10 ποιήματα του Καββαδία που δεν μελοποίησε ο Μικρούτσικος

10 ποιήματα του Καββαδία που δεν μελοποίησε ο Μικρούτσικος

Από τον Θάνο Ανεστόπουλο στον Λάκη Παπαδόπουλο, την Αρλέτα και τους χιπ χοπ ρυθμούς των Social Waste. Ακούστε την πρώτη αυτολογοκριμένη μελοποίηση Καββαδία τα χρόνια της χούντας (Vids)

Τρεις ποιητικές συλλογές εξέδωσε ο Νίκος Καββαδίας, με την τελευταία του να εκδίδεται μετά το θάνατο του από εγκεφαλικό το 1975, τέσσερα χρόνια δηλαδή πριν κυκλοφορήσει ο ιστορικός δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου, “Σταυρός Του Νότου”, από τη Lyra. Ενός Θάνου Μικρούτσικου που συνδέθηκε με τον ποιητή της θάλασσας.

Οι σπουδαίες φωνές του Γιάννη Κούτρα και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου έντυσαν τις νότες του Μικρούτσικου και τους στίχους του Καββαδία στο Kuro Siwo, στη Θεσσαλονίκη, στον ομώνυμο Σταυρό Του Νότου, στο Ένα Μαχαίρι, στον Νέγρο Θερμαστή, στο ποίημα για τον Federico Garcia Lorca, στην Εσμεράλδα.

Η ποίηση του Καββαδία προκάλεσε όμως πολλούς καλλιτέχνες να ασχοληθούν μαζί του, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο Γιάννης Σπανός το 1975 στην “Τρίτη Ανθολογία” του μελοποίησε το ποίημα Mal duDépart με τον τίτλο Ιδανικός κι Ανάξιος Εραστής. Το 1978 η Μαρίζα Κωχ μελοποίησε 8 ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Πρόκειται για τα Φάτα Μοργκάνα, Πούσι, Αρμίδα, Μουσώνας, Σταυρός του Νότου, Θεσσαλονίκη II, Νανούρισμα, Μαραμπού.

Ακολούθησε ο “Σταυρός του Νότου” και τη δεκαετία του 1980 είχαμε απόπειρες μελοποίησης από τον Λάκη Παπαδόπουλο (1984), τους αδερφούς Κατσιμίχα (1987), αλλά και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη (1989). Το “Γράμμα σ’ έναν Ποιητή” αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Μια σπουδαία απόπειρα “σπουδής” πάνω στους στίχους του Καββαδία, έχουμε το 1986 από το συγκρότημα “Ξέμπαρκοι”, που ήταν δύο νέοι μουσικοί από το Ναύπλιο. Με τη βοήθεια της Δήμητρας Γαλάνη εξέδωσαν έντεκα ποιήματα του Νίκου Καββαδία στον δίσκο “S/S IONION 1934”.

Το 1991 ο Θάνος Μικρούτσικος είχε επιστρέψει στον Καββαδία με τις “Γραμμές των Οριζόντων”.

Για την ιστορία, η πρώτη απόπειρα μελοποίησης Καββαδία έγινε μέσα στη δικτατορία από τον Πάνο Σαββόπουλο, στον δίσκο του, “Επεισόδιο” (1973). Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το “Πειρατικό”, αυτολογοκριμένο. Λόγω της χούντας το χασίς έγινε κρασί, και το καπνίσει, κοπανίσει.

Ο Θάνος Μικρούτσικος φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια καριέρας. Ετοιμάσου να τον ακούσεις ζωντανά το Σάββατο 27/5, στις 16.00 στην εκπομπή του Ηλία Μπενέτου, ‘Έναν Μύθο Θα Σας Πω’ στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6!

Μάλιστα το Φεστιβάλ Αθηνών τον τιμά με μια μεγάλη αναδρομική συναυλία, με όλα τα μεγάλα του τραγούδια στο Ηρώδειο την Τρίτη 13 Ιουνίου.

Ας μιλήσουμε με ποίηση:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα