Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο: Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει τα καλύτερα έργα του

Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο: Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει τα καλύτερα έργα του
Ο Δημήτρης Μαραμής Vidalis Nikiforos

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την παρουσίαση των σημαντικότερων μουσικών του έργων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέρη από τα σημαντικότερα μουσικά έργα του με τίτλο “Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο”.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μούσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ερμηνευτές τον Μάριο Φραγκούλη, τον Θοδωρή Βουτσικάκη, σε μουσική διεύθυνση κι ενορχήστρωση του Θοδωρή Παπαδημητρίου, με τον συνθέτη στο πιάνο και τη συμμετοχή των ταλαντούχων τραγουδιστών Ελένης Δημοπούλου, Μέλας Γεροφώτη και Νίκου Κύρτσου.

Η αρχή

O Δημήτρης Μαραμής αναφέρει στο NEWS 24/7 για την ενασχόλησή του με το τραγούδι πως: “όταν επέστρεψα στην Ελλάδα από σπουδές κλασικής μουσικής στη Βρετανία, μου ήταν ξεκάθαρο πως έπρεπε να ξεκινήσω τα πρώτα μου βήματα μέσα από το τραγούδι. Όμως το μόνο τραγούδι που αντιλαμβανόμουν τότε ήταν της Χατζιδακικής σχολής. Δηλαδή το τραγούδι ως τέχνη και όχι ως διασκέδαση

. Έτσι, δισκογραφικά εμφανίστηκα στη Μικρή Άρκτο το 2004, με τα Σονέτα του Σκοτεινού Έρωτα, δηλαδή ένα βιβλίο-cd με πέντε τραγούδια σε ποίηση Λόρκα, απόδοση Τριβιζά κι ερμηνεία Μίνου Θεοχάρη. Τα πρώτα χίλια αντίτυπα του βιβλίου-cd εξαντλήθηκαν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Πρωτοφανές για άγνωστους συντελεστές τότε. Όμως βοήθησε η καλαίσθητη έκδοση, ο Λόρκα, η εξαιρετική απόδοση, και τέλος η μελοποίηση και η φωνή του Μίνου ήρθαν ως έκπληξη. Ωστόσο ήμουν τελείως αμήχανος με το marketing που επικρατούσε τότε στο τραγούδι και στη δισκογραφία. Όχι βέβαια πως δεν είμαι αμήχανος και τώρα, μετά από 19 χρόνια.

Έπειτα ήρθε ο διεθνούς καταξίωσης crossover τενόρος Μάριος Φραγκούλης ο οποίος ζήτησε να ηχογραφήσουμε ολόκληρο τον κύκλο τραγουδιών Σκοτεινός Έρωτας στη Sony Classical. Ήταν μία ευτυχής συγκυρία καθώς όντως γεννήθηκε ένας πολύ καλός, διαχρονικός δίσκος, με ένα πολύ μεγάλο όνομα. Μάλιστα αποτέλεσε τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο του Μάριου Φραγκούλη με έναν μόνο Έλληνα συνθέτη σε όλα τα τραγούδια ενός άλμπουμ, ενώ μετά ακολούθησε η Εποχή της Αγάπης με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Μέχρι το 2014 είχα ηχογραφήσει κι άλλους δίσκους όπως Κυριακές μες στο Χειμώνα, Σκηνές από βουβή ταινία, Ταγκό για τρεις, Ay Amor και φτάσαμε στην Αισθηματική Ηλικία, όπου ήταν ο δίσκος που σύστησε στο κοινό δισκογραφικά τον νέο ερμηνευτή Θοδωρή Βουτσικάκη από τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία με την Αισθηματική ηλικία – ένας δίσκος ενός συνθέτη κι ενός ερμηνευτή – ο Θοδωρής κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μουσικοθεατρικά μου έργα που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια: Ερωτόκριτος, Στοιχειωμένοι και Καπετάν Μιχάλης. Γεγονός που αποκάλυψε πως είναι ιδανικός ερμηνευτής της εργογραφίας μου”.

Τα μουσικοθεατρικά έργα

Και συνεχίζει λέγοντας: “Μετά την Αισθηματική Ηλικία το 2014, δεν ηχογράφησα ξανά δίσκο, αλλά ούτε και ασχολήθηκα με το τραγούδι από τότε. Είχε έρθει η ώρα των μουσικοθεατρικών μου έργων. Το 2017 με τον Ερωτόκριτο ήρθε για ‘μένα η κομβική στιγμή όπου για πρώτη φορά ένα έργο μου προβλήθηκε τόσο πολύ σε ένα πιο πλατύ κοινό. Ο Ερωτόκριτος ήταν ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ήταν το πρώτο ελληνικό μουσικοθεατρικό έργο που εγκαινίαζε την Εναλλακτική Σκηνή στις νέες εγκαταστάσεις του Νιάρχος, ήταν το πρώτο ελληνικό μιούζικαλ που έμπαινε στη Λυρική Σκηνή, αλλά κι ένα έργο που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ως τότε. Έκανε sold out στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και εγκανίασε επίσης ως μουσικοθεατρικό έργο το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου το 2019. Ήταν πολλές οι πρωτιές του Ερωτόκριτου, πολλές οι μορφές εκτέλεσής του πανελλαδικά και συνεχίζει ως έργο να παρουσιάζεται, να διδάσκεται και να παραμένει φρέσκο.

Ο Μάριος Φραγκούλης, ο Δημήτρης Μαραμής και ο ΘΟδωρής Βουτσικάκης

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, είναι φυσική εξέλιξη να παρουσιάζω μέρη από τα πιο σημαντικά μου έργα από μία δημιουργική περίοδο σχεδόν είκοσι χρόνων με τίτλο τα δύο έργα που σημάδεψαν με τον τρόπο τους την εργογραφία μου: Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο και με την ευτυχή συγκυρία των δύο ερμηνευτών τους μαζί: Μάριο Φραγκούλη και Θοδωρή Βουτσικάκη. Οι ερμηνευτές Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη και Νίκος Κύρτσος, είναι επίσης σταθεροί συνεργάτες, καθώς με το εξαιρετικό τους ταλέντο έχουν δώσει μοναδικές ερμηνείες στα έργα μου και διαθέτουν επίσης σεμνότητα”.

Δημιουργός της περιφέρειας

“Η δημιουργική μου πορεία αν και έντονα παραγωγική, δεν είναι τόσο γνωστή στο πλατύ κοινό. Έχει να κάνει με το ίδιο το έργο, το οποίο δεν είναι εφήμερης κατανάλωσης, αλλά και με τον ίδιο μου το χαρακτήρα, ο οποίος δε βάζει εύκολα νερό στο κρασί του. Όμως, το έργο παίζεται, ακούγεται, διδάσκεται και το κυριότερο λαμβάνω όλο και περισσότερες αναθέσεις για σύνθεση νέων έργων, το οποίο σπανίζει στις μέρες μας γενικά. Επίσης, είμαι ο δημιουργός της περιφέρειας γενικά. Δεν έχω κλειστεί στο κέντρο, στην Αθήνα. Ταξιδεύω όλη τη χώρα, από την Κρήτη ως τη Θεσσαλονίκη. Εχουν γίνει πρεμιέρες μου στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς, στη Λαμία και αλλού… Δεν έχει σημασία για μένα τόσο το που λαμβάνει χώρα μία πρώτη εκτέλεση, αρκεί να παράγεται ένα νέο έργο. Το καλό έργο δε χάνεται!

Έχοντας στην εργογραφία μου την όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος που μου ανέθεσε το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, τα δύο ελληνικά μιούζικαλς Ερωτόκριτος και Στοιχειωμένοι, τη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης και τους παραπάνω κύκλους τραγουδιών είναι ξεκάθαρο πως ο πυρήνας και η σύνδεση ολόκληρης της εργογραφίας μου είναι το τραγούδι, η ποίηση και το θέατρο, είτε μιλάμε για μουσικοθεατρικά έργα, είτε για κύκλους τραγουδιών. Συνεπώς μεγάλη σημασία στο έργο μου κατέχει ο ελληνικός λόγος, οι στίχοι, η ποίηση. Από εκεί ξεκινούν όλα. Στη συναυλία Από τον Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο θα παρουσιαστεί μία μουσική διαδρομή με πρώτη ύλη τον πλούτο των διαχρονικών στίχων ποιητών που έχω μελοποιήσει, όπως: Βιτσέντζος Κορνάρος, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Λάμπρος Πορφύρας, Μιχάλης Γκανάς, Σωτήρης Τριβιζάς, κ.ά.” καταλήγει.

Info:

  • Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, 20:30
  • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1
  • Προπώληση εισιτηρίων εδώ

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα