Μία Αρκούδα “αφυπνίζει” το ερωτικό ένστικτο μίας όμορφης χήρας

Μία Αρκούδα “αφυπνίζει” το ερωτικό ένστικτο μίας όμορφης χήρας
Ο Γιάννης Δενδρινός Δομνίκη Μητροπούλου

Ο Νίκος Καρδώνης μιλά στο NEWS 24/7 για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το κλασικό αριστούργημα του Τσέχωφ «Η Αρκούδα».

Ο έμπειρος ηθοποιός Νίκος Καρδώνης καταπιάνεται για πρώτη φορά με τη σκηνοθεσία μ’ αφορμή το κλασικό αριστούργημα του Τσέχωφ «Η Αρκούδα» με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών επί σκηνής.

Η παράσταση θα ανέβει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού, τον Χοροχρόνο, στο Γκάζι, εγκαινιάζοντας έτσι ένα άνοιγμα της σχολής στον χώρο του θεάτρου.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται σ’ ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Έλενα Πόποβα μια όμορφη χήρα που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της. Κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνώφ που απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δυο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών.

Ο Νίκος Καρδώνης

Η βαρυπενθούσα δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορά του όμως και οι απόψεις που έχει ο ίδιος για τις γυναίκες την ταράζουν. Η ένταση ανάμεσα τους κορυφώνεται και η σύγκρουση είναι μοιραία και αναπόφευκτη. Η μονομαχία είναι μονόδρομος. Το πένθος, το χρέος και τέλος ο έρωτας αντιμετωπίζονται από τον Τσεχωφ με αθωότητα και αυτοσαρκασμό.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, που χωρίς καμία διάθεση διδακτισμού σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της εποχής και τα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά με μια ελαφράδα και ένα κομψό χιούμοραναφέρει ο Νίκος Καρδώνης στο NEWS 24/7 και συνεχίζει “το ύφος του είναι εμπνευσμένο από το vaudeville., είδος μουσικού θεάτρου, το οποίο απαιτεί “έξυπνα σώματα” με απόλυτη αίσθηση του ρυθμού”.

Όσο για το ποια είναι αυτή η Αρκούδα, ο σκηνοθέτης αναφέρει η ηρωίδα του έργου, σε κάποια στιγμή αψιμαχίας, αποκαλεί τον Σμιρνώφ “Αρκούδα” εννοώντας ότι είναι άξεστο κι ανάγωγό ον που ταράζει την ψυχική της γαλήνη. Προσωπικά πιστεύω ότι εδώ αφυπνίζεται το ερωτικό ένστικτο, το οποίο είναι καταπιεσμένο από τον κοινωνικό “κορσέ” της εποχής που δεν αφήνει να αναπνεύσει η Πόποβα, η ηρωίδα του έργου. Η εισβολή μιας ανδρικής παρουσίας κατόπιν μακροχρόνιου πένθους και κοινωνικού εγκλεισμού διεγείρει τις αισθήσεις της και την ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη της. Το χάσμα των δύο φύλων γεφυρώνεται με δεξιοτεχνικό τρόπο. Ο συγγραφέας μας κλείνει το μάτι φωνάζοντάς μας: ΚΑΝΤΕ ΕΡΩΤΑ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ”.

Δομνίκη Μητροπούλου


Πόσο αποπνικτική είναι σήμερα η καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να πάρουμε “αναπνοές”;
Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να κάνει καθημερινά τις ίδιες ακριβώς κινήσεις, τόσο στη δουλειά, όσο και στη διάρκεια της ημέρας. Όταν αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η αλληλουχία μπορεί να γίνει αποπνικτική μετακινώ λίγο το “κάδρο” των ενεργειών μου μέσα στην ημέρα. Το κάνω σαν ένα προσωπικό παιχνίδι. Προσωπικές ανάσες από τη ρουτίνα μου είναι οι φίλοι μου, μια βόλτα στον ήλιο, μια ωραία ταινία, η γυμναστική και τολμώ να πω και η ίδια η δουλειά μου. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που το επάγγελμα μου είναι ένας μεγάλος πνεύμονας. Το θέατρο είναι η πιο σταθερή και η πιο έντονη σχέση της ζωής μου.

Εσάς τι είναι αυτό που σας θυμώνει γύρω σας και θα θέλατε να το αλλάξετε;
Με θυμώνει η ασχήμια και το κακό γούστο στην πόλη μου. Οι μουτζούρες και η βρομιά στους τοίχους και τα αγάλματα. Οι κακοτεχνίες στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Η ασέλγεια σε μια Αθήνα που μια φορά κι έναν καιρό είχε αίγλη και αισθητική.

Η παράσταση λαμβάνει χώρα στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού, τον Χοροχρόνο. Πώς αισθάνεστε που οι σπουδές των νέων καλλιτεχνών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του Προεδρικού Διατάγματος και εξισώνονται με τα Απολυτήρια Λυκείου;
Είναι ένα θέμα που με θλίβει αλλά δεν με ξαφνιάζει. Γιατί ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κατακλείδα μιας συνεχούς απαξίωσης στον χώρο μας, εδώ και δεκαετίες. Απλήρωτες πρόβες, υπερπληθώρα σχολών, συμβόλαια με πολλά “ψιλά γράμματα”, παντελής απουσία ακροάσεων είναι κάποιες από τις πληγές αυτού του κλάδου. Η ειρωνεία είναι ότι για να δώσεις εξετάσεις στις δραματικές σχολές και να αποφοιτήσεις πρέπει να έχεις τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία : Νίκος Καρδώνης
  • Μετάφραση : Δαυίδ Μαλτέζε
  • Επιμέλεια κίνησης : Υβόννη Τζάθα
  • Μουσική : Μιχάλης και Γιάννης Λατουσάκης
  • Διασκευή και επιμέλεια στίχων : Βασίλης Ανδρέου
  • Κοστούμια – σκηνικά : Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη, Νίκος Καρδώνης
  • Φωτισμοί : Ναυσικά Χριστοδουλάκου
  • Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου
  • Teaser: Αλέξης Ορφανίδης
  • Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα,Γιάννης Λατουσάκης,Γιάννης Δενδρινός
  • Ζωντανή μουσική επί σκηνής: Μιχάλης Λατουσάκης

Ιnfo

Πρεμιέρα Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 21:15/Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15/Για 14 παραστάσεις/Τιμές εισιτηρίων : 13€ κανονικό/10€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων,πολυτέκνων,άνω των 65 )/Διάρκεια παράστασης: 70’ χωρίς διάλειμμα/Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού, Χοροχρόνος: Διεύθυνση : Ορφέως 76 , Αθήνα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα