Κατάδυση στα έγκατα της Αμφίπολης: “Ακτινογραφία” στον τάφο. Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες

default image

Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σχεδιάζει να γίνει σύντομα μια γεωμαγνητική ή γεωφυσική διασκόπηση στον τύμβο Καστά ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι

Οι γρίφοι και τα μυστήρια γύρω από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης παραμένουν και οι προσπάθειες της ανασκαφικής ομάδας λίγο πριν από το τέλος της ανασκαφής επικεντρώνονται στο τεχνητό όρυγμα που εντοπίσθηκε στον τρίτο θάλαμο, κάτω από το ύψος του δαπέδου, σε μια επιφάνεια περίπου 8,5 τετραγωνικών μέτρων.

Ένα δάπεδο από πώρινους λίθους, που περιγράφεται ως σφραγιστικό δάπεδο και κάτω από το οποίο είναι το όρυγμα που έχει ανοιχτεί πάνω στο σχιστολιθικό πέτρωμα του λόφου Καστά. Το βάθος του υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 μέτρο και υπάρχει, όπως και στους υπόλοιπους θαλάμους του ταφικού μνημείου, επίχωση με ιλυώδη άμμο.

Στην αποχωμάτωση που έχει φτάσει σε ένα ύψος 140 εκατοστών κάτω από το δάπεδο έχουν έρθει στο φως μέσα στο όρυγμα μια σειρά από ευρήματα, με τελευταίο το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο διαστάσεων, 2 x 0,90 x 0,15 μ. και βάρους περίπου 1,5 τόνου.

Στη συγκεκριμένη επίχωση έχουν βρεθεί επίσης αρχικά το κεφάλι της δεξιάς Σφίγγας, το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, θραύσματα των φτερών, καθώς και μέρος του λαιμού της αριστερής Σφίγγας.

Το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα παραπάνω ευρήματα έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, με κάποιους αρχαιολόγους, όπως η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη, να κάνουν λόγο για “αποθέτη”, στον οποίο σε υστερότερο χρόνο από αυτόν της κατασκευής του μνημείου συγκεντρώθηκαν και θάφτηκαν κομμάτια των γλυπτών που άφησαν πίσω τυμβωρύχοι, σε μια ενέργεια εξαγνισμού που απέβλεπε στην αποκατάσταση της ιερόσυλης πράξης τους.

Με δεδομένες τις μελέτες που ήδη έχουν γίνει στα έγκατα του λόφου Καστά και δείχνουν μεγάλες γεωλογικές ανωμαλίες στο χώρο μάλιστα που εφάπτεται του μνημείου που τώρα ανασκάπτεται οι αρχαιολογική ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες στρέφεται στην τεχνολογία και ζητά βοήθεια για να κατευθύνει την έρευνα σε σημεία που έχουν να δώσουν στοιχεία.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα το “Έθνος”, το υπουργείο σχεδιάζει την άμεση συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ώστε να γίνει γεωμαγνητική ή γεωφυσική έρευνα του χώρου για να διαφανεί που υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση στα έγκατα του λόφου Καστά.

Ήδη θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει νεκροταφείο από την εποχή του σιδήρου, ο περίβολος ωστόσο και ειδικά ο τάφος που ανακαλύφθηκε φέτος άλλαξαν τα δεδομένα.

Πρέπει να οριοθετηθεί τόσο το παλιό νεκροταφείο, όσο και ο χώρος που ίσως έχει άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις ή και γεωλογικές ανωμαλίες που ίσως εκμεταλλεύτηκαν οι αρχαίοι για τη δημιουργία ταφών στο σημείο.

Όπως και να ‘χει, αυτές οι κινήσεις μετατίθενται για το μέλλον. Για την ώρα, μετά από μια μέρα ρεπό, οι εργαζόμενοι ρίχτηκαν εκ νέου στη συνέχιση της ανασκαφής και ειδικότερα στην απομάκρυνση της άμμου από το όρυγμα του τρίτου τάφου.

Εκεί υπάρχουν και οι όποιες ελπίδες για το εάν υπάρχει συνέχεια του τάφου ή κάποια νέα ευρήματα.

Οι εικασίες πάντως για την ταυτότητα του νεκρού που έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα είναι πολλές, όμως αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους είναι ότι οπωσδήποτε επρόκειτο για κάποιο σημαίνον πρόσωπο που έζησε και πέθανε στην Αμφίπολη στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα έως τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.

Ακόμη ότι όλα τα ευρήματα του ταφικού μνημείου χαρακτηρίζονται από εκλεκτικισμό, που συνάδει με την ταραγμένη εκείνη εποχή και καταδεικνύει την εξουσία, τη δύναμη αλλά και την οικονομική ευρωστία των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που αποτυπώνεται και καλλιτεχνικά.

Πηγή: Το Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα