10+1 της Τάνιας Τσανακλίδου που δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη σκιά της Ακρόπολης

Διαβάζεται σε 7'
Η Τάνια Τσανακλίδου
Η Τάνια Τσανακλίδου

Η Τάνια Τσανακλίδου αποκαλύπτει στο NEWS 24/7 τα 11 τραγούδια που δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη μεγάλη της συναυλία στο Ηρώδειο την Κυριακή 14 Ιουλίου.

Η Τάνια Τσανακλίδου μια σπουδαία ερμηνεύτρια που έχει “σφραγίσει” με τη φωνή και την ευαισθησία της μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου έρχεται την Κυριακή, 14 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Γεννήθηκε στη Δράμα και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 8 ετών ακούει για μια θεατρική σκηνή που λειτουργεί στην πόλη και από παιδική περιέργεια διεκδικεί ένα ρόλο στο παιδικό θέατρο της Μαίρης Σοΐδου (1960), ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του θιάσου Μυράτ – Ζουμπουλάκη. Έχοντας αποφασίσει από πολύ μικρή τι θέλει να σπουδάσει, γράφεται στη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ταυτόχρονα σπουδάζει αρχαιολογία ενώ ασχολείται και με τον χορό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, κυρίως αρχαίου δράματος του Κ.Θ.Β.Ε.

Η Τάνια Τσανακλίδου
Αρχείο Τάνιας Τσανακλίδου

Σε ηλικία 21 χρονών κατέβηκε στην Αθήνα, όπου έπαιζε στον Μορμόλη, ενώ το βράδυ τραγουδούσε στη μπουάτ «Λήδρα» μαζί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο (συμμετείχε μάλιστα και στον δίσκο του «Θητεία»). Το 1975 εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» με τον Κάρολο Κουν στις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ. Το 1976 τραγούδησε μαζί με τον Νίκο Ξυλούρη στο δίσκο Ερωτόκριτος. Το 1978 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και τραγούδησε στην απονομή των βραβείων του φεστιβάλ των Καννών με τα «Παιδιά του Πειραιά».

Η Τάνια Τσανακλίδου
Αρχείο Τάνιας Τσανακλίδου

Η πορεία της στο τραγούδι ήταν απογειωτική. Μέχρι το 1979 είχε συμμετάσχει σε 9 δίσκους. Το 1988 γνωρίζει και συνεργάζεται με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου όπου μαζί δημιουργούν τον δίσκο «Μαμά γερνάω», έναν από τους καλύτερους δίσκους της, όπου εμπεριέχονται μερικά από τα πλέον κλασικά και διαχρονικά τραγούδια της. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 έκανε μεγάλες συναυλίες στο εξωτερικό.
Το 1990 κυκλοφορεί τον δίσκο «Αλλιώτικη μέρα» που κάνει αίσθηση. Διάφορα προβλήματα με τη δισκογραφική της εταιρεία αλλά και προσωπικές αναζητήσεις, την κρατούν μακριά από τη δισκογραφία, όχι όμως κι από το τραγούδι. Επιστρέφει το 1995 με τον δίσκο «Τραγούδια του παράξενου κόσμου» σε συνεργασία με το συνθέτη Γιώργο Ανδρέου, όμως εξακολουθεί να απέχει απο τη δισκογραφία αν δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό να πει.

Η Τάνια Τσανακλίδου
Αρχείο Τάνιας Τσανακλίδου

Το 2001 συνεργάζεται με τον Μιχάλη Δέλτα στον δίσκο «Το χρώμα της μέρας» όπου παρουσιάζει ένα άλλο της πρόσωπο ερμηνεύοντας δικά της κομμάτια με έντονη ηλεκτρονική μουσική. Κλασικό θα μείνει το τραγούδι «Μια αγάπη μικρή». Στη συνέχεια εμφανίζεται στο «Μετρό» με τεράστια επιτυχία για αρκετές σεζόν, ενώ κυκλοφορεί έναν διπλό επετειακό δίσκο με ζωντανές ηχογραφήσεις και επενεκτελέσεις αγαπημένων της τραγουδιών. Τον Μάρτιο του 2008 αποφασίζει να επιστρέψει στο θέατρο με το έργο «Ο ήχος του όπλου». Τον Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Προσωπογραφία».

Οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις του 2010-2011 την ταράζουν και μετά από κάποιες συναυλίες το καλοκαίρι του 2011 αποφασίζει να αποσυρθεί στις Μηλιές Πηλίου φτιάχνοντας την δική της γωνιά “Το ρόδο και το αηδόνι”. Έκτοτε, όποτε έχει κάτι σημαντικό να πει, επιστρέφει στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η Τάνια Τσανακλίδου
Αρχείο Τάνιας Τσανακλίδου

Τα 50 χρόνια της Τάνιας Τσανακλίδου στο Ηρώδειο

Στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο η σπουδαία αυτή ερμηνεύτρια και ηθοποιός φέρνει στο σήμερα τους μουσικούς θησαυρούς της 50χρονης δισκογραφίας της στήνοντας μια γιορτήαναδρομή με αυτά που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την μεγάλη πορεία της.

Στη μουσική παράσταση που έχει επιμεληθεί η ίδια, η ροή των τραγουδιών θα ακολουθεί τόσο την κοινωνικοπολιτική συνθήκη στην οποία γεννήθηκαν όσο και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Τσανακλίδου στο πέρασμα των χρόνων. Και κάπως έτσι η περίοδος της Χούντας και της Μεταπολίτευσης, οι μπουάτ της Πλάκας, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Λεοντής θα “συνομιλήσουν επί σκηνής” με το πέρασμα από το Θέατρο Τέχνης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, τον Γιάννη Σπανό και τον Μορμόλη, την Edith Piaf, τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Κραουνάκη, τον Μιχάλη Δέλτα κ.ά.

Η Τάνια Τσανακλίδου
Αρχείο Τάνιας Τσανακλίδου

Σε ένα πρόγραμμα που θα θυμίσει στους μυημένους αξέχαστες παραστάσεις της, θα δούμε ξανά την αγαπημένη μας Τάνια να μας παρασέρνει στον μουσικό της κόσμο με την ερμηνεία και την γοητευτική σκηνική παρουσία της.

Η ίδια η Τάνια Τσανακλίδου αποκαλύπτει στο NEWS 24/7 τα 10 τραγούδια που δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη σκιά της Ακρόπολης

Μαλαματένια λόγια

Ήταν το ξεκίνημα μου με τον εμβληματικό λόγο του Μάνου Ελευθερίου και τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου!

Το νανούρισμα

Το τραγούδι του Χρήστου Λεοντή είναι το πρώτο τραγούδι που τραγούδησα μόνη μου! Επίσης ήταν το πρώτο μου videoclip!

Αν μ’αγαπάς

Είναι η σχέση μου με τον Γιάννη Σπανό και τη μουσική του!

Ο ανθρωπάκος

Το πρώτο τραγούδι που έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία και είχε τρομερή λαϊκή αποδοχή!

Δρόμοι του Βερολίνου

Παρακολουθώντας την παράσταση «Bent» άκουσα το τραγούδι αυτό που το ‘χει γράψει ο Γιάννης Σπανός και έτσι πήγα και του ζήτησα να κάνουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά μαζί συμπεριλαμβάνοντας και το τραγούδι αυτό!

Μια αγάπη μικρή

Ήταν η αφορμή για την μετέπειτα συνεργασία μας με το Μιχάλη Δέλτα για τα τραγούδια του δίσκου «Το χρώμα της μέρας»!

Μαμά γερνάω

Είναι το τραγούδι της μαμάς μου!!!

Γράμμα στο Νίκο Γκάτσο

Είναι η αρχή της συνεργασίας μας με τον Γιώργο Ανδρέου. Aκολούθησε ο δίσκος μετά τα τραγούδια του παράξενου κόσμου

Ζελατίνα

Είναι το τραγούδι που με χαρακτηρίζει περισσότερο από όλα τα άλλα που έχω τραγουδήσει αυτά τα 50 χρόνια της καριέρας μου!

Οι μοίρες

Για τον τσαμπουκά που έχει αυτό το τραγούδι!

Το πάτωμα

Κραουνάκης και Νικολακοπούλου στα καλύτερά τους!

INFO- Τάνια Τσανακλίδου “50 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ”

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ- Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Ώρα έναρξης: 21.00

Κυριακή 14 Ιουλίου
Η προπώληση ξεκίνησε

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Διακεκριμένη Ζώνη: 70€
Ζώνη A: 60€
Ζώνη B: 45€
Ζώνη Γ: 40€

Άνω Διάζωμα
Ζώνη Δ: 30€
Ζώνη Ε: 5€ – 25€
Ζώνη ΣΤ: 5€ – 20€
Ζώνη Ζ: 15€

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα