ζωή. Είναι ένας πυρήνας ανήσυχων ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από τις παραστατικές τέχνες και ταυτόχρονα αποτελούν κοινωνικό παράδειγμα τεράστιας αξίας. Είμαι βαθιά ευγνώμων για την ύπαρξή της”.

Και συνεχίζει “ονειρεύομαι η ομάδα να συνεχίσει να ανανεώνεται σε επίπεδο συντονιστών/στριων, αλλά και σε επίπεδο συμμετεχόντων/ουσών. Να γίνει λιγότερο γυναικεία υπόθεση και να έρθουν στους κόλπους της περισσότεροι άντρες. Να κάνουμε πολλά ταξίδια ακόμη και παραστάσεις. Ονειρεύομαι επίσης να βρει μια σταθερή στέγη σε κάποιο δημόσιο φορέα ώστε να είναι ανοιχτή σε περισσότερα άτομα ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο.Τέλος, ονειρεύομαι τα τσίπουρα που θα πίνουμε στη Σύρο, στο 10ο Φεστιβάλ Ακροποδητί και φέτος κάπου πάνω στη θάλασσα παρέα με τις Συριανές μας συνεργάτριες”.

Κινητήρας


Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω

Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω (Ώριμη ηλικία), που αποτελείται από άτομα άνω των 65 ετών, δημιουργήθηκε ως μία πρωτοπόρα ομάδα με όραμα οι ενήλικες ώριμης ηλικίας να έχουν πρόσβαση στο χορό και στο θέατρο μέσα από μία δημιουργική κοινότητα, όπου μπορούν να ενεργοποιήσουν σώμα και ψυχή και να ξεδιπλώσουν την πλούσια καλλιτεχνική φωνή τους.

Όπως αναφέρει η Αντιγόνη Γύρα, το πιο σημαντικό γεγονός που έχει συμβεί ως τώρα στην ομάδα είναι η πανδημία και ο τρόπος που προχωρήσαμε μέσα σε αυτή. Οι συνεχείς συναντήσεις μέσω ζουμ και η επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ για την μελέτη μου σε σχέση με τα οφέλη του χορού στις μεγαλύτερες ηλικίες έδωσαν ουσιαστικό χρόνο για να γνωριστούμε καλύτερα αλλά και να ενισχύσουμε τα θεωρητικά και δημιουργικά εργαλεία μας, όλοι οι εμπλεκόμενοι άνθρωποι στην ομάδα”.

Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω

Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω ξεκίνησε το 2014 και από τότε δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να χορεύει, ακόμη και τον καιρό της πανδημίας η ομάδα έμεινε πιστή στα ραντεβού της μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom. Έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες συνεργάτες του Κινητήρα, ενέπνευσε το ντοκιμαντέρ ΚΙΝ.Ω της Χρυσάνθης Μπαδέκα, ταξίδεψε έως το Esslingen της Γερμανίας προσκεκλημένη στο stAGE festival για να παρουσιάσει το έργο Έρως και Ψυχή σε σκηνοθεσία της Αντιγόνης Γύρα και συμμετείχε στο πρότζεκτ Seven to Seventh της Ana Sánchez-Colberg στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σταθερά με το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ με έδρα τη Σύρο και κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται εργαστήριο_σύμπραξη της ΚΙΝΗΤΗΤΡΑΣ Ω και μιας ομάδας ατόμων 65+ μόνιμων κάτοικων του νησιού_στο πλαίσιο του ετήσιου Acropoditi DanceFest.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 (Νοέμβριος-Απρίλιος) η Αντιγόνη Γύρα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα και μία εκ των συντονιστριών της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω, εκπόνησε – εν μέσω πανδημίας – μελέτη, με επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ, με θέμα “Σύγχρονος χορός και χοροθέατρο στην τρίτη ηλικία. Μια μελέτη πάνω στη δουλειά της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω” , η οποία παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2022 στο Flux Laboratory Athens, τον Ιούνιο στο πλαίσιο της πρώτης διημερίδας για το χορό που πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΚΤ και διοργανώθηκε από το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ.(Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χορού) και προσφάτως στη Σύρο στο 9ο Akropoditi DanceFest.

Συντονιστές ομάδας: Ιωάννα Καμπυλαυκά, Χρήστος Πολυμενάκος, Αλίκη Αβδελοπούλου, Αντιγόνη Γύρα

Στην παράσταση της Κυριακής παίρνουν μέρος οι: Πία Αβδελοπούλου, Σούζη Αρκουλή, Ντέπη Ασλανίδου, Έλσα Βαγιάνου, Ευφροσύνη Βασιλοπούλου, Αφροδίτη Βίδου, Ελένη Γύρα, Σοφία Καλαντζοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ιωάννης Λαμπάκης, Ρίτα Μάκαρη, Ευφροσύνη Μάρδα, Αργυρώ Παπαστεργίου, Χριστίνα Πολίτη, Πηνελόπη Πύρρου, Ελένη Σακελλαρίου

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα