Μπαρόκ στην Αθήνα; Ένα μοναδικό φεστιβάλ και πώς “δένει” με την πόλη

Διαβάζεται σε 6'
Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής
Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής

Το Athens Baroque Festival 2024 επιστρέφει για 7η χρονιά και μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της μπαρόκ μουσικής.

Το Athens Baroque Festival 2024 επιστρέφει για 7η χρονιά και μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της μπαρόκ μουσικής.

Από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών (Σίνα 68), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τρεις ξεχωριστές μουσικές παραστάσεις με συνολικά 15 διακεκριμένους ερμηνευτές, που θα μεταφέρουν τον θεατή στις συναρπαστικές “μπαρόκ” εποχές του παράδοξου και της υπερβολής.

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αναστασίας Μηλιώρη και την παραγωγή της cle d’ ut ouverte, το φεστιβάλ, που έχει τιμηθεί με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE label, υπόσχεται μια ανεπανάληπτη εμπειρία, με υψηλής ποιότητας εκτελέσεις σε σημαντικά έργα του μπαρόκ ρεπερτορίου.

Στο πλαίσιο του Athens Baroque Festival 2024 ξεχωρίζει μεταξύ άλλων την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 20:30, η συναυλία “Rethinking Monteverdi”, που φέρνει στο προσκήνιο τη μουσική του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη Monteverdi. Μια πρωτότυπη προσέγγιση στη μουσική και την προσωπικότητα ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της δυτικής μουσικής, με το έργο του να σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη μουσική της Αναγέννησης στο Μπαρόκ.

Μπαρόκ στην Αθήνα; Τρεις λόγοι που δένει η πόλη με τη μουσική

Τρεις από τους συντελεστές της συναυλίας “Rethinking Monteverdi” σκιαγραφούν τις ενέργειες πίσω από το φεστιβάλ και μας απαντούν στην ερώτηση: “Μπαρόκ στην Αθήνα; Οι λόγοι που δένει η πόλη με τη μουσική”.

Ο συνθέτης Αλέξανδρος Γκόνης αναφέρει: “Η Ελλάδα, με τη μεγάλη της Λαϊκή παράδοση και τα Δημοτικά της τραγούδια, μπορεί να κατανοήσει τον πυρήνα της Μπαρόκ μουσικής χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μπορεί να την κοιτάξει κατάματα και να βρει μέσα της στοιχεία και πρακτικές από τα μοιρολόγια της Ηπείρου και της Κρήτης μέχρι τα Νησιώτικα και τα Θρακιώτικα τραγούδια, όπου ο κοινός τόπος δεν βρίσκεται μόνο στα στολίσματα του ήχου, αλλά και στις θεματικές των τραγουδιών: τα βάσανα και οι χαρές του ανθρώπου.

Αλέξανδρος Γκόνης

Οτιδήποτε συνδέεται με μια λαϊκή αλλά και ποιητική παράδοση, είναι για την Ελλάδα κάτι οικείο και πρόσχαρο. Η Mπαρόκ είναι, μέσα στον κόσμο της Δυτικής Μουσικής, ένα καταφύγιο ελευθερίας. Μια μουσική από την ψυχή για την ψυχή. Και η Αθήνα, παρότι “μία πόλις Ανατολική” έχει τη μουσική μνήμη και μπορεί να αγκαλιάσει αυτό το δημιούργημα της Δύσης.

Γιατί: “ … Όπου βιολιά, δε γίνονται συνήθως καυγάδες. Ο θόρυβος της μουσικής εμποδίζει τους ανθρώπους να λογομαχήσουν. Η ηδύτης της μελωδίας, και αφού σιγήσουν ακόμη τα όργανα, απελαύνει τα εχθρικά αισθήματα. … ” [απόσπασμα από το κείμενο του Α. Παπαδιαμάντη – “Αι Αθήναι ως Ανατολική πόλις”]

Δέσποινα Παναγιώτου
Δέσποινα Παναγιώτου

Η σοπράνο Δέσποινα Παναγιώτου μας λέει:Στην πόλη μας που είναι καθημερινά γεμάτη με ήχους και συναισθήματα ανθρώπων, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να ενώσουμε αυτά τα δύο στοιχεία και να τους δώσουμε την ευκαιρία να συντονιστούν με την ομορφιά της αρμονίας! Η μπαρόκ μουσική θα είναι πάντα επίκαιρη για όποιον είναι ανοιχτός σε νέους ήχους, γιατί η ιδέα της εποχής εκείνης, μουσικά βασίζεται πάνω στην ελευθερία και τον αυτοσχεδιασμό! “

Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

Η μουσικολόγος, mezzo soprano και μουσικός παιδαγωγός Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή αναφέρει τους τρεις λόγους που νιώθει ότι η Αθήνα συνδέεται με τη μπαρόκ μουσική: “Ο πρώτος είναι η υπερβολή των συναισθημάτων! Χρειάζεται να αντέχει κανείς να ζει στην Αθήνα με όλες τις έντονες εναλλαγές των διαθέσεων που σου γεννά η πόλη, αλλά και να ποθεί βαθιά ό,τι τον κατακρεμνἰζει ώστε να απολαμβάνει και να ερμηνεύει μουσικές του Μπαρόκ.

Κατόπιν, είναι οι συμβολισμοί. Διάσπαρτη η Αθήνα συμβόλων και συμβολισμών, όλα σημάδια της μεγάλης ιστορίας της και των ανθρώπων που την κατοίκησαν, όπως και το Μπαρόκ που, όλα τα ενώνει και όλα τα χωρά: την αρχαία ιστορία και την εποχή μας, την κίνηση του σώματος πίσω από την φωνή, τα πρόσωπα πίσω από τους μύθους. Και τέλος, η Ομορφιά που σε σκλαβώνει. Όσο κι αν σε κουράζει η κίνηση, η ζέστη, ο φόρτος της ημέρας, είναι απόλαυση μοναδική η βόλτα στην Αθήνα τα βράδια του Σεπτέμβρη… σαν τις φωνές του Monteverdi, που σου μιλούν πάντοτε τραγουδώντας!

Athens Baroque Festival 2024 – Πρόγραμμα Συναυλιών

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, 20:30

DIALOGHI VENETIANI
Έργα για τρομπόνι, βιολί και basso continuo από τη Βενετία των αρχών του 17ου αιώνα. Ερμηνευτές: Γιώργος Αγγελάκης (μπαρόκ τρομπόνι), Αναστασία Μηλιώρη (μπαρόκ βιολί), Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη).

Anastasia Miliori
Anastasia Miliori

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 20:30

L’ ALBA NOVELLA – Rethinking Monteverdi
Μια πρωτότυπη προσέγγιση στη μουσική του Monteverdi, σε ένα ταξίδι αναζήτησης και αναθεώρησης.
Συμμετέχουν: Δέσποινα Παναγιώτου (σοπράνο), Katalin Kertesz (μπαρόκ βιολί), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο τραβέρσο), Γιάννος Γιοβάνος (μπαρόκ τσέλο), Βασίλης Πριόβολος (μπαρόκ φαγκότο).
Έρευνα, κείμενα και απαγγελία από την Άννα Παπαγιαννάκη-Διβανή.
Σύλληψη, ενορχήστρωση και διεύθυνση: Αλέξανδρος Γκόνης.

Vassilis Priovolos
Vassilis Priovolos

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, 20:30

LITTLE SACRED CONCERTOS – Ο Heinrich Schütz & η μεταφύτευση του νέου ιταλικού στυλ στη Γερμανία. Επιλογές από το “Kleine Geistliche Konzerte” του Heinrich Schütz με το σύνολο The Clerkes Extraordinarie υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά (τσέμπαλο).

Πληροφορίες & Εισιτήρια: Γερμανική Εκκλησία Αθηνών: Σίνα 68/ 19, 20 & 21 Σεπτεμβρίου στις 20:30
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr/event/athens-baroque-festival-2024/ και στο χώρο της Εκκλησίας τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ (19:00-20:30).
Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο athensbaroquefestival.com

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα