Υπουργείο Πολιτισμού: Η διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων χρειάζεται βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο
'Εκκληση να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος ως προς τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης βιώσιμου φορέα
- 23 Ιανουαρίου 2020 17:36
Το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε για όσα είπαν οι δημιουργοί για το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωματων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη.
Το ΥΠΠΟΑ, τονίζει τη σημασία της ύπαρξης ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και σημειώνει ότι πρέπει να τεθούν υγιείς βάσεις για να ξεφύγει το ελληνικό τραγούδι από το αδιέξοδο, που έφερε η κακοδιαχείριση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
“Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ, της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Στόχος του ΥΠΠΟΑ, όπως επανειλημμένως έχει λεχθεί από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη συνάντηση της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, τον Ιούλιο 2019, αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο, με εκπροσώπους των δημιουργών, είναι η σύσταση βιώσιμου φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων ο οποίος θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, με επάρκεια, προς όφελος τους, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου ακριβώς αυτό διασφαλίζει. Άλλωστε, ο νόμος 4481/2017 ρητώς επιβάλλει στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Ένας μη βιώσιμος φορέας θα ήταν θνησιγενής, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους δημιουργούς. Σε έναν πολύπαθο χώρο, όπου στο παρελθόν οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΑΕΠΙ κατέρρευσαν, αφήνοντας τους δημιουργούς ακάλυπτους, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει.
Προσβλέπουμε στην οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού και οι δημιουργοί να πάρουν στα χέρια τους την διαχείριση του έργου τους”.