Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO έχει λάθος όνομα πάνω από 100 χρόνια
Νέα μελέτη ανατρέπει όσα ξέρουμε για έναν από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
- 23 Μαρτίου 2022 20:37
Το Μάτσου Πίτσου είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, ένα θαύμα της προκολομβιανής αρχιτεκτονικής που έχει μελετηθεί για δεκαετίες και ένα τουριστικό αξιοθέατο που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Αλλά μια νέα ακαδημαϊκή εργασία υποστηρίζει ότι από την εκ νέου ανακάλυψή του πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, η τοποθεσία είναι γνωστή με λάθος όνομα.
Ένας Περουβιανός ιστορικός και ένας κορυφαίος Αμερικανός αρχαιολόγος υποστηρίζουν ότι το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ήταν γνωστό από τους κατοίκους των Ίνκας ως Χουαΐνα Πίτσου –το όνομα μιας κορυφής με θέα στα ερείπια – ή απλά Πίτσου.
Στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε από το Ñawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology, ο Donato Amado Gonzales του υπουργείου Πολιτισμού του Περού και ο Brian S. Bauer από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο λένε ότι ερεύνησαν τοπωνύμια σε χάρτες του 19ου αιώνα, πληροφορίες σε έγγραφα του 17ου αιώνα και αρχικές σημειώσεις του Αμερικανού εξερευνητή Hiram Bingham – του σύγχρονου εξερευνητή της ακρόπολης των Ίνκας – και διαπίστωσε ότι καμία από τις πηγές δεν αναφέρεται στην τοποθεσία ως Μάτσου Πίτσου.
Πιστεύεται ότι κάποτε ήταν το θερινό καταφύγιο του αυτοκράτορα των Ίνκας Πατσακουτέκ, το Μάτσου Πίτσου “ανακαλύφθηκε” από τον Bingham το 1911, αν και υπάρχει ευρεία ακαδημαϊκή συναίνεση ότι η χαμένη πόλη δεν χάθηκε ποτέ πραγματικά.
Μάτσου Πίτσου ή Χουαΐνα Πίτσου;
Αλλά οι Gonzales και Bauer υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι την εποχή της εκ νέου ανακάλυψής τους, τα ερείπια ήταν ελάχιστα γνωστά, ακόμη και μεταξύ εκείνων που ζούσαν στην περιοχή Κούσκο του Περού.
“Ξεκινήσαμε με αβεβαιότητα για το όνομα των ερειπίων όταν ο Bingham τα επισκέφτηκε για πρώτη φορά και στη συνέχεια εξέτασε αρκετούς χάρτες και άτλαντες που τυπώθηκαν πριν από την επίσκεψή του στα ερείπια”, είπε ο Bauer. “Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η πόλη των Ίνκας ονομαζόταν στην πραγματικότητα Πίτσου ή πιο πιθανό, Χουαΐνα Πίτσου”.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ερείπια μιας πόλης των Ίνκας που ονομάζεται Χουαΐνα Πίτσου αναφέρονται σε έναν άτλαντα του 1904 που δημοσιεύτηκε επτά χρόνια πριν φτάσει ο Bingham στο Περού.
Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι ο Bingham ενημερώθηκε το 1911 για τα ερείπια που ονομάζονταν Χουαΐνα Πίτσου κατά μήκος του ποταμού Ουρουμπάμπα προτού φύγει από το Κούσκο για να αναζητήσει την τοποθεσία. Ο γιος ενός γαιοκτήμονα είπε αργότερα στον Bingham το 1912 ότι τα ερείπια ονομάζονταν Χουαΐνα Πίτσου, προσθέτουν.
Οι πιο οριστικές συνδέσεις με το αρχικό όνομα της πόλης των Ίνκας διατηρούνται σε αναφορές που γράφτηκαν από Ισπανούς κατακτητές αμέσως μετά την κατάληψη του Κούσκο στα τέλη του 16ου αιώνα, σύμφωνα με τον Bauer.
“Τελειώνουμε με μια εκπληκτική αφήγηση στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν οι ιθαγενείς της περιοχής σκέφτονταν να επιστρέψουν για να ξανακαταλάβουν την τοποθεσία, την οποία ονόμασαν Χουαΐνα Πίτσου”, είπε.
Ο ιστορικός χώρος είναι ένας από τους πιο γνωστούς στον κόσμο, ωστόσο το παρελθόν του και οι άνθρωποι που τον χρησιμοποίησαν παραμένουν από τους πιο μυστηριώδεις για τους δυτικούς ιστορικούς.
Η κορυφή που τώρα είναι γνωστή ως Χουαΐνα Πίτσου παραμένει μέρος του αρχαιολογικού χώρου και οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέχρι την κορυφή για να απολαύσουν την πιο συναρπαστική θέα στο ερείπιο της κορυφής του βουνού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις