Μίμης Δομάζος: Ο θρυλικός γάμος με τη Βίκυ Μοσχολιού που έγραψε ιστορία
Διαβάζεται σε 6'Ο γάμος του Μίμη Δομάζου και της Βίκυς Μοσχολιού το ’67 ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός, που συγκέντρωσε 30.000 κόσμο και οι μπομπονιέρες πετούσαν στον αέρα.
- 24 Ιανουαρίου 2025 11:32
Ήταν 16 Αυγούστου του 2005, όταν η αγαπημένη ερμηνεύτρια Βίκυ Μοσχολιού έφυγε από τη ζωή και σίγησε το “ακριβό βιολοντσέλο της ελληνικής μουσικής” όπως την αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ήταν 16 Αυγούστου του 2005, όταν η αγαπημένη ερμηνεύτρια Βίκυ Μοσχολιού έφυγε από τη ζωή και σίγησε το “ακριβό βιολοντσέλο της ελληνικής μουσικής” όπως την αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Σήμερα έφυγε από τη ζωή και ο θρύλος του Παναθηναϊκού Μίμης Δομάζος, μία μέρα μετά τα 83α γενέθλιά του.
Ο παλαίμαχος διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος που έπαιξε για χρόνια στον Παναθηναϊκό και το 1971 συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, ενώ αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ, είχε και μια γεμάτη προσωπική ζωή όπου ένας μεγάλος έρωτας έγραψε τη δική του ιστορία. Ο γάμος του με τη Βίκυ Μοσχολιού ήταν ένα από τα κοσμικά γεγονότα εκείνης της εποχής.
Μίμης Δομάζος – Βίκυ Μοσχολιού: Λαϊκά είδωλα
Το φθινόπωρο του 1963, όταν η Μοσχολιού επέστρεψε στο θρυλικό νυχτερινό κέντρο «Τριάνα» για τη χειμερινή σεζόν με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Γιώργο Ζαμπέτα μπήκε στη ζωή της ο Μίμης Δομάζος. Μόλις 21 ετών τότε ο Μίμης Δομάζος είχε ξεχωρίσει για το ταλέντο του και ήταν ήδη το ίνδαλμα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Παράλληλα η Μοσχολιού ήταν στα 20 και μόλις ξεκινούσε την τεράστια πορεία της στην ελληνική μουσική σκηνή.
Ο Μίμης Δομάζος τη γνώρισε στο μαγαζί που εμφανιζόταν και τη συνάντησή τους, περιέγραψε η ίδια η Βίκυ Μοσχολιού, στην Έλενα Ακρίτα, στην εκπομπή «Φώτα Πορείας». «Εγώ ήθελα να πάω να του μιλήσω, αλλά ντρεπόμουν. Στο πρόγραμμά μας ήταν δύο κορίτσια, οι αδερφές Γεωργούλη, που ήταν πολύ πιο θαρραλέες από μένα. Τις πιάνω και τους λέω ότι και εγώ θέλω να κατέβω στο τραπέζι του Μίμη. “Θα κάνω πως πάω αλλού και όταν είμαι κοντά στο τραπέζι σας, θα με φωνάξετε στην παρέα σας”. Έλα όμως που δεν με φωνάζουν και αναγκάζομαι να βγω έξω από το μαγαζί! Μπαίνοντας ξανά στο μαγαζί, επιτέλους με φώναξαν τα κορίτσια να πάω να κάτσω. Ο Μίμης εμένα ήθελε. Είχε καταλάβει τι είχε γίνει και γέλαγε. Από εκεί και πέρα ερχόταν τακτικά στην Τριάνα».
Ακολούθησε η εμφάνιση της Μοσχολιού στην ταινία «Λόλα», τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι», των Ξαρχάκου – Γκούφα και ο κόσμος θα μάθαινε το όνομά της.
Τον επόμενο χρόνο το τραγούδι της «Ένα αστέρι πέφτει – πέφτει» έγινε μεγάλη επιτυχία.
Μοσχολιού και Δομάζος ήταν λαϊκά ινδάλματα. To 1966 αποφάσισαν να παντρευτούν και η είδηση, έγινε πρώτο θέμα στις κοσμικές στήλες εφημερίδων και περιοδικών. Και ξαφνικά ενώ ο γάμος είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Το κλίμα ήταν βαρύ για τη χώρα, παρ’όλα αυτά, ο πιο κοσμικός γάμος της χρονιάς έγινε την Πρωτομαγιά του 1967, στην Μητρόπολη Αθηνών.
30.000 άνθρωποι (δεν) καλέστηκαν στον γάμο
Κουμπάρος τους ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, το μεγάλο «αφεντικό» της COLUMBIA. Ώρες πριν ξεκινήσει το μυστήριο, πάνω από 30.000 άνθρωποι -επώνυμοι και μη – κατέκλυσαν την περιοχή, από το Σύνταγμα ως τη Μητρόπολη.
Λέγεται ότι ανήσυχος ο παπάς τηλεφώνησε στη Βίκυ και στον Μίμη και τους παρακάλεσε να κάνουν το μυστήριο νωρίτερα -στις 6, αντί για τις 8, όπως ήταν προγραμματισμένο. Tελικά, ο γάμος δεν έγινε ούτε στις 8, μιας και η Μοσχολιού δεν μπόρεσε να βγει από το αυτοκίνητο, το οποίο είχε περικυκλώσει τόσος κόσμος που παραλίγο να χάσει και τον γαμπρό. Ο κόσμος, στριμωχνόταν, ανέβαινε σε καρέκλες προκειμένου να δουν τη νύφη. Λέγεται ότι κατόπιν κλήθηκε το ζεύγος να πληρώσει πάνω από 15.000 δραχμές, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που έγιναν στον ναό. Από την πολυκοσμία στη διάρκεια του μυστηρίου, η Βίκυ Μοσχολιού έχασε τη βέρα της. Ευτυχώς, την επόμενη μέρα, κάποιος την βρήκε και της την επέστρεψε.
Οι 7.000 μπομπονιέρες δεν έφταναν για όλους και στο τέλος τα κορίτσια που τις μοίραζαν, αναγκάστηκαν να αρχίσουν να τις πετάνε στον αέρα. Μάλιστα λέγεται ότι την επόμεη μέρα κάποιες πουλιούνταν πανάκριβα στο Μοναστηράκι, στη μαύρη αγορά, . Το γλέντι του γάμου, έγινε στα «Δειλινά», το νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε η Μοσχολιού.
Τρεις μήνες μετά την επιβολή της Δικτατορίας του 1967, στις 13 Ιουλίου 1967, Ο Μπιθικώτσης εμφανίζεται με τη Μοσχολιού στα «Δειλινά» (Αθήνα), και εκείνος κάνει πρώτη δημόσια εκτέλεση, τον Ύμνο της 21ης Απριλίου, «Μέσα στ΄ Απρίλη τη γιορτή», (στίχοι Η. Καραμανέα και μουσική Α. Ρεμούνδου), σε εκδήλωση του τότε Ρ/Σ της ΥΕΝΕΔ υπό την καλλιτεχνική παρουσίαση του Γ. Οικονομίδη.
Στις 15 Οκτωβρίου του 1967 έφερε στον κόσμο την πρώτη κόρη της, την Ράνια. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου του 1968, γεννήθηκε η Βαγγελίτσα.
Θυμίζουμε ότι η Βίκυ Μοσχολιού ήταν από τις πρώτες ερμηνεύτριες που εγκατέλειψε τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα για να κατέβει στην Πλάκα και να τραγουδήσει σε μπουάτ, κάνοντας τις κυριότερες εμφανίσεις της στον «Ζυγό» και το «Zoom» της Πλάκας στο πλευρό του Δήμου Μούτση στις αρχές της δεκαετίας του 1970 δημιουργώντας έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, με άλλο ήθος και ύφος. Έξι συνεχείς σεζόν η Μοσχολιού τραγουδά στις μπουάτ τραγούδια των Δήμου Μούτση, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Σπανού ενώ παράλληλα δισκογραφεί μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της όπως τα: «Έτσι είναι η ζωή», «Μια βραδιά στη Λάρισα», «Μεσόγειος», «Η Ρόζα η ναζιάρα», «Άνθρωποι Μονάχοι».
Στις 14 Μαϊου του 1973 , ένα ακόμα παιδί – ένας γιός που δεν έζησε. Πρόλαβαν και το «αεροβάφτισαν» Αλέξανδρο. Ο χαμός του στοίχισε πολύ στο ζευγάρι. Η είδηση του διαζυγίου τους, το ’78 έσκασε σαν βόμβα. Κάποιοι θυμήθηκαν το ατυχές περιστατικό με τη βέρα και θεώρησαν ότι ήταν ένα κακό σημάδι που βγήκε αληθινό….