Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία επιθυμία για την ταφή του – Τι υποστηρίζει η οικογένεια

Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία επιθυμία για την ταφή του – Τι υποστηρίζει η οικογένεια
credit: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι πληροφορίες του NEWS 24/7 θέλουν την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη να γίνεται στο Βραχάτι και τρία χρόνια μετά, να μεταφέρεται η σορός στην Κρήτη. Τι λέει ο Δήμαρχος Βέλου Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος για τον μεγάλο δημιουργό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι πια ανάμεσα μας. Δεδομένα η κληρονομιά που άφησε πίσω του θα κρατά ζωντανό το θρύλο του για πάντα. H σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από την Τρίτη 7/9 έως την Πέμπτη 9/9, με την εξόδιο ακολουθία να ψάλλεται την ίδια ημέρα στις 15.00, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πού θα γίνει η ταφή.

Το ΝΕWS 24/7 αποκάλυψε πως ο εκλιπών είχε αγοράσει τον τάφο του στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων και είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί εκεί, με επιστολή που έστειλε στο Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη το 2013. Σε αυτήν ενημερώνει ότι έχει αναθέσει στο φίλο του, Γεώργιο Αγοραστάκη και τη γραμματέα του Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν στις απαραίτητες “για τον σκοπό αυτό” ενέργειες.

Με επιστολή που έστειλε στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, του ζήτησε να επιληφθεί προσωπικά, ώστε να γίνει σεβαστή όχι μόνο η ιδεολογία του, αλλά και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων. Δεν τον προσδιορίζει ωστόσο, ως υπεύθυνο για την εκτέλεση της επιθυμίας του. Ως τέτοιοι κατονομάζονται η γραμματέας του, Ρένα Παρμενίδου “και ο φίλος και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης”.

Την ίδια ώρα συμβαίνουν αυτά που ακολουθούν.

Βάσει του Άρθρου 48 του Νόμου 4555/2018 “κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ενώπιον συμβολαιογράφου το πρόσωπο (βλ. εκλιπών) να ορίσει εάν επιθυμεί μετά τον θάνατό του την ταφή ή την αποτέφρωση, καθώς και να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας και τον τόπο ενταφιασμού ή αποτέφρωσης”.

Όπως προσθέτει ο δικηγόρος Αθηνών, Διονύσης Ρίζος “σε σχέση με την τοποθεσία ταφής αφ΄ης στιγμής προβάλλεται ο ισχυρισμός από τους άμεσους συγγενείς του εκλιπόντος αειμνήστου Μίκη Θεοδωράκη, ότι η τελευταία του επιθυμία (χρονικά), όπως την εξέφρασε ενώπιον τους, ήταν να ταφεί στο Βραχάτι, δεν τίθεται ζήτημα προσβολής της μνήμης του αποθανόντος, σύμφωνα με το εδ. β’ παρ. 1 αρ. 57 ΑΚ. Συνεπώς, δεν υφίσταται κάν έννομο αγαθό, του οποίου δυνητικά να αξιώνεται η προστασία από όποιον προβάλει την αντίθετη άποψη.

Επιπλέον, φορείς του ως άνω εννόμου αγαθού είναι η σύζυγος, οι κατιόντες, οι αδελφοί και οι κληρονόμοι του αποθανόντος από διαθήκη. Τα πρόσωπα αυτά, που ονομάζει το άρθρο 57 ΑΚ ασκούν δικό τους δικαίωμα, όταν ζητούν την άρσης της προσβολής της μνήμης του νεκρού, προστατευτέο δε έννομο αγαθό εδώ είναι η προσωπικότητα των επιζώντων.

Ακόμη κι αν, ωστόσο, υποτεθεί ότι ο ως άνω ισχυρισμός τυγχάνει αναληθής, και πράγματι προσβολή υφίσταται, καθότι δεν γίνεται σεβαστή η τελευταία εκπεφρασμένη επιθυμία του θανόντος να ενταφιαστεί στην Κρήτη, δεν τυγχάνει αυτή εν προκειμένω έννομης προστασίας. Η προσβολή αυτή είναι μόνον ηθική. Τούτο συμβαίνει, διότι δε νομιμοποιούνται, σύμφωνα με τους όρους του εδ. 2 παρ. 1  άρθρου 57 ΑΚ να αξιώσουν ενεργητικά την παράλειψης της προσβολής  τα πρόσωπα που προσδιορίστηκαν ως υπεύθυνοι για την εκτέλεση της επιθυμίας του. Τα ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα δεν συνδέονται με τον εκλιπόντα με συγγενικό δεσμό, με συνέπεια να μη δύνανται να αξιώσουν ενεργητικά παράλειψη προσβολής της μνήμης του.

Παράλληλα και συμπληρωματικά, δεν πληρούνται οι όροι της παρ. 2  του άρθρου  35Α Ν 344/1976 (περί ληξιαρχικών πράξεων), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 249 παρ. 3 Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ Α 133/19.7.2018), λόγω του γεγονότος ότι ελλείπει η προϋπόθεση της ρητής δήλωσης ενώπιον συμβολαιογράφου, όπου  να αποτυπώνεται η ερειδόμενη τελευταία επιθυμία“.

Παρ’ όλα αυτά οι πηγές του NEWS 24/7 αναφέρουν πως οι άμεσοι συγγενείς -που αποφασίζουν όταν δεν υπάρχει έγγραφη διευκρίνιση σχετικής επιθυμίας- υποστηρίζουν ότι η τελευταία επιθυμία (χρονικά) του Μίκη Θεοδωράκη, όπως την εξέφρασε ενώπιον τους, ήταν να ταφεί στο Βραχάτι. Εκεί επίσης έχει τάφο, τον οποίον έχει αγοράσει η οικογένεια. Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως κατά 90% θα ταφεί εκεί και στα τρία χρόνια, η σορός θα μεταφερθεί στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης προσπαθεί να βρει χώρο στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, για να τον δωρίσει στην οικογένεια, ως συμβιβαστική λύση.

“Η απόφαση είναι ειλημμένη”

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Βέλου Βόχας (όπου ανήκει το Βραχάτι), Αννίβα Παπακυριάκο, μας είπε πως η απόφαση της οικογενείας είναι ειλημμένη και επιβεβαίωσε την πληροφορία που θέλει τον Μίκη Θεοδωράκη να είπε στην οικογένεια του πως θέλει να ταφεί στο Βραχάτι “εν τούτοις, αυτό που θα γίνει τελικά, θα ανακοινωθεί από την οικογένεια του. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με την κόρη του, ωστόσο έχει ζητήσει να μην αποκαλυφθεί κάτι”.

Του ζητήσαμε να μας προσδιορίσει το πότε θα ανακοινώσει η οικογένεια την απόφαση. “Αυτό που λένε είναι ότι από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, οπότε έχουν χρόνο έως τότε”. Αυτοί που δεν έχουν χρόνο ή ξεκάθαρη εικόνα είναι οι άνθρωποι που θέλουν να παραβρεθούν στο τελευταίο αντίο προς τον τεράστιο μουσικοσυνθέτη (και δη από το εξωτερικό) και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον προορισμό.

Ο κύριος Παπακυριάκος μας είπε πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αγοράσει οικόπεδο στο Βραχάτι, το 1964 και τέσσερα χρόνια μετά έχτισε εκεί το σπίτι του. “Ήταν χρόνια που ήταν υπό επιτήρηση. Τον είχε φέρει στην περιοχή ο Σπύρος Μπούλιας, με τον οποίον είχαν κάνει μαζί εξορία, για να του δείξει μια όμορφη περιοχή -όπως του είχε πει. Μάλιστα, το οικόπεδο είναι στα σύνορα του Βραχατίου και του Κοκκώνι και για χρόνια υπήρχε ‘μάχη’ για το πού ανήκει, λόγω του Θεοδωράκη, ο οποίος αγάπησε πολύ το Βραχάτι. Επί της ουσίας, ήταν η δεύτερη κατοικία του και πολλές φορές η πρώτη αφού περνούσε εδώ τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Είχε κάνει στο σπίτι του, ένα ωραίο δωμάτιο στο οποίο δούλευε με θέα τη θάλασσα. Σε αυτό, όπως έλεγε ο ίδιος, συνέθεσε ένα μεγάλο μέρος του έργου του. Ο έμπιστος φίλος του, ήταν ο Στέλιος Ζωγράφος, ο οποίος ήταν φύλακας και κηπουρός του σπιτιού”, ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή.

“Σε όλες τις συζητήσεις καταλάβαινες πως είναι ενωτικός άνθρωπος”

“Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας πολύ απλός, καθημερινός και ταπεινός άνθρωπος. Στις βόλτες που έκανε στην παραλία, απολάμβανε τα ουζάκια του με την παρέα του και το γλυκό κουταλιού που ήταν το αγαπημένο του, όπως έλεγε ιστορίες. Μιλούσε για τα πάντα. Eίχε πολύ χιούμορ και ήταν πολύ ετοιμόλογος. Σε όλες τις συζητήσεις καταλάβαινες πως είναι ενωτικός άνθρωπος. Έλεγε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να βαδίζει διχασμένη ες αεί και ότι μόνο ενωμένη θα μπορούσε να πάει κάπου. Είχε κατηγορηθεί κάποιες φορές, για τις πολιτικές του πράξεις. Πάντα όμως, επέμενε ότι δεν υπήρχε λόγος να τσακωνόμαστε μεταξύ μας μέσα στους αιώνες και κατέληγε στο ‘αν δεν ενωθούμε, τι θα κάνουμε;’. Όσοι και αν τον κατηγορούσαν έλεγε πως αυτή ήταν η άποψη του και δεν την άλλαζε.

Τα καλοκαίρια τον επισκέπτονταν πολλοί επώνυμοι. Όπως; Ο Μιτεράν ερχόταν τακτικά, η Μερκούρη συνέχεια και πολλοί καλλιτέχνες. Εδώ και χρόνια είχε γίνει επίτιμος δημότης. Από το 2015 καθιερώσαμε τη συναυλία που κάνουμε στο Βραχάτι, ανήμερα των γενεθλίων του, παρουσία της χορωδίας του και μεγάλων καλλιτεχνών. Ήταν και παραμένει το πολιτιστικό γεγονός της Κορινθίας. Έχει αγαπηθεί πολύ και προφανώς θα συνεχιστεί. Όταν του το επέτρεπε η υγεία του, ήταν μαζί μας -όπως το 2016, στα 91 του χρόνια. Η αγάπη που εισέπραττε από τον κόσμο ήταν απεριόριστη”.

Στα άμεσα πλάνα του Βραχατίου είναι να ονομαστεί ‘Μίκης Θεοδωράκης’ ο παραλιακός δρόμος και η αίθουσα των πολιτιστικών που θα έχει το νέο Δημαρχείο. “Σίγουρα θα συνεχίσουμε και τις συναυλίες ανήμερα της ημέρας της γέννησης του. Θα κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τη μνήμη του”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα