Κωνσταντίνος Μάνος: Πέθανε ο σπουδαίος φωτογράφος της διασποράς
Διαβάζεται σε 3'Πέθανε, στα 90 του χρόνια, ο σημαντικός Έλληνας φωτογράφος της διασποράς Κωνσταντίνος Μάνος. Το πρακτορείο Magnum, στο οποίο ανήκε από το 1963, έκανε γνωστό το θάνατό του με μια λιτή ανακοίνωση.
- 04 Ιανουαρίου 2025 10:58
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, ο σημαντικός Έλληνας φωτογράφος της διασποράς, Κωνσταντίνος Μάνος.
Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum, του οποίου ήταν μέλος ο εκλιπών. «Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου φωτογράφου του Magnum Κωνσταντίνου Μάνου. Έφυγε ειρηνικά σε ηλικία 90 ετών» ανέφερε το πρακτορείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η πορεία του Κωνσταντίνου Μάνου
Ο Κωνσταντίνος Μάνος γεννήθηκε το 1934 στη Νότια Καρολίνα, από Ελληνες μετανάστες γονείς. Η καριέρα του στον χώρο της φωτογραφίας ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών, όταν ακόμα ήταν μαθητής.
Σε ηλικία 19 ετών, προσλήφθηκε ως επίσημος φωτογράφος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, από το οποίο αποφοίτησε το 1955 με πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε για τα περιοδικά Esquire, Life και Look. Το βιβλίο του «Portrait of a Symphony», για τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης, εκδόθηκε το 1961.
Τα επόμενα τρία χρόνια έζησε στην Ελλάδα, με το έργο της περιόδου να περιλαμβάνεται στο «A Greek Portfolio», το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1972 και βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, στην Εκθεση Βιβλίου της Λειψίας. Στο λεύκωμα του αποτυπώνει εφήμερες καθημερινές στιγμές και ασυνήθιστα πρόσωπα της ελληνικής υπαίθρου με ένα απλό, αυστηρό και πάντα τρυφερό βλέμμα, συνδέοντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη μορφή με το φυσικό τοπίο και τη γύρω αρχιτεκτονική.
Το 1963, ο Μάνος εντάχθηκε στο πρακτορείο Magnum και έγινε πλήρες μέλος του δύο χρόνια αργότερα.
Το έργο του στεγάζεται μεταξύ άλλων στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, του Μουσείου Καλών Τεχνών στη Βοστόνη, του Μουσείου Καλών Τεχνών στο Χιούστον, της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι, του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο.
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε δήλωσή της για την ξαφνική απώλεια του Κωνσταντίνου Μάνου, η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, αναφέρει:
«Η φωτογραφία, μέσα από τον φακό του Κωνσταντίνου Μάνου, έγινε γέφυρα πολιτισμών, μνήμης και συναισθημάτων. Ο Μάνος, με τη ματιά του, όχι μόνο κατέγραψε εικόνες αλλά αφηγήθηκε ιστορίες που θα μας συνοδεύουν για πάντα.
Με τη βαθιά του ανθρωπιά και την καλλιτεχνική του ευαισθησία, αποτύπωσε την ψυχή της Ελλάδας και τη διέδωσε σε όλο τον κόσμο, ενώ το έργο του υπήρξε πηγή έμπνευσης για γενιές φωτογράφων.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους. Το έργο του θα μείνει αθάνατο, θυμίζοντας μας πως η τέχνη μπορεί να ενώσει το παρελθόν με το μέλλον».